به گزارش ایراف، عباس شاهسونی، معاون مرکز تحقیقات کیفیت هوا در دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی، میگوید شاخص اشعه فرابنفش شهر تهران در ۲۱/۶ درصد از روزهای سال حدود عدد ۱۱ است. این عدد خطرناک محسوب میشود.
او گفت حداکثر اشعه فرابنفش در فصل گرم سال و بهویژه از خرداد تا شهریور بین ساعتهای ۱۱ تا ۱۶ است.
شاهسونی همچنین گفت حداکثر پرتو فرابنفش در ماه مرداد است که به ۱۲ میرسد.
پرتوهای فرابنفش، بخشی از تابش خورشید هستند که با چشم قابل دیدن نیستند اما انرژی بالایی دارند. این پرتوها در سه نوع طبقهبندی میشوند:
یو وی ای(UVA) : عامل پیری زودرس پوست، نفوذ عمیقتر و تأثیر طولانیمدت
یو وی بی(UVB): باعث آفتابسوختگی، افزایش احتمال سرطان پوست
یو وی سی (UVC): توسط جو جذب میشود، اما در صورت نشت از منابع مصنوعی میتواند خطرناک باشد.
طبق اعلام سازمان هواشناسی، در روزهای اخیر شاخص UV در تهران و سایر شهرهای پرارتفاع مانند مشهد و کرمانشاه به عددهای ۹ تا ۱۱ رسیده است که در محدوده «خطرناک» طبقهبندی میشود.
آلودگیهای جوی و گرد و غبار باعث تغییر مسیر بازتاب پرتوها شده و میزان تأثیر آن بر بدن را افزایش دادهاند.
پژوهشگران اقلیمی هشدار دادهاند که اگر اقدامات پیشگیرانه انجام نشود، آمار بیماریهای پوستی و چشمی در سالهای آتی افزایش خواهد یافت.
این شاخص، میزان انرژی اشعه فرابنفش قابلدسترس برای بدن انسان را از صفر تا بالاتر از یازده رتبهبندی میکند؛ و در تابستان ایران، معمولاً به اوج خود میرسد.
در فصل بهار، شاخص اشعه فرابنفش بین ۶ تا ۹ در نوسان است و در خردادماه معمولاً به سطح ۱۰ نزدیک میشود. تابستان، خطرناکترین فصل از نظر تابش UV محسوب میشود؛ مرداد ماه با شاخص بیش از ۱۲ بالاترین رکورد را دارد. کارشناسان معتقدند قرار گرفتن مکرر در معرض چنین سطوحی بدون محافظت کافی میتواند منجر به آسیبهای پوستی، چشمی و حتی افزایش خطر سرطان شود.
در فصل پاییز، با کاهش دمای هوا و افزایش ابری بودن آسمان، شاخص UV معمولاً به حدود ۴ تا ۷ کاهش مییابد. هرچند در ساعتهای ظهر، همچنان میزان تابش قابلتوجهی ثبت میشود. فصل زمستان اما کمخطرترین دوره بهشمار میرود؛ شاخص اشعه در این فصل بین ۲ تا ۵ است و در روزهای بارانی و برفی به حداقل خود میرسد.
بر اساس تحقیقات دانشگاهی، در تهران بین خرداد تا شهریور، میانگین شاخص UV حدود ۱۱.۲۸ بوده و در حدود ۲۱.۶٪ از روزهای سال، تابش در رده «فوقالعاده زیاد» ثبت شده است. ساعتهای ۱۱ تا ۱۶ بعدازظهر نیز زمان اوج تابش محسوب میشود و نیازمند بیشترین اقدامات پیشگیرانه است.
راهکارهای محافظتی و آگاهیبخشی
– استفاده از ضدآفتاب با SPF ۳۰ یا بیشتر، بهویژه برای کودکان و سالمندان.
– پوشش کامل بدن با لباسهای مناسب و استفاده از عینک آفتابی استاندارد.
– آموزش و آگاهیبخشی در مدارس، دانشگاهها و از طریق رسانههای ملی درباره خطرات UV.
– نصب تابلوهای هشدار شاخص UV در مکانهای عمومی مانند پارکها و پیادهروهای پرتردد.
– توسعه اپلیکیشنهای هشداردهنده شاخص UV بهمنظور اطلاعرسانی روزانه به شهروندان.
بیشتر بخوانید:
قیمت افغانی به تومان و دلار امروز سهشنبه (31 تیرماه ۱۴۰۴)
پیامدهای مرگبار قطع کمکها به افغانستان | مردم از بیماریهای قابل پیشگیری میمیرند