معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه حقابه هامون باید از افغانستان وارد هامون ایران شود، گفت: متاسفانه حقابه هنوز تامین نشده البته رایزنیهایی با حکومت سرپرست افغانستان انجام شده است.
به گزارش ایراف، مجتبی ذوالجودی درباره آخرین وضعیت تالاب هامون اظهار کرد: در سالهای اخیر به دلیل اجرای سیاستهای آبی از سوی افغانستان از ساخت سدها و آببندها گرفته تا اقدامات انجام شده برای هدایت و انحراف آب هیرمند به داخل افغانستان، دریافتی ایران از هیرمند خیلی کم شده و خشکسالی و کمبارشی مشکل هامون را دو چندان کرده است. از این رو باید با مدیریت خیلی کاملتری داشته باشیم و اقداماتی در این زمینه انجام شده است.
این در حالی است که اخیرا بیست و هفتمین نشست کمیسیون مشترک آب ایران و افغانستان براساس توافق وزیر نیرو و وزیر آب و انرژی حکومت سرپرست افغانستان برای بررسی و اصلاح سد کمالخان و پیگیری حقابه جمهوری اسلامی ایران و با حضور مسئولان و کارشناسان دو کشور در شهر زابل برگزار و بدون دستیابی به نتیجه مطلوب پایان یافت.
این نشست به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در شهر زابل استان سیستان بلوچستان برگزار گردید. دستور کار پیشنهادی طرف ایرانی شامل موارد زیر بود:
۱. بررسی و اصلاح سد کمال خان با هدف تامین کامل حقابه جمهوری اسلامی ایران
۲. رفع موانع تامین حقابه ایران از رودخانه هیرمند
۳. اجرای توافقات کمیته مشترک فنی دوجانبه در مرداد ۱۴۰۱ در مورد احداث ایستگاه های اندازه گیری مشترک در مرز
۴. بررسی وضعیت سال آبی و ارائه برنامه و نحوه رهاسازی آب هیرمند
لازم به ذکر است که بر اساس گزارشهای ارائه شده، حقابه جمهوری اسلامی ایران از رودخانه هیرمند بر اساس توافقنامه سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان سالانه معادل ۸۲۰ میلیون متر مکعب است.
پیش از این محرابیان درباره حقابه هیرمند گفته بود اجرای حقابه هیرمند الزامی است