به گزارش ایراف، متقی که امروز (یکشنبه، ۲۹ تیرماه) در آیین دانشآموختگی دیپلماتها از مؤسسه آموزشهای دیپلماتیک وزارت امور خارجه افغانستان سخنرانی میکرد، تأکید کرد که آمریکا باید افغانستان، مردم این کشور و حکومت طالبان را درک کند.
سرپرست وزارت خارجه طالبان همچنین تاکید کرد که افغانستان هرگز حضور نظامی خارجی را نخواهد پذیرفت و ترامپ این حرف را باید با گوشهای باز بشنود.
وی در ادامه گفت: حکومت سرپرست افغانستان به دنبال تعامل سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک با جهان است اما هیچگونه تعامل نظامی را نمیپذیرد.
این مقام بلند رتبه طالبان به جامعه جهانی نیز اطمینان داد که هیچ نیروی نظامی خارجی در افغانستان حضور ندارد.
این سخنان متقی در پی ابراز نگرانیهای مکرر دونالد ترامپ درباره حضور نیروهای چینی در پایگاه بگرام مطرح شده است.
از سویی هم، روزنامه تلگراف چندی پیش گزارش داد که بر اساس تحلیل تصاویر ماهوارهای، چین اکنون اداره پایگاه سابق نظامی ایالات متحده در بگرام افغانستان را بهعهده گرفته است.
طبق گزارش، از اوایل ۲۰۲۴ حضور نیروهای چینی در این پایگاه مشاهده شده و این مرکز تحت بازسازی و تجهیز مجدد قرار دارد. با این وجود، چین تاکنون حضور نیروهای خود در بگرام را اعلام و یا تایید نکرده است.طالبان نیز در واکنش به این گزارش آنرا رد کرده بود.
پیشرفت منطقه بستگی به شناسایی رسمی طالبان دارد
متقی در بخشی دیگر از سخنانش گفت: حاکمیت افغانستان طی چهار سال گذشته تعامل خوبی با کشورهای منطقه داشته و این کشورها باید در بهرسمیتشناختن امارت اسلامی (طالبان) پیشقدم شوند.
او تأکید کرد که کشورهای منطقه با بهرسمیتشناختن حکومت طالبان میتوانند زمینه را برای پیشرفتهای بیشتر در منطقه فراهم سازند.
متقی در ادامه روند اخراج اجباری مهاجرین افغان را «رنجآور» خواند و گفت که چندین بار با رئیسجمهور ایران و سایر مقامات این کشور در مورد بازگشت تدریجی مهاجران گفتوگو کرده است.
او خواستار بازگشت آبرومندانه مهاجران افغان به کشور شد و افزود که کشورهای میزبان باید در روند اخراج مهاجران افغان، اصول بینالمللی و حسن همجواری را رعایت کنند.
حکم دادگاه لاهه «ظالمانه» است
سرپرست وزارت خارجه طالبان همچنین در این مراسم، اقدام دادگاه کیفری بینالمللی(لاهه) برای صدور حکم بازداشت رهبر و رئیس دادگاه عالی این گروه را محکوم کرد و آن را «ظالمانه» خواند.
امیرخان متقی گفت این حکم «بر اساس اغراض سیاسی» صادر شده است.
او، تاکید کرد که حکم دادگاه کیفری بینالمللی «غیرقابل اجرا» است و طالبان هیچ مسولیتی در قبال آن ندارد.
دادگاه کیفری بینالمللی چندی پیش حکم بازداشت هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رئیس دادگاه عالی این گروه را به اتهام جنایت علیه بشریت صادر کرده بود.
بیشتر بخوانید:
سنای آمریکا با تصویب بسته جنجالی ترامپ، کمکهای خارجی را ۸ میلیارد دلار کاهش داد
بحران مسکن در پایتخت؛ طالبان پروژه احداث «کابل جدید» را از سر میگیرد
اخراج بیش از ۲۰ استاد و کارمند دانشگاه فنی کابل از سوی طالبان