بازتاب انتخابات ایران در فضای سیاسی افغانستان | از ستایش مردم‌سالاری تا تبریک به رییس‌جمهور منتخب

بازتاب انتخابات ایران در فضای سیاسی افغانستان | از ستایش مردم‌سالاری تا تبریک به رییس‌جمهور منتخب

به گزارش ایراف؛ حامد کرزی، عبدالله عبدالله و شماری از چهره‌های طالبان برگزاری انتخابات و پیروزی مسعود پزشکیان را به ملت و دولت ایران تبریک گفتند.

حامد کرزی: موفقیت آقای مسعود پزشکیان را خواهانم

حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «برگزاری موفقانه انتخابات ریاست جمهوری ایران را که با مشارکت سیاسی و حضور مردم در پای صندوق‌های رای همراه بود، به ملت و دولت ایران تبریک می‌گویم و برای رئیس جمهور منتخب جمهوری اسلامی ایران جناب دکتر مسعود پزشکیان آرزوی کامیابی نموده و توفیقات مزید شان‌را خواهانم. امیدوارم در زمان ماموریت ایشان روابط دوستانه میان دو کشور باهم برادر بیشتر از پیش تحکیم یابد.

عبدالله عبدالله: برگزاری موفقیت آمیز انتخابات را به مقام رهبری تبریک می‌گویم

عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه در حکومت پیشین افغانستان با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: برگزاری موفقیت‌آمیز چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران را که با شرکت گسترده‌ مردم برگزار شد و انتخاب آقای دکتر مسعود پزشکیان را به مقام رهبری، دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران تبریک می‌گوییم.

او در ادامه پیام خود افغانستان و ایران را دو کشور برادر و دوست‌‌ با مشترکات دینی، تاریخی و فرهنگی دانست و افزود که دو کشور در مراحل مختلف تاریخ در کنار یکدیگر ایستاده‌اند.

اسماعیل خان: مشارکت بالا در انتخابات نشان دهنده توانایی رهبری است

امیر محمد اسماعیل، وزیر انرژی و آب دولت حامد کرزی و از چهره‌های پرنفوذ غرب افغانستان در پیامی برگزاری موفقانه‌ دور نخست و دور دوم انتخابات ریاست جمهوری را به مقام معظم رهبری، ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران تبریک عرض گفت.
او برگزاری موفق انتخابات با مشارکت بالای مردم را نشان دهنده‌ توانایی رهبری، دولت و ملت بزرگ ایران اسلامی در مواجهه با چالش‌ها دانست.
اسماعیل خان انتخاب شایسته‌ دکتر پزشکیان را به ایشان و به ملت سربلند ایران تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که روزی در افغانستان اسیر مستبدان نیز شاهد برگزاری انتخابات آزاد، شفاف و عادلانه باشیم.

 

لطیف پدرام: مردم بزرگ ایران سرنوشت انتخابات را آنگونه رقم زدند که شایسته آن بودند

لطیف پدرام از چهره‌های فرهنگی و سیاسی افغانستان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: مردم بزرگ ایران سرنوشت انتخابات را آن‌گونه رقم زدند که شایسته‌ی تاریخ، تمدن و هویت آن بود. انتخاب جناب آقای دکترمسعودپزشکیان را در مقام ریاست‌جمهوری ایران تبریک می‌گویم.

پیشرفت، ترقی و صلح و ثبات ایران منبع خیرات و برکات بسیاری برای مردمان منطقه و جهان می‌باشد.

معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر پیروزی پزشکیان را تبریک گفت

حنفی وردک، معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر در حساب رسمی خود در ایکس، پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ایران را تبریک گفت.

او در ادامه نوشت: امید است دولت جدید علاوه بر مدیریت بهتر امور داخلی خود، اقدامات موثر و مفیدی را برای توسعه هرچه بیشتر روابط دوجانبه سیاسی، اقتصادی و تجاری افغانستان و ایران انجام دهد.

رحمت‌الله فیضان برگزاری موفقیت‌آمیز انتخابات را تبریک گفت

رحمت‌الله فیضان، معاون نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات نیز در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به دیدار امروز خود با محمد صدیقی‌فر، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران مقیم هرات افزوده است که برگزاری موفقیت آمیز انتخابات ریاست جمهوری ایران و انتخاب رئیس جمهور جدید را تبریک گفت.

پیشنهاد:   کشف بیش از یک تن مواد مخدر در مرز افغانستان و ایران

پایان انتخابات ریاست جمهوری ایران و پیروزی مسعود پزشکیان خجسته باد!

عطا محمدنور والی سابق بلخ و از چهره‌های پرنفوذ شمال افغانستان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: انتخابات ریاست جمهوری ایران با گزینش مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رییس جمهور ایران به پایان رسید و بدینگونه در همسایگی افغانستانی که در اشغال یک گروه متحجر قرار دارد، دموکراسی به خوبی تمثیل شد. این پیروزی را به ملت سربلند جمهوری اسلامی ایران و آقای مسعود پزشکیان، شادباش عرض می‌کنم.

انتخابات ایران و گزینش آقای پزشکیان نشان داد که برخلاف ادعاهای غرب، دموکراسی به عنوان یک اصل در ایران حاکم است و مردم ایران در فاصله‌ی دوهفته دوبار با رفتن به پای صندوق‌های رای آن را بدرستی تمثیل کردند. همان دموکراسی‌ای که غربی‌ها ادعا می‌کنند پاس‌دار آن اند در ایران اینگونه پاسخ می‌دهد و در افغانستان بواسطه خود غربی‌ها سرکوب می‌شود و بدیل آن امارت نام نهادی را می‌سازند که جز سرکوب، فروپاشی نظام و ساقط کردن حکومت‌داری و بی عدالتی، قتل و کشتار سیستماتیک مردم و نقض گسترده‌ی حقوق بشر، حذف زنان و جنایات ضد بشری، حاصلی ندارد و برای دوام این وضعیت پیوسته بسته‌های دالر نیز پاداش و بها می‌فرستند تا تروریزم فربه‌تر، طالبان پرقدرت تر و مردم افغانستان بیشتر از گذشته سرکوب و هژمونی قومی طالبان محکم‌تر شود.

در بیست سال دوره‌ی مردم‌سالاری بخصوص در سه دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با آنکه مردم به قیمت جان شان، قطع انگشتان و مصایب فراوان دیگر، برای تمثیل و جا افتاده شدن دموکراسی، پای صندوق‌های رأی رفتند و به نامزد مورد نظرشان رای دادند و برنده شدند، متاسفانه با مداخلات پی هم غربی‌ها به رای و تصمیم مردم افغانستان پشت پا زده شد و بجای حمایت از دموکراسی،  از هژمونی قومی و تقلب فاحش گوسفندی امرخیلی که خودشان نیز به آن معترف بودند، حمایت کردند که امروز طعم تلخ آن تصمیم‌های را مردم افغانستان می‌چشند. مردمی که با رای‌شان نامزد خود را پیروز ساختند اما به دلیل حاکمیت تعصب و برتری طلبی قومی و مداخلات بیرونی‌ها، از رسیدن به ریاست جمهوری، باز ماند.

وزیر خارجه دولت کرزی: مردم ایران نشان دادند که برای سرنوشت خود مسئولیت‌پذیرند

رنگین دادفر سپنتا از چهره‌های سیاسی افغانستان در حساب کاربری خود در ایکس نوشت: انتخاب جناب آقای ‌پزشکیان را به مقام ریاست جمهوری تبریک می‌گویم. مردم شریف ایران با مشارکت در انتخابات یک بار دیگر نشان دادند که به ارزش‌های انتخاب و امنیت پایدار در کشور خود ارج می‌گذارند و برای سرنوشت خود مسؤولیت می‌‌پذیرند. این انتخاب به خواهران و برادران ایرانی فرخنده باد!

رحمت‌الله نبیل: انتخابات ایران نماد پایبندی به اصول مردم‌سالاری دینی است

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان در حساب کاربری خود در ایکس نوشت:

مردم عزیز ایران و مقامات جمهوری اسلامی ایران،

انتخاب آقای دکتر مسعود پزشکیان به عنوان رئیس‌جمهور دوره چهاردهم جمهوری اسلامی ایران را تبریک می‌گویم. این انتخابات، نمادی از پایبندی به اصول مردم‌سالاری دینی و احترام به رأی مردم است.

پیشنهاد:   افغانستان آماده برقراری روابط راهبردی با ایران نیست

تفاوت میان جمهوری اسلامی ایران و نظام طالبان، نشان‌دهنده تفاوت تفسیرها و دیدگاه‌های آنان از اسلام است. جمهوری اسلامی ایران، بر پایه تفسیر از اسلام، اشتراک در انتخابات را وجیبه دینی می‌پندارد و به ارزش‌های انسانی و حقوق مدنی در یک چارچوب احترام می‌گذارد و زنان از حقوقی همچون تحصیل، اشتغال و مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی برخوردارند.

در مقابل، نظام طالبان با تفسیر بدوی از اسلام، قوانینی سخت‌گیرانه و محدودکننده را بر جامعه تحمیل می‌کند و حقوق اساسی بشری، حقوق زنان و حق انتخاب زعامت را نادیده می‌گیرد. این رویکرد طالبان نشان‌دهنده یک بام و دو هوا در تفسیر از اسلام است که همواره باعث سوءتفاهم و تفرقه میان مسلمانان می‌شود. چنین رویکردی نه تنها با اصول انسانی و اسلامی مغایرت دارد، بلکه تصویر نادرستی از اسلام به جهان ارائه می‌دهد.

تفاوت این دو دیدگاه از یک اسلام و یک قرآن، نشان‌دهنده اهمیت تفسیر صحیح و عقلانی از متون دینی است. جمهوری اسلامی ایران با رویکردی متعادل و انسانی، الگویی موفق‌تر و قابل احترام‌تری از حکومت اسلامی را به نمایش گذاشته است.

از تمامی کشورهای اسلامی می‌خواهم که بیش از این اجازه ندهند تا طالبان با عملکردهای خود، چهره‌ای نادرست و بدنام از اسلام به جهان نشان دهند. همگان باید در راستای ترویج تفسیرهای صحیح و انسانی از اسلام و حمایت از حقوق بشر و عدالت اجتماعی تلاش کنند.

حنیف اتمر: انتخابات ایران نماد رأی آزاد و اراده راسخ ملی را تبریک می‌گویم

نیف اتمر، وزیر خارجه اشرف غنی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «موفقیت ملت دوست و برادر ‎ایران را در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با رأی آزاد و اراده راسخ ملی، صمیمانه تبریک می‌گویم و مراتب شادباش خود را ابراز می‌کنم. انتخاب جناب دکتر مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور منتخب جمهوری اسلامی ایران را تهنیت عرض می‌کنم.

برای مردم و دولت منتخب در امر توسعه، رفاه، ثبات و امنیت ایران و منطقه آرزوی موفقیت دارم. امیدوارم دولت جدید بتواند تلاش‌های خود را برای حمایت از استقرار صلح و نظام مشروع در افغانستان، به صورت دو جانبه و در چارچوب همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، مضاعف سازد.»

مسعود پزشکیان نهمین رییس جمهور ایران شد وی پس از دو دور رقابت انتخاباتی با کسب ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار رای به عنوان رییس جمهور ایران انتخاب شد.

براساس آمار نهایی، بیش از ۳۰ میلیون و ۵۳۰ هزار نفر در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رای دادند. این آمار مشارکت ۴۹.۸ درصدی را نشان می‌دهد.

آقای سعید جلیلی، رقیب آقای پزشکیان با کسب ۱۳ میلیون و ۵۳۸ هزار رای، در رتبه دوم قرار گرفت.

دور اول این انتخابات، سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان و مصطفی پورمحمدی به رقابت با یکدیگر پرداختند.

در این میان هیچ یک از کاندیداها در دور نخست نتوانستند ۵۰ درصد آرا به اضافه یک رای را به دست بیاورند و انتخابات ریاست جمهوری ایران به دور دوم کشیده شد.

این انتخابات، پس از شهادت آیت‌الله رئیسی و هیات همراهشان در خردادماه سال جاری در پی حادثه سانحه سقوط بالگرد برگزار شد.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=28009
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها