به گزارش ایراف، بر اساس این گزارش، این درخواست در واکنش به اظهارات مکرر دونالد ترامپ در مورد حضور چین در این پایگاه مطرحشده؛ ادعایی که تامین مالی طالبان از سوی آمریکا را دچار «مشکل اساسی» کرده است.
در سندی که نشریه روسی همگانی کرده، محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع طالبان، فصیحالدین فطرت، رییس ستاد ارتش این گروه را اطلاع میدهد که «هیاتی برای انجام ارزیابی امنیتی و نیازهای این پایگاه تشکیل شده تا کاستیها و نواقص را شناسایی کرده و اقدامات لازم را، مطابق دستورات، انجام دهد.»
منابعی که این سند را در اختیار «نزاویسیمایا گازیتا» قرار دادهاند، گفتند که منظور این سند، انجام بازرسی مشترک طالبان و امریکا از پایگاه بگرام است. آنها گفتند: «یعقوب دستور گرفته است که همه چیز را به آمریکاییها نشان دهد تا آنها را نسبت به عدم حضور چینیها در بگرام قانع کند.»
به گفته این منابع، پیشنهاد بازرسی مشترک به نمایندگان آمریکا، توسط طالبان ارائه شده است. روشن نیست که آیا این پیشنهاد پذیرفته شده یا نه.
این روزنامه نوشته که اقدام طالبان در این پیوند، تلاشی برای شکلگیری همکاریها با واشنگتن در حوزه دفاعی و امنیتی است که طی آن، نظامیان آمریکایی رسماً به افغانستان دعوت میشوند تا وضعیت پایگاه نظامی سابقشان را بررسی کنند.
منابعی از افغانستان در این باره گفتند: «اگر طالبان آماده گزارشدهی به واشنگتن باشند، به این معنی است که عملاً حق آمریکا برای کنترل بگرام را به رسمیت شناخته است.»
«نزاویسیمایا گازیتا» گمانهزنی کرده که بازرسی مشترک طالبان و آمریکا از پایگاه بگرام، نخستین گام در مسیر بازگشت «تدریجی» آمریکا به افغانستان میباشد.
بر بنیاد این گزارش، طالبان امیدوار است نظر ترامپ در مورد بگرام را تغییر دهد، زیرا این قضیه میتواند سرنوشت ادامه تامین مالی حکومت طالبان از سوی آمریکا را رقم بزند. این روزنامه، درخواست طالبان را چرخشی در روابط دو طرف توصیف کرده است.
در گزارش آمده که در ماههای پسین، کمکهای مالی آمریکا به طالبان بیش از ۴۰ درصد کاهش یافتهاند. این امر باعث تشدید مشکلات اجتماعی و اقتصادی در رژیم طالبان شده است؛ مشکلاتی که با بازگشت گسترده مهاجران افغانستان از ایران تشدید نیز شده است.
این روزنامه روسی گمانهزنی کرده که کاهش شدید کمکهای مالی آمریکا به «ملاهای تندرو» و اظهارات ترامپ در مورد بگرام، با هم مرتبطاند.
دونالد ترامپ برای نخستین بار در نوامبر ۲۰۲۱ ادعا کرد که چین کنترل پایگاه هوایی بگرام را در دست گرفته است. او در آن زمان گفت: «من میخواستم پایگاه بگرام را برای چین نگه دارم، نه بهخاطر افغانستان. چون این پایگاه در فاصله یک ساعت پرواز از تاسیسات هستهای چین قرار دارد.» او گفته بود که چین اکنون در پایگاه بگرام حضور دارد.
از آن زمان تا کنون، ترامپ بارها این موضع خود را تکرار کرده است. طالبان نیز همواره حضور چین و یا هر کشور دیگر در پایگاه بگرام را رد کرده است.
اخیرا، امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در تاریخ ۲۹ تیرماه گفت: «[طالبان] و مردم افغانستان حتی یک اینچ از خاک افغانستان را نیز برای حضور نظامی خارجی نمیپذیرند. این پیام را باید رییسجمهوری ترامپ بشنود و دیگر کشورها نیز بدانند که ما تعامل میکنیم، اما تعامل سیاسی و اقتصادی. درباره حضور نظامی هیچ کشوری در افغانستان حتی صحبت هم نمیکنیم.»
نامه در مورد بازرسی مشترک، دقیقاً در همان روزی صادر شده است که امیرخان متقی در ۲۹ تیرماه حضور چین در پایگاه بگرام را رد کرده بود. رسانه روسی گزارش داد که احتمالاً این همزمانی، تصادفی نباشد، زیرا هماهنگی در میان نهادهای طالبان برای «اقناع ترامپ در مورد پایگاه بگرام» افزایش یافته است.
در نامهای که به امضای یعقوب مجاهد رسیده، آمده است: «پایگاه هوایی بگرام که بهعنوان یکی از تاسیسات نظامی راهبردی شناخته میشود، موضوع اظهارات متناقض و یکجانبهای از سوی ایالات متحده قرار گرفته است.» بر بنیاد این سند، تصمیم برای «دعوت» آمریکا، از سوی شورای رهبری وزارت دفاع طالبان اتخاذ شده است.
منابعی از افغانستان به «نزاویسیمایا گازیتا» گفتند «که احتمالاً نگرانیهای آمریکا درباره حضور چین در پایگاه بگرام، پایه و اساسی نیز داشته باشد، زیرا دستکم در پیرامون این پایگاه، مدتیست که نیروهای مسلحی با ظاهر مغولتبار دیده میشوند که به حفاظت از آن میپردازند.
به گفته آنها، بعید است این افراد هزارههای افغانستان – بهدلیل شباهت چهره – باشند، زیرا طالبان با این قشر با احتیاط و «خصومت» رفتار میکند.»