جولان اسرائیل در سوریه و دلواپسی طالبان برای جولانی

در پی حملات روز گذشته رژیم صهیونیستی به سوریه، موضع‌گیری‌های مختلفی از افغانستان چه در میان مقامات و چهره‌های نزدیک به طالبان و چه در میان دیگر گروه‌های سیاسی شنیده شد. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی ارشد حکومت سرپرست طالبان با انتشار بیانیه‌ای این حملات را به شدت محکوم کرد و آن را جنایتی سازمان‌یافته با هدف بی‌ثبات‌سازی و گسترش هرج‌ومرج در منطقه خواند.

اما بیشتر از اظهارنظرهای رسمی در میان طالبان، کاربران شبکه‌های اجتماعی این گروه به این تحولات واکنش نشان داده‌اند.

اکانت‌های حامی طالبان نیز ضمن محکومیت این حملات و حمایت از جولانی، وضعیت موجود در سوریه را با افغانستان تحت حاکمیت این گروه مقایسه کرده‌اند. افزون بر این، حامیان طالبان در کنار محکومیت حملات، از نفاق و معیارهای دوگانه غرب انتقاد کردند که کشورهایی که برای رسمیت‌بخشیدن، پیروی از ارزش‌های غربی چون آزادی کامل زنان، حذف احکام دینی و پذیرش دموکراسی را شرط می‌دانند، در نهایت حتی به کسانی که این معیارها را پذیرفته‌اند نیز وفادار نمی‌مانند.

آن‌ها از همین منظر از رهبر طالبان تمجید کرده‌ و نوشته‌اند که او را «الگوی ایستادگی بر اصول اسلامی در برابر فشارهای جهانی» می‌دانند و بر اهمیت «عزت، ایمان و استقلال» در سیاست تأکید می‌ورزند.

همچنین فراهی مبارز، از مقامات طالبان در حساب رسمی خود در ایکس نوشته است: «جنگ با سوریه آغاز و درس برای ما! چنین به نظر می‌رسد که هیچ کشور کافری نظام اسلامی را در یک کشور اسلامی نمی‌پذیرد: به‌ویژه کشورهایی که در آن‌ها نظام اسلامی به‌طور کامل اجرا شده، مانند افغانستان عزیز. فکر نمی‌کنم دشمن بی‌دسیسه و بی‌فریب در برابر ما نشسته باشد. نیاز به پیشرفت‌ها است.»

پیشنهاد:  حزب‌التحریر افغانستان جولانی را متهم به عقب‌نشینی از «قوانین الهی» کرد

عبدالله اعظم، از دیگر مقامات حکومت طالبان نیز رژیم صهیونیستی را به سگ دیوانه‌ای تشبیه کرده است که از ترس به هرکسی حمله می‌کند.

در آن‌سو، دیگر جریان‌های افغانستان نیز به این حملات واکنش نشان داده‌اند. عارف رحمانی، نماینده پیشین مجلس نمایندگان افغانستان در واکنش به این حملات نوشته است که «حالا سوری‌ها، قطری‌ها، عربستانی‌ها و ترکیه به روشنی آفتاب فهمیدند که سوریه بشار اسد چه غنیمتی برای آن‌ها بوده است؛ ویرانی حاکمیتی، تحقیر تاریخی و سرآغاز تجزیه سوریه.»

حامیان طالبان درحالی این حملات را به‌شدت محکوم کرده‌اند که با پیروزی تحریرالشام بر سوریه و تغییر کاربری آن‌ها از گروهی تروریستی به دولتی «مدرن» با تمایلات غرب‌گرایانه و گشایش روابط برق‌آسای این گروه با منطقه و جهان، انگشت انتقاد بسیاری به سمت طالبان نشانه رفت که آن‌ها نیز در مسیر مشابه دولت جدید سوریه حرکت کنند. اما حالا حامیان طالبان ضمن تمجید از رهبر طالبان برای سرسختی در برابر خواسته‌های جهان، نگران فروپاشی حکومت جولانی هستند.

طالبان که همزمان با پیروزی جولانی در سوریه شادمانی بسیاری کرده بود، حالا نگران برچیده‌شدن حکومت نوپای اوست. وزارت امور خارجهٔ حکومت سرپرست طالبان در آن زمان با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک به رهبری تحریرالشام و «مردم» سوریه، تحولات اخیر در این کشور را که منجر به رفع عوامل جنگ و بی‌ثباتی و بازگشت پایتخت دمشق به رهبری این هیئتی تحت حاکمیت «ملت سوریه» شده است، تبریک گفت. اما حالا طالبان با انتقاد شدید از این حملات، نگران بقای حکومت شرع هستند.

این درحالی است که هنگام حمله آمریکا و اسرائیل به ایران، طالبان واکنشی محتاطانه نشان داد، اما حالا از به خطر افتادن حکومت جولانی توسط همان اسرائیل خشمگین و نگران هستند. به‌طوری‌که برخی از کاربران هشدار داده‌اند که جمهوری اسلامی ممکن است از فرصت به‌وجود آمده با استفاده از بقایای حامیان بشار اسد دوباره تحولات سوریه را به دست بگیرد.

پیشنهاد:  دِ ویک: بازگشایی سفارت افغانستان در هند فراتر از یک اقدام استراتژیک خواهد بود

در پاسخ باید گفت که نزدیکی ایدئولوژیک طالبان و گروه‌های تروریستی چون تحریرالشام دلیل بنیادی و اصلی حمایت از این گروه است. هرچند طالبان از زمان حاکمیت مجدد خود بر افغانستان مدعی‌اند که سیاست خارجی آن‌ها مبتنی بر اصل روابط مداراجویانه و عدم مداخله است، اما ایدئولوژی همچنان غلبه بر هر اصل دیگری می‌کند. چنانچه که به گفته ناظران، برخلاف حمایت طولانی‌مدت پاکستان از این گروه، اما آن‌ها در مورد مسئله تحریک طالبان پاکستانی حاضر به سازش با پاکستان نیستند.

وجود یک دولت ایدئولوژیک با محوریت سنی در منطقه که سابقه تاریخی آن مشابه طالبان است، برای طالبان مطلوب‌تر است. جهان‌بینی طالبان هرچند برخلاف دیگر گروه‌های افراطی فقط محدود به افغانستان بود، اما سربرآوردن دولت‌هایی که با سابقه یکسان به آن‌ها در حفظ ایدئولوژی، جایگاه این گروه در میان همتایان‌شان و همگرایی منطقه‌ای کمک خواهد کرد. به‌عبارت دیگر، برای طالبان، حداقل در جهان اسلام، ایدئولوژی حرف اول را می‌زند؛ چنانچه که در جریان حملات آمریکا به ایران این گروه احتیاط را بر محکومیت شدید ترجیح داد.


بیشتر بخوانید:

طالبان حملات رژیم صهیونیستی به خاک سوریه را شدیدا محکوم کرد

درگیری‌ شدید میان دروزی‌های سوریه و افراد وابسته به جولانی ۷ کشته برجای گذاشت

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=71995
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x