اعلام برندگان نخستین جایزه ادبی نوروز؛ سرمایه فرهنگی بستری برای توسعه همکاری‌های اقتصادی است

اعلام برندگان نخستین جایزه ادبی نوروز

مراسم معرفی برگزیدگان نخستین جایزه ادبی نوروز، ویژه داستان کوتاه، در طی مراسمی غروب و شامگاه جمعه ۲۲ تیر ۱۴۰۳ در موزه تصاویر معاصر تهران با حضور داوران و نویسندگان برگزار شد.

به گزارش ایراف؛ در فراخوان این مسابقه ادبی-فرهنگی بیش از صد نویسنده از کشورهای فارسی‌زبان ایران، افغانستان و تاجیکستان، آثارشان را ارسال کرده بودند.

نهادهای فرهنگی خصوصی در ایران و افغانستان همچون خانه مولانا، انجمن علمی مطالعات صلح ايران، خردسرای فردوسی، انجمن پايندان، بنياد رحمانی و موزه تصاوير معاصر برگزارکنندگان این مسابقه و برنامه بودند.

در مراسم “نخستین جایزه ادبی نوروز” ویژه داستان کوتاه، دکتر فامیار از اعضای هیات داوران به عنوان اولین سخنران این جلسه با بیان این نکته که خوانش داستان‌های ارسالی به این مسابقه، بهانه‌ خوبی برای وی بود که آشنایی بیشتری با کلمات و اصطلاحات رایج در افغانستان داشته  باشد، اذعان داشت که گردش‌گری ادبی از تاثیرات مثبت برگزاری چنین همایش‌های ادبی-فرهنگی است که می‌تواند سرمایه فرهنگی را تبدیل به کالای اقتصادی هم بکند.

دکتر فامیار در ادامه به این نکته اشاره کرد که در جهان غرب بر اساس اتفاقات فرضی و خیالی در فضای رمان، رویدادهای بزرگ فرهنگی و اقتصادی شکل می‌گیرد و نتیجه آن، همدلی و نزدیکی بیشتر مردم‌هاست و جریان رسانه‌ها هم به وسعت و گستردگی آن را پوشش می‌دهند، حال آنکه ماهیت پیچیده نوروز و واقعیت بیرونی و درونی آن قابلیت بیشتری دارد که  به کالای نمادین فرهنگی و اقتصادی و همدلی و نزدیکی بیشتر مردم این سه کشور فارسی زبان تبدیل شود.

 ثاقبی داراب، نماینده انجمن مولانا و یکی از نهادهای برگزارکننده هم به عنوان دومین سخنران، اظهار امیدواری کرد این همایش تسلسل پیدا کند و عنوان کرد که با توجه به استقبال بی‌نظیر شرکت‌کنندگان زن در این مسابقه، هیات برگزارکننده اقدام به افزایش تعداد برنده‌ها  کرد.

دکتر آرزو اسلامی، از داوران این مسابقه ادبی هم به عنوان سخنران سوم با تاکید بر رسالت ادبیات در پاسداشت آیین‌ها و سنت‌ها، به ذکر نام نوروز در آثار ادبی گذشته و معاصر فارسی پرداخت و با اشاره‌ای  به ادبیات فولکلور و دوبیتی‌های «لندی» در زنان افغانستان این آثار را این مورد تاثیرگذار توصیف کرد. وی همچنین آثار ارسالی در این مسابقه در این راستا موفق و قابل توجه دانست. 

پیشنهاد:   ایران: هنوز شاهد کاهش قابل توجه قاچاق مواد مخدر از افغانستان نیستیم

زینب بیات، شاعر و گوینده نیز در سخنانی کوتاه به همدلی و همزبانی و اشتراکات فرهنگی دو کشور اشاره کرد و با خوانش غزلی از سروده‌های خود، در این مورد  تشویق حضار را به همراه داشت.

در ادامه برنامه، فیلمی از برندگان و برگزیدگان و معرفی آنان پخش شد و بیانیه بلندبالای هیات داوران توسط خانم‌ مجری قرائت گردید.

در این بیانیه هم تاکید بسیاری بر  نویسندگان و رقابت تنگاتنگ آثار ارسالی و تسلط خوب آنان بر سوژه مورد نظر و مفهوم نوروز شده بود و هم از استقبال بی‌نظیر شرکت‌کنندگان تقدیر. 

و در پایان، ۹ اثر به عنوان آثار برتر و ۳ اثر به عنوان آثار نهایی برگزیده اعلام شد که به برندگان برتر لوح افتخار و تندیس نوروز و به آثار برتر نهایی لوح تقدیر و تندیس به همراه با ده میلیون پول نقد اهدا شد.

خانم لطیفه سخی، شاعر و نویسنده مهاجر افغانستانی در ایران که از برندگان این مسابقه بوده است در گفتگو با ایراف، هدف از برگزاری این برنامه را پاسداشت فرهنگ نوروز و اشتراکات فرهنگی نوروز و ایجاد رویه‌های صلح در منطقه‌ای که نوروز در آن جشن گرفته می‌شود، توصیف نمود.

سخی همچنین درباره سطح  این مسابقه و شرکت‌کنندگان آن افزود: “بیش از صد اثر برای این فراخوان ادبی-فرهنگی ارسال که اکثر شرکت‌کنندگان از نویسندگان خوب در کشورهای ایران و افغانستان و تاجیکستان هستند، ارسال شده بوده است و نکته جالب توجه اینجا بود که بسیاری از شرکت‌کنندگان این فراخوان به استثنای من و چند تن دیگر، حائز رتبه و مقام‌هایی در بسیاری از جشنواره‌های فرهنگی و صاحب چندین کتاب، مقاله و داستان کوتاه و بلند هستند. از همین‌روی سطح این برنامه برای خودم، فراتر از سطح انتظارم بود.”

سخی که فارغ‌التحصیل کارشناسی‌ ارشد رشته مطالعات منطقه‌ای دانشگاه علامه طباطبایی می‌باشد درباره داستان و اثر ادبی خودش که در این مسابقه حائز رتبه برتر و دریافت تندیس و لوح تقدیر شده است گفت: “داستان من بر اساس جایگاه زنان در افغانستان بود. به عبارتی محوریت داستانم، مساله زن در افغانستان بود که من این موضوع را به نوروز پیوند زده بودم. اسم داستانم “قهرمان” است که نشان می‌دهد جامعه افغانستان به چه میزان یک جامعه مردسالار است و با نادیده گرفته‌شدن زنان در افغانستان مواجه هستیم. داستان من جزو ۹ اثر برتر این برنامه شناخته شد و از این لحاظ که در کنار نویسندگان مطرح و سرشناسی قرار گرفتم بسیار خوشحالم و چنانچه این فراخوان و برنامه برای سال آینده برگزار شود می‌کوشم با قوت و قدرت بیشتری در آن شرکت کنم.”

پیشنهاد:   ایران خواستار کمک به افغانستان برای مقابله با تروریسم، مواد مخدر و تامین صلح شد

دو مورد درباره این همایش ادبی گفتنی است، با توجه به اسامی نهادهای برگزارکننده، این برنامه از طرف نهادهای خصوصی فرهنگی دو کشور برگزار شد و گرچه با حمایت و توان و امکانات و بضاعت مالی این نهادها به خوبی برگزار شد، اما به شدت جای خالی سازمان‌ها و موسسات نام‌آور و معتبر ادبی فرهنگی ایران در آن محسوس بود. 

و همین مورد می‌تواند سمت و سوی انتقادها را به سمت نهادهای دولتی بکشاند که  در برگزاری چنین برنامه‌های مثبت ادبی-فرهنگی که در تعاملات رایج روزمره بین مهاجرین و جامعه میزبان بهذشدت تاثیرگذار است، نقشی ندارند.

از طرف دیگر با توجه به حجم اندک تبلیغات این همایش ادبی، بسیاری از نویسندگان و پدیدآورندگان ادبی هردو کشور نیز در همایش حضور نداشتند که باید دلایل آن را در همین تبلیغات محدود برنامه جستجو کرد.

اسامی برگزیدگان نخستین جایزه ادبی نوروز، ویژه داستان کوتاه، به این شرح می‌باشد:

۱. دنیا اسکندرزاده، ایران

۲. نیلوفر نیک‌سیر، افغانستان

۳. سپیده نازیار، ایران

۴. شایق محمدی، افغانستان

۵. رزیتا صفری، افغانستان

۶. علی شادکام، ایران

۷. الهه زمان وزیری، ایران

۸. مریم کاظمی، افغانستان

۹.فرزانه باباجانی، ایران

۱۰. لطیفه سخی، افغانستان

۱۱. هنگامه خان بیگی، ایران

۱۲. خدیجه بهرامیان، افغانستان

درباره ی نخستین جایزه ادبی نوروز با شرکت ده ها داستان نویس از سه کشور فارس زبان بخوانید.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=29073
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها