به گزارش ایراف، مسئولان بانک مرکزی افغانستان امروز (چهارشنبه ۱ مردادماه) در برنامه تشریح عملکرد یکساله این بانک گفتند که در سال گذشته با اتخاذ سیاستهای پولی حسابشده و اقدامات فنی، موفق شد گامهای مهمی را در جهت تقویت نظام مالی افغانستان بردارد.
به گفته آنان، در کنار دستاوردهایی چون کنترل نرخ تورم، افزایش ارزش افغانی، توسعه بانکداری الکترونیکی و بهبود وضعیت نقدینگی، مبارزه با پولشویی به عنوان یکی از اولویتهای کلیدی مطرح بوده است.
مسئولان بانک مرکزی افغانستان خاطرنشان کردند که در راستای مبارزه با پولشویی و عواید ناشی از جرایم، این بانک اقداماتی نظیر تحلیل ۱۰۸ قضیه، دریافت ۸۲ درخواست اطلاعات از نهادهای اجرایی و پاسخدهی به آنها را انجام داده است.
همچنین در این سال، بیش از ۴۵ هزار گزارش معاملات نقدی بیش از حد و بیش از ۵۰۰ مورد معامله مشکوک ثبت شده است.
یکی از دستاوردهای مهم، الکترونیکیسازی کامل روند گزارشدهی توسط صرافیها و شرکتهای خدمات پولی عنوان شده که گفته میشود شفافیت و سرعت فرآیندها را دوچندان کرده است.
مسئولان بانک مرکزی افغانستان توضیح دادند که همزمان، روند پوشش و گزارشدهی بخش مشاغل و حرفههای خاص نیز آغاز شده است تا نظام مالی از هرگونه سوءاستفاده در امان بماند.
به گفته این مسئولان، این تحرکات، نه تنها بانکها را در برابر خطرهای مرتبط با پولشویی ایمنتر ساخته، بلکه اعتبار بینالمللی بانک مرکزی را نیز تقویت کرده است.
براساس اطلاعات بانک مرکزی، در حوزه سیاست پولی، ارزش افغانی در برابر دلار آمریکایی در سال گذشته حدود ۰.۷۹ درصد افزایش یافت و تورم در سطح قابل کنترل حفظ شد.
از سوی دیگر، در بخش بانکداری، مسئولان بانک مرکزی افغانستان توضیح دادند که سقف برداشت از حسابهای افغانی و دلاری افزایش یافت و محدودیتها به میزان زیادی کاهش یافتند.
همچنین، میزان پرداخت ضمانتهای نقدی بانکها از ۵۰۰ هزار افغانی در سالهای گذشته به ۱۰ میلیون افغانی در سال جاری رسید که نشاندهنده رشد اعتماد عمومی به نظام بانکی است.
همچنین با هدف دیجیتالیسازی سیستمهای مالی، مسئولان بانک مرکزی میگویند که فعالیت صرافیها و ارائهدهندگان خدمات پولی را مکانیزه ساخته و جوازهای فعالیت بیشتری صادر کرده است.
بنا بر آمار این بانک، بیش از چهار هزار و ۱۴۰ صرافی غیرمجاز طی سال گذشته شناسایی و مسدود شد و تعداد جوازهای شرکتی به بیش از ۱۲۵ مورد افزایش یافت.
در زمینه توسعه بانکداری الکترونیکی، اتصال موسسات مالی به «سویچ ملی»، صدور هزاران کارت پرداخت الکترونیکی، جمعآوری عواید دولتی از طریق سیستمهای دیجیتال، و راهاندازی خدمات پرداخت برای نهادهای دولتی، از دیگر دستاوردهای بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل طالبان، در سال گذشته بوده است.