هیات تجاری فنی افغانستان در سومین روز از سفر خود به ایران از بخش های مختلف بندر چابهار بازدید کرد.
بنابر گزارش خبرگزاری ایراف، در جریان این بازدید ظرفیت ها و زیرساخت های دریانوردی و تاسیساتی بندر چابهار با هدف بهره برداری از سوی تجار افغانستان مورد بازدید و بررسی قرار گرفت.
عمق مناسب دریانوردی برای پهلوگیری کشتیهای تجاری، کوتاه بودن مسافت دریایی، خارج بودن از منطقه بحرانی خلیج فارس، دسترسی مناسب به آب راههای آزاد و اهمیت سوق الجیشی و ژئوپلیتیک این بندر استثنایی از یک سو و ظرفیتهای خالی و فرصتهای سرمایه گذاری فراوانی که در آن برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی به وجود آمده از سویی دیگر باعث شده تا نه تنها ایران، بلکه بسیاری از کشورهای دیگر از جمله افغانستان، هند، پاکستان، چین و حتی روسیه نیز برای تجارت و ترانزیت کالاهای خود به بندر چابهار بعنوان یک ظرفیت بی نظیر تجاری چشم بدوزند.
علاوه بر این، قرار گرفتن چابهار در مسیر ۲ کریدور مهم بین المللی باعث شده تا این بندر بی همتا، پتانسیل تبدیل شدن به بازار هدف برای قریب به ۴۰ درصد جمعیت جهان را داشته باشد و بهترین و بهینهترین بستر برای توسعه تجارت و حمل و نقل در آن فراهم شود.
نقطهای استراتژیک که هم به عنوان یکی از حساسترین چهارراههای کریدور شمال_ جنوب، راه ترانزیتی روسیه، CIS و دیگر کشورهای شمال اروپا به کشورهای حوزه اقیانوس هند را نسبت به بندرعباس، ۳۴۰ مایل نزدیک تر میکند و امکان ارتباط شأن با خلیج فارس و پهنههای جنوبی آسیا را هم فراهم میسازد و هم یکی از مهمترین راههای کریدور شرق_ غرب و جنوبی ترین راه این کریدور به حساب میآید.
امروز بازار شرق آسیا با جمعیت ۲ میلیون نفر، بازار ۸۰۰ میلیون نفری در آسیای میانه، قفقاز و شرق اروپا و بازار جنوب آفریقا از جمله برجستهترین ترین فرصتهای اقتصادی هستند که سواحل مکران با آن روبروست و چابهار به عنوان اصلی ترین کانون فعالیتهای تجاری در این منطقه میتواند با کم کردن هزینه و کوتاه کردن زمان جابجایی کالاها، بهترین مسیر ممکن را برای برقراری این قبیل تعاملات بین کشورهای مختلف جهان ایجاد کند.
شرایطی که این بندر اقیانوسی را به انتخاب طلایی تجار برای ترانزیت، ترانشیب، صادرات و واردات تبدیل کرده و توجه به آن میتواند معادلات منطقهای و حتی بین المللی را به شکلی مطلوب به نغع ایران تغییر دهد.
جمله مشوق های در نظر گرفته شده برای توسعه فعالیتهای تجاری در چابهار میتوان به تخفیف ۸۰ درصدی برای حقوق وعوارض وارده بر کشتی ها، ۸۰ درصد هزینه توقف وارد بر کشتی ها، ۶۰ درصد هزینه های راهنمایی، یدک کشی و لایروبی وارد بر کشتی ها، تخفیف ۸۵ درصدی در انبارداری کانتینرهای صادراتی وترانزیت خارجی و تخفیف ۷۵ درصدی برای انبارداری کانتینر خالی عنوان کرد.
در این رابطه مطالعه چابهار امن ترین و ارزان ترین بندر برای تجار افغانستان پیشنهاد می شود.