همه چیز از این توییت شروع شد:«اینها بالای نظام کبر می کنند و ناشکر شده اند. بی خبرند که ممکن است افغانستان به زندان بزرگ بی سقف مبدل گردد.اینها معنای پروسه صلح را نمی دانند-تجرید نظام منجر به صلح نخواهد شد-منجر به جنگ داخلی یا وحشت بی پیشینه خواهد شد. یا هم هردو.» بازنشر بخش هایی از صحبت های اشرف غنی، رئیس جمهور سابق افغانستان در انتقاد از سیاستمداران از عدم درک وضعیت افغانستان که در جریان روند دوحه گفته بود حالا توسط امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهور پیشین افغانستان.
بازنشر این توئییت از سوی امرالله صالح که به معنای حمایت دوام دار از اشرف غنی است که در زمان ریاست جمهوری او افغانستان برای بار دوم به دست طالبان افتاد، موجی از واکنش های تند را علیه او برانگیخته است.
رنگین دادفر سپنتا، مشاور پیشین شورای امنیت ملی افغانستان در واکنش به این پست از امرالله صالح خواسته است که به خاطر وطن و میهن از حمایت از یک انسان دروغ پرداز و روانی دست بردارد. سپنتا خطاب به امرالله صالح نوشته است:«تا کی و تا کجا باید از یک دروغ پرداز ذاتی و از یک بیمار روانی که بسیاری می دانند بیشتر از دولت جایگاهش باید تیمارستان باشد، حمایت کرد؟ شما را چه شده است دوست من؟ بس کنید:بخاطر وطن و میهن بس کنید!»
رحمت الله نبیل،رئیس سابق امنیت افغانستان نیز ضمن انتقاد از صالح، نامه ای را که در سال 2019 به او نوشته بود را بازنشر کرده است. در این نامه آمده است«نگرانی ها و مصیبت هایی که در چندسال پسین تحت زعامت آقای غنی، بر سر اخلاق عمومی آمده است، طی نیم قرن اخیر ما شاهد نبوده ایم.»
نبیل در بخش دیگری از این نامه آورده است:«شما بهتر از من آگاهید و بارها و بارها نیز در گفته هایتان اشاره کرده اید که رسوایی و زشتی این حکومت و تیم دکتر غنی خیلی بیشتر از لکه های ابر در شعر سعدی است.شما خود بارها به تنگ نظری، یک جانبه نگری، فساد سیستماتیک، دیکتاتوری، بی برنامگی و عصبیت تیم دکتر غنی اشاراتی کرده اید.»
بسیاری از کاربران افغانستان نیز به این توییت صالح واکنش نشان داده اند و به او یادآوری کرده اند که اشرف غنی خود عامل سقوط افغانستان و تحت کنترل درآمدن دوباره این کشور به دست طالبان بوده است.
اما باید گفت که صالح در حالی این سخنان را دوباره بازنشر کرده است که اشرف غنی از انتقاد سیاستمداران به عملکرد او در روند صلح دوحه در آن زمان ناراحت و آنها را متهم به عدم فهم درست از شرایط افغانستان کرد. اما باید گفت که روند صلح در افغانستان نه تنها امنیت، ثبات و صلح را به این کشور بازنگرداند بلکه افغانستان را در باتلاق سقوط قرار داد و به گفته منتقدان طالبان این کشور حالا تحت حاکمیت این گروه به یک زندان بزرگ به ویژه برای زنان و دختران تبدیل شده است.
بازنشر صحبت های اشرف غنی از سوی صالح نشان می دهد که او نقش حکومت غنی در سقوط افغانستان را همچنان نادیده می گیرد.کاربری دیگری نوشته است که «برای او صدای مردم اهمیتی ندارد بلکه او با خود عهد بسته است که تا آخرین نفس، دین 6 ماه معاونیت در دولت اشرف غنی را به دوش بکشد.در این راه تمام ارزش ها را قربانی کرد: تا جایی که حتی در سرزمین مادری اش جایی برای خود باقی نگذاشت. بیایید مانند صالح نباشیم.»
وفاداری او به رئیس خود در زمانی که خشم و نفرت عمومی در افغانستان از اشرف غنی بالاست و مردم او را عامل اصلی و جدی سقوط افغانستان و خائن به وطن می دانند این پرسش را برانگیخته است که چرا او هنوز متعهد به مانیفیست رئیس خود است؟ او چندی پیش نیز از اشرف غنی حمایت و گفته بود که او تنها مسئول سقوط کابل نیست. بلکه مسئولیت سقوط کابل متوجه همه است.صالح پس از سقوط کابل بارها چه به شکل مستقیم و چه به صورت تلویحی از اشرف غنی حمایت کرده است.
شاید دلیل حمایت های او از رئیس جمهور سابق به نوعی سفیدنمایی خطایی است که او به عنوان معاون اول رئیس جمهور نقش مستقیمی در آن داشته است. شاید در نگاه اول هدف صالح حمایت از غنی است اما می توان گفت که او با پایبندی به رویه اشرف غنی به نوعی در توجیه رفتار خود در یکی از مهم ترین تحولات سیاسی است.این درحالی است که او در جریان سقوط کابل با حضور در پنجشیر به عنوان یکی از مقامات ارشد دولت از اوضاع مملکت غافل مانده بود و در جریان فرار اشرف غنی از کابل نبود.به نوعی او به عنوان نزدیک ترین مقام رئیس جمهور افغانستان نه تنها شرایط را درک نکرده بود بلکه نمیدانست رئیس جمهور در چه وضعیتی است.او بعدتر حتی پا را فراتر گذاشت و در شرایطی که طالبان کنترل کامل اوضاع را در اختیار داشت با استناد به قانون اساسی خود را رئیس جمهور افغانستان معرفی کرد.
اما حالا او پشت نام غنی به دنبال حفظ آبروی از دست رفته خود است اما به نظر میرسد که او به جای ترمیم حثیت از دست رفته درحال تکرار اشتباه گذشته و پافشاری بر آن است که حالا موقعیت او از چاله به درون چاه افتاده است.
بیشتر بخوانید:
لاجورد؛ گوهر آبی افغانستان و بازارهای جهانی آن
انتقاد حزب سبز آلمان به اخراج به پناهجویان افغان: خطرناک و به معنای به رسمیت شناختن طالبان است