به گزارش ایراف، ساخت کانال بزرگ انتقال آب بر روی رودخانه جیحون توسط افغانستان که باعث کاهش شدید منابع آبی ترکمنستان و ازبکستان می‌شود، احتمال وقوع درگیرهای آبی را در این منطقه بالا خواهد برد.

این پروژه زیرساختی بلندپروازانه در افغانستان به نام قوش تپه، کمبود آب را در ازبکستان و ترکمنستان تشدید می‌کند.

کانال آبیاری در حال ساخت در افغانستان موسوم به قوش تپه با هدف دگرگونی چشم‌انداز کشاورزی، تامین آب برای میلیون‌ها شهروندی که از خشکسالی‌های مداوم رنج می‌برند، در حال احداث است.

پس از تکمیل، این کانال به طول ۲۸۵ کیلومتر امتداد می‌یابد و به آبیاری استان‌های خشک شمالی کشور افغانستان کمک می‌کند.

با این حال، کشورهای همسایه شمالی افغانستان یعنی ازبکستان و ترکمنستان به شدت نگران تأثیر آن بر سیستم تامین آب خود هستند.

روز گذشته میرضیایف ایرگاشف، نماینده ویژه رئیس جمهور ازبکستان در امور افغانستان درباره احداث کانال آبی قوش تپه در افغانستان گفت که این کانال بر سرازیر شدن آب در آسیای میانه اثر می‌گذارد.

ایرگاشف با تأکید بر اینکه درباره مسئله حقابه آمودریا هیچ تقابلی با طالبان وجود ندارد، تصریح کرد: مردم افغانستان حق دارند از آب رودخانه آمودریا استفاده کنند. هیچ مشکلی بین ما وجود ندارد.

نماینده ویژه ازبکستان افزود: مسئله این است که کدام کشور چقدر استفاده خواهد کرد و همچنین سهمیه استفاده از آن با در نظر گرفتن کم عمق بودن رودخانه اجرایی شود.

کانال قوش ‌تپه از بزرگترین کانال‌های انتقال آب افغانستان است، که برای انتقال آب رودخانه آمودریا ساخته خواهد شد.

گفتنی است افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی هیچ توافقنامه‌ای در مورد استفاده از آب ندارند و براساس قوانین بین‌المللی، افغانستان به‌اندازه سه کشور آسیای مرکزی محق استفاده از آب آمودریا است.

براساس برخی برآوردها، پس از تکمیل و بهره‌برداری از کانال قوش‌تپه، جوامع پایین‌دستی در ازبکستان و ترکمنستان ممکن است 15 درصد از آب آمودریا را که در حال حاضر به این دو کشور می‌ریزد، از دست بدهند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=39277

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *