به گزارش ایراف، روز گذشته ۵ مرداد، عرفات جمال، نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان برای افغانستان با عبدالکبیر، سرپرست وزارت مهاجرین و بازگشتکنندگان طالبان در کابل دیدار کرد و از آمادگی مقامات ایرانی برای برگزاری نشست فنی سهجانبه با حضور نمایندگان طالبان، ایران و سازمان ملل خبر داد. قرار است این نشست به زودی در کابل برگزار شود.
در این نشست سهجانبه قرار است موضوع بازگشت داوطلبانه، اسکان مجدد، و خدمات حمایتی برای مهاجران بازگشتی مورد بررسی قرار بگیرد.
همچنین در حالی که نمایندگان ایران بر آمادگی تهران برای همکاریهای فنی و ساماندهی مهاجران تأکید کردهاند، طالبان نیز خواستار حمایت مالی و فنی جهانی شده و تعهد دادند که امکانات موجود را برای حمایت از مهاجران به کار گیرند.
از سوی دیگر، روز گذشته در کابل، عرفات جمال همچنین از برگزاری نشست دیگری در آینده نزدیک با حضور نهادهای بینالمللی کمکرسان و نمایندگان افغانستان در دوحه خبر داد که در آن درباره جلب منابع مالی برای حمایت از مهاجران و بازگشتکنندگان تصمیمگیری خواهد شد.
محورهای اصلی این کنفرانس شامل بسیج کمکهای بشردوستانه، ایجاد سازوکارهای پایدار، و تدوین برنامهای منطقهای برای حمایت از بازگشتکنندگان خواهد بود.
در حالی که تلاشها در حال گسترش هستند، برخی نهادهای حقوق بشری هشدار دادهاند که حذف مسائل حقوق بشری از دستور کار برخی نشستها ممکن است به مشروعیتبخشیدن غیرمستقیم به طالبان بیانجامد.
همچنین نبود اجماع سیاسی منطقهای، محدودیت زیرساختها در افغانستان، و تداوم اخراجها بحران را پیچیدهتر کردهاند.
به گفته فن باتنبورگ از صلیب سرخ جهانی «افغانستان بحرانی پنهان است. در جهان بحرانهای بسیاری در جریان است و افغانستان به فراموشی سپرده شده است».
کمکهای اضطراری سازمان ملل
تام فلچر، معاون دبیرکل ملل متحد در امور بشردوستانه، پیشتر اعلام کرده است که در پاسخ به موج گسترده بازگشت مهاجران افغانستان از ایران، ۱۰ میلیون دلار از صندوق اضطراری سازمان ملل برای حمایت فوری از این افراد اختصاص یافته است.
بازدید نماینده سازمان ملل از گذرگاه اسلامقلعه در هرات و درخواست حمایت فوری جهانی
رزا اوتونبایوا، رئیس یوناما، در جریان بازدید از گذرگاه اسلام قلعه در هرات و گفتگو با مهاجران بازگشته و نهادهای حمایتکننده، در ٢۴ تیرماه، بر ضرورت ارائه فوری کمکهای بازپذیری تأکید کرده و گفته است: «شواهد اولیه نشان میدهد که برای تثبیت جوامع بازگشتی، اجرای فوری برنامههای معیشتی و سرمایهگذاری در زیرساختهای محلی ضروری است. در غیر اینصورت، از دسترفتن حوالههای مالی، فشار بر بازار کار و مهاجرتهای چرخهای میتواند پیامدهایی جدی مانند بیثباتی اجتماعی، کوچ دوباره، مهاجرت گسترده و تهدید امنیت منطقهای را در پی داشته باشد.»
یوناما تأکید کرده است که گفتوگوی منطقهای با کشورهایی چون ایران، پاکستان و جمهوریهای آسیای میانه باید تقویت شود تا از بازگشتهای بی برنامه جلوگیری شده و اصل بازگشت داوطلبانه، امن و همراه با کرامت حفظ شود.
به گفته مقامهای ملل متحد، این کمکها بخشی از تلاشهای جهانی برای پاسخ به بحران مهاجرت در افغانستان است که با اخراج اجباری صدها هزار مهاجر از ایران و پاکستان تشدید شده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، از آغاز سال ۲۰۲۵ تاکنون بیش از ۱.۴ میلیون مهاجر یعنی روزانه دهها هزار نفر به افغانستان بازگشتهاند. این موج گسترده در حالی صورت میگیرد که ۷۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر زندگی میکنند. بهویژه زنان و کودکان با خطرات جدیتری مواجه هستند.
بیشتر بخوانید:
بیآبی در کابل؛ پروژه انتقال آب «قرغه» تکمیل شد
قیمت افغانی به تومان و دلار امروز دوشنبه (ششم مردادماه ۱۴۰۴)
پیشبینی وضعیت آب و هوای افغانستان (دوشنبه، ۶ مردادماه ۱۴۰۴)
طرح سهگانه ایران برای اتصال ریلی به افغانستان، ترکیه و ترکمنستان