به گزارش ایراف به نقل از آوا، قربانوف بهادر، رئیس سازمان اطلاعات ازبکستان، در اظهاراتی تند، مقامات پاکستان و تاجیکستان را مورد انتقاد قرار داد و گفت: “خاک شما مرکز آموزش، طراحی و اعزام اعضای داعش در منطقه است.”
به گزارش منابع آگاه، قربانوف با اشاره به بازداشت گروهی وابسته به شاخه خراسان داعش در شهر نمنگان ازبکستان، اعلام کرد که این افراد با پاکستان و تاجیکستان در ارتباط بودهاند. وی هشدار داد که این کشورها باید برای مهار فعالیتهای این گروه تندرو، اقدامات جدی روی دست گیرند.
به گفته مقامات امنیتی ازبکستان، اعضای این گروه از پناهگاههای امن در پاکستان و تاجیکستان برای سازماندهی حملات در افغانستان، ایران و ازبکستان استفاده میکردند.
تاکنون چهار عضو این گروه در ازبکستان بازداشت و بیش از ده نفر دیگر تحت بررسی قرار دارند. گفته میشود که این گروه توسط یک دختر ۱۹ ساله که تحصیلاتش را در ترکیه سپری کرده بود، رهبری میشد.
نگرانی آگاهان امنیتی
آگاهان امور امنیتی و نظامی نیز در گفتوگو با آوا، گروه تروریستی داعش را خطری بالقوه در منطقه دانسته و تأکید میکنند که پیش از اینکه داعش به توانایی بیشتری برای سازماندهی حملات تروریستی دست پیدا کند، کشورهای منطقه، از جمله پاکستان و تاجیکستان باید اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.
سابقه تاریخی پاکستان در صدور تروریسم
خلیل احمد نادم، آگاه امور نظامی و امنیتی، اظهارات رئیس استخبارات ازبکستان را هشداری جدی برای کشورهای منطقه دانسته و میگوید: “شکی نیست که منشأ ظهور داعش همیشه تاجیکستان و پاکستان بوده است که گاهی اعمال تروریستی و تخریبی را در برخی از کشورها انجام داده است.”
نادم با اشاره به حمله تروریستی به کنسرت مسکو، خاطرنشان کرد که عوامل آن از تاجیکستان شناسایی شدند.
وی افزود: هرچند سیاست حکومت تاجیکستان داعشپروری نیست، اما اتباع و برخی از حلقههای تندرو، قطعاً در پرورش داعش سهم دارند.
نادم همچنین با اشاره به نقش پاکستان در حمایت از گروههای تروریستی، تصریح کرد: “پاکستان از ۴۷ سال پیش تروریستپروری را در سیاست خود داشته و گروههای مختلفی را در خاک خود جای داده است، بویژه آیاسآی، در طول تاریخ یکی از کارهای مهماش صدور گروههای تروریستی در منطقه بوده است.”
اجماع منطقهای، راه حل اساسی
محمد صدیق شنواری، آگاه امور نظامی، نیز دورنمای تهدید گروه شاخه خراسان داعش در منطقه را جدی ارزیابی کرده و بر ضرورت ایجاد اجماع منطقهای برای مقابله با این تهدید تأکید میکند.
شنواری معتقد است که بیتوجهی کشورها و تکرویها در گذشته سبب شده که گروههای تروریستی از کشورهای منطقه، به ویژه افغانستان، قربانیهای زیادی بگیرد.
وی تاکید کرد که اجماع منطقه و فرامنطقه برای سرکوب داعش زمانی موثر خواهد بود که در قدم اول منابع تمویل و تجهیز این گروه شناسایی و سپس به صورت بنیادی با آن مبارزه آغاز گردد.
شنواری با اشاره به اینکه داعش در حال حاضر نه کشور و جغرافیایی در اختیار دارد و نه هم مرکز مستقل و شناختهشده در سطح جهان، افزود: “گروههای کوچک تقسیم شده در نقاط مختلف، قطعاً منابع تمویل کننده دارد که با استفاده از فرصت آنها را آماده میکند. بعید نیست که دست استخبارات برخی از قدرتهای جهان، در پشت این ماجرا، به هدف ناامنسازی منطقه دخیل باشد.”