به گزارش ایراف، علیرضا حسن زاده، اندیشمند حوزه علوم انسانی در نشست «مهاجرپذیری در ایران» با توجه به جامعه افغانستان گفت: من بر خلاف اظهاراتی که در خصوص مهاجرستیزی مطرح شد، معتقدم که ما با سیل عظیمی از مهاجران مواجهه بودهایم که در هیچ کشوری نمونه ندارد، ما فرایند بسیار غلطی در حوزه مهاجرپذیری داشتهایم که مسئله ایران فرهنگی در آن موضوعیت ندارد، بلکه نگاه امتگرایی در آن موضوعیت دارد.
حسن زاده در ادامه با طرح چند سئوال خاطرنشان کرد: آیا ما در افغانستان فرایند دولت ملت را تجربه کردهایم؟ آیا نسبت به ژنوساید هزاره ها در افغانستان کسی واکنش نشان میدهد؟ شوخی نداریم حکومت طالبان اجازه نمیدهد زبان فارسی رشد کند و شکوفا شود، بهنظر شما در مسئله حقآبه هیرمند حقوق ایران رعایت می شود؟ چه فرقی بین کودک سیستان و بلوچستان و افغانی وجود دارد؟
او افزود: آیا ما در حوزه مهاجرپذیری باید بین تاجیکها، هزارهها، ازبکها و پشتون ها یکسان هستند؟ ما هیچ سایت گذاری مهاجرتی برای تفکیک مهاجرین نداریم، قطعا شاهد بیشترین ورود پشتون ها به کشور بودهایم نه تاجیک ها و هزاره ها بیشترین سنخیت را با ما دارند.
وی افزود: پدیده ها و وقایع تاریخی نمیتواند اثرگذار نباشد قطعا بخشی از ذهن ایرانیان درگیر جنایات محمود افغان است. نکته دیگر این است که ایران کشوری نیست که بیش از ۷۰ میلیون نفر جمعیت را نمیتواند پاسخگو باشد، فوبیا نسبت به ورود بی حد افغان ها از همین نقطه آغاز میشود.
حسن زاده بیان کرد: مشکل اساسی عدم پاسخگویی منابع ایران برای نیازهای اتباع و ایرانی و افغانستانی است، مشکل دیگر «گتویی» شدن افغان ها در ایران است که هراس در بین جامعه ایرانی شکل می دهد، معتقدم ما به شدت نیازمند این هستیم سیاست های مهاجر پذیری تغییر پیدا کند و متعاقب آن باید افکار عمومی را همسو کنیم افکار عمومی ما حضور این حجم از اتباع در کشور است. ما وقتی کودکانمان در سیستان و بلوچستان بر روی زمین درس می خوانند چگونه اتباع افغان میخواهند در ایران تحصیل کنند.
این اندیشمند در ادامه بیان کرد: ما یک ایران فرهنگی و یک امت اسلامی مواجه هستیم که هر دو این نگاهها باید تنظیم شود چون ما به عنوان کشور ایران یک واحد سیاسی هستیم و نباید نگاه رومانتیک نسبت به فرهنگ ایرانی داشته باشیم. ایران یک واحد جغرافیایی و یک واحد ملی است که نباید نسبت به آن تعارف داشته باشیم. من اگر میتوانستم هزاره ها و تاجیک ها را به ایران پیوند می دادم.
حسن زاده گفت: هراس ایرانی بنظر من ریشه هایی در بهم ریختگی ساختار اجتماعی و نبود منابع برای پاسخگویی به این تعداد جمعیت دارد، بر همین اساس سیاست های مهاجرتی باید تغییر اساسی کند. نهایتا ۵۰ الی ۷۰ میلیون ایرانی می توانند در سرزمین ایران زندگی کنند.
بیشتر بخوانید:
مقابله با تروریسم و امنیت منطقهای، محور گفتوگوی لاوروف و متقی
قیمت امروز طلا در افغانستان (چهارشنبه اول مردادماه 1404)
قیمت افغانی به تومان و دلار امروز چهارشنبه (یکم مردادماه ۱۴۰۴)
ترمیم روابط کابل-برلین؛ به نام مهاجران به کام طالبان
وزیر کشور آلمان: بسیاری از کشورهای اروپایی خواهان اخراج مهاجران به افغانستان هستند