عبداللطیف نظری: دولت رییسی یکی از موفق‌ترین‌ها در توسعه روابط اقتصادی با افغانستان بود

به گزارش ایراف، آیت‌الله سید ابراهیم رییسی، رئیس‌ جمهور، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و هیات همراه آن‌ها ر‌وز یکشنبه ۳۰ در سانحه سقوط بالگرد به شهادت رسیدند.

بالگرد حامل رئیس‌ جمهور که برای افتتاح سد مرزی «قیز قلعه‌سی» به آذربایجان شرقی سفر کرده بود، در مسیر بازگشت در «جنگل دیزمار» در محدوده عمومی بین ورزقان و جلفا استان آذربایجان شرقی دچار سانحه شد.

در پی این حادثه، ایراف در مورد اقدامات اقتصادی دولت سیزدهم در روابط اقتصادی ایران و افغانستان با عبداللطیف نظری، معاون وزیر اقتصاد طالبان به گفتگو پرداخته است.

در این گفتگو عبداللطیف نظری، معاون وزیر اقتصاد طالبان نخست با عرض تسلیت به مردم ایران گفت: دولت آقای رییسی یکی از موفق‌ترین دولت‌ها در برقراری روابط گسترده اقتصادی و تجاری با دولت افغانستان بود، چون سیاست خارجی دولت سیزدهم روابط گسترده اقتصادی و تجاری با دولت افغانستان بوده است.

وی در ادامه افزود: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران‌ در دوران دولت آقای رییسی مبتنی بر حسن همجواری و گسترش مناسبات با همسایگان بود. بنابراین با توجه به اینکه افغانستان و ایران مشترکات فراوانی فرهنگی، تاریخی و تمدنی دارند و همچنین دارای منافع مشترک اقتصادی و تجاری در این منطقه هستند در این دوره روابط دو کشور روز به روز گسترش و تقویت پیدا کرد.

معاون وزیر اقتصاد طالبان اشاره کرد: دو موضوع مهم یعنی موضوع بندر چابهار و همچنین خط آهن خواف-هرات در گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری بین دو کشور نقش بسیار مهم و اساسی ایفا کرد.

وی در ادامه مطرح کرد: در حال حاضر این مناسبات رو به جلو و گسترش است. بنابراین در دوره دولت آقای رییسی ما هم از نظر اقتصادی و تجاری و هم از نظر ترانزیتی شاهد گسترش مناسبات و همکاری‌های همه جانبه بین دو کشور بودیم که تامین کننده منافع ملی هر دو کشور بود.

پیشنهاد:   توسعه روابط محور رایزنی وزیر حمل‌ونقل طالبان با مقامات 5 کشور

این مقام طالبان توضیح داد: اراده و انگیزه لازم و جدی در دو طرف در دوره آقای رییسی و با مسئولیت آقای کاظمی قمی بر گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری میان افغانستان و ایران وجود داشت. از این نظر تلاش‌های خوبی صورت گرفت، اما نباید فراموش کنیم که تقویت روابط اقتصادی، تجاری و ترانزیتی بین افغانستان و ایران مخالفانی هم در این منطقه دارد بنابراین با تدبیر ما شاهد بودیم که موانع هرچه سریع‌تر از میان برداشته می‌شد و خوشبختانه هم اراده در دوطرف برای تقویت مناسبات وجود دارد.

وی در ادامه گفت: همچنین باور ما این است که با شهادت آقای رییسی موانع و محدودیتی در گسترش مناسبات اقتصادی تجاری و ترانزیتی بین دو کشور به وجود نخواهد آمد. چون مسئولان هر دو کشور اراده و انگیزه لازم را دارند و با درک شرایط منطقه مصمم هستند که این روابط تقویت شود. در واقع مناسبات اقتصادی و تجاری می‌تواند منافع مشترک دو کشور را تامین بکند و افزون بر این اصولاً روابط افغانستان و ایران بر بنیادها قوی استوار است.

نظری اشاره کرد: دو کشور گذشته تاریخی و تمدنی فراوان داشته و در حال حاضر این نکته می‌تواند تقویت‌کننده سایر مناسبات اعم از سیاسی، اقتصادی، تجاری، ترانزیتی و حتی آموزشی و فرهنگی میان دو کشور باشد. شما کمتر دو کشوری را در منطقه مشاهده ‌کنید که به اندازه افغانستان و ایران مشترکات داشته باشند. بنابراین با این غنای فرهنگی و تمدنی بین دو کشور ما می‌توانیم بیش از گذشته شاهد تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری بین دو‌کشور باشیم.

معا‌ن وزیر اقتصاد طالبان اشاره کرد: شهادت آقای رییسی یک ضایعه بزرگ نه تنها برای ایران که برای منطقه است، اما در ر‌وابط بین افغانستان و ایران خللی بوجود نخواهد آمد و روابط دو کشور بیش از پیش تقویت خواهد شد.

پیشنهاد:   کامیون‌های ایرانی در گمرک افغانستان ۲۰ تا ۲۵ روز متوقف می‌شوند

نظری در ادامه در مورد روابط اقتصادی و اهمیت چابهار برای افغانستان گفت: افغانستان از جمله کشورهایی احاطه شده با خشکی است. با توجه به اینکه ما بخواهیم صادرات خود را افزایش دهیم باید مناسبات گسترده‌ تجاری و اقتصادی با ایران داشته باشیم. چون ایران تامین‌کننده منافع ایمنی ما است تا ما بتوانیم از طریق ایران و سایر کشورها صادرات و تجارت خود را رونق ببخشیم. قطعاً با توجه به این اهداف مناسبات دو کشور ضروری است و باید توسعه پیدا بکند.

در نهایت نظری افزود: شاید ما به همه اهداف خود دست پیدا نکردیم، اما قدم به قدم و به تدریج می‌خواهیم که روابط تجاری و اقتصادی با ایران تقویت بشود و از طریق ایران بتوانیم به سایر جهان، کالاها و محصولات خودمان را صادر بکنیم. همچنین تجربیات مشترکی که بین دو کشور وجود دارد را باید استفاده حداکثری کنیم.

گفتنی است که تقویت تجارت، ترانزیت، تلاش برای افزایش میزان مبادلات تجاری ایران و افغانستان تا سقف ۱۰ میلیارد دلار، توسعه بندر چابهار با مشارکت افغانستان و حضور شرکت‌های ایرانی در بازار صنعت و سرمایه‌گذاری در افغانستان از محورهای اصلی سیاست اقتصادی شهید رییسی در قبال همسایه شرقی ایران بود.

درباره ی تأکید علما و کارشناسان هرات بر نقش برجسته شهید رئیسی در حمایت از دولت های منطقه بخوانید.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=20764

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *