به گزارش ایراف، عبداللطیف پدرام سیاستمدار افغانستان در صفحه کاربری خود در ایکس نوشته است: خلیج فارس در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبهجزیرهی عربستان قرار دارد. بعد از خلیج هادسون و خلیج مکزیک، خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است.از قرن پنجم پیش از میلاد تا همین امروز نامش خلیج فارس است.
وی در ادامه افزوده است: برخیها میگویند یک دیپلمات انگلیسی به نام «ردریک اوون» در راستای شیطنتها و جعلکاریهای تفرقهافکنانهی انگلیسی، در یکی از کتابهای خود خلیج عربی را جعل کرده است؛ مثل نام افغانستان برای آریانا، باختران یا خراسان.
این سیاستمدار پیشین افغانستان نوشته است: خلیج فارس از جهت اقتصادی، سیاسی، امنیتی، برای حوزهی تمدن ایرانی، برای ما فارسیزبانها و اهالی جغرافیای پر برکت خراسانی/ایرانی از اهمیت بینظیر برخوردار است.
وی به متون یونانی و رومی و نیز نقشهی معروف اروپایی«سامویلدان» اشاره کرده و میگوید: همواره این خلیج بزرگ، خلیج فارس نام داشته است.
او افزوده است: دهم اردیبهشت (ماه ثور)، در تقویم ایران روز ملی خلیج فارس ثبت شده است. تمام نهادها و سازمانهای بینالمللی این خلیج را به نام خلیج فارس میشناسند.
پدرام با نشر ویدیویی از شعرخوانی زندهیاد مومنقناعت شاعر و دولتمرد بزرگ جمهوری تاجیکستان، گفته است: این شعر متعهدانه بازتاب حس و درک مشترک لااقل فارسیزبانان هر سه کشور همزبان و همفرهنگ میباشد.
از سوی دیگر، نجیب بارور شاعر افغانستانی در واکنش به سخنان جنجالی و خصمانه اخیر دونالد ترامپ درباره خلیج فارس در شبکه ایکس نوشته است که «خلیج فارس، وقتی خلیج فارس بود که آمریکا هنوز کشف نشده بود؛ این اسم تاریخی با گفتن و نگفتن قماربازی مثل ترامپ تغییر نمیکند.»
طبق گزارشهای رسانهای، اپلیکیشن نقشههای گوگل نام «خلیج فارس» را در برخی نسخهها به «خلیج عربی» تغییر داده است.
کاربران در خاورمیانه اعلام کردهاند که اکنون هنگام جستجو با استفاده از اصطلاحاتی مانند «خلیج عربی» یا «خلیج فارس»، نام «خلیج عربی» نمایش داده میشود.
این تغییر در نام، همزمان با تحولات دیپلماتیک میان واشنگتن و تهران در زمینه پرونده هستهای و فشارهای عربی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس صورت میگیرد. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به این تغییر واکنش نشان داده و آن را اقدامی با انگیزههای سیاسی و خصمانه دانسته است.