به گزارش ایراف؛ محمد بیات، پژوهشگر ارشد موسسه کادراس در نشست «نقش اتباع غیرقانونی در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل» گفت: اساسا مسئله مهاجران همانطور که همه میدانند صرفا مربوط به ایران نیست بلکه معضلی جهانی است. بسته به منطقه جهانی نوع و کمیت مهاجرت از یک موطن به موطن دیگر متفاوت است.
بیات گفت: البته که باید به شکل تخصصی بین مهاجر، پناهنده و پناهجو تفکیک قائل شویم، ما در دو دهه گذشته نیز حکمرانی علمی و صحیحی در زمینه مهاجرت نداشتیم، در این بین باید به این پرسش پاسخ دهیم که آیا مهاجران برای ما معضل امنیتی هستند؟
وی افزود: کسی نمیتواند منکر شود که بعد از تحریمهای گسترده علیه کشور اعمال شد، مردم دچار وضعیت آشفتهای داشتند در این بین مهاجران افغان نیز با حقوق و دستمزد کم توانستهاند بخش قابل توجهی از تولید ناخالص ملی را شکل دهند. نکته دیگر این است که عزیزان افغانی هم زبان و هم فرهنگ ما هستند.
این پژوهشگر گفت: برخی عزیزان عنوان میکنند که اتهامات بیاساسی به اتباع افغانی زده میشود که بنظر من این درست نیست بلکه براساس آمار و گزارشهایی مبنی برتخلفات گسترده افغانها وجود دارد، در بسیاری از حاشیههای شهرها افغانها نیروی اصلی کار هستند و تعداد قابل توجهی از مدراس مملو از فرزندان افغانها است.
وی افزود: ما آلمان نیستیم ما ایران هستیم و ورود اتباع در کشور ما نتیجه متفاوتی نسبت با آلمان دارد، من معتقدم دریافت حقوق به میزان نصف یک ایران تهدیدی برای جوان ایرانی است، مضافا بر اینکه میتواند تهدیدات امنیتی زیادی داشته باشد، مشخص است که یک افغان با درآمد نصف یک ایرانی با پیشنهادهای هنگفت مالی وسوسه میشود که برای اسرائیل جاسوسی کند.
بیات بیان داشت: اینکه گفته شود منتقدان افغانها پروژه بگیر هستند و جریان انحرافی تلقی میشود صحیح نیست و اظهاراتی غیرعلمی است. اگر به علم و تخصصگرایی معتقد هستیم باید از نگاه توام با حب و بغض نسبت به مسئله افغانها پرهیز کنیم.
این پژوهشگر تصریح کرد: کشور ما مانند بسیاری از کشورها نیازمند حضور اتباع با تخصصهای متعدد است و کسی نمیتواند منکر آن شود، اما از سوی دیگر نمیتوانیم بپذیریم که افراد بی ضابطه و غیر قانونی وارد کشور شوند و هیچ برنامه از پیش تعیین شده ای برای آن نباشد.
وی افزود: افغانستانی ها برادران و خواهران ما هستند و ما هم مسائل انسانی را در این زمینه فهم میکنیم، اما برخی مسائل اصلا شوخی بردار نیست زیرا بسیاری از اتباع هستند که از یارانه ما استفاده میکنند و فرصت شغلی در کشور ما به آنها داده شده است اما ما هیچ مدرک هویتی از آنها نداریم. و نمیدانیم پولی که در میآورند کجا و چگونه خرج میشود.
بیات گفت: بهنظر شما فردی که غیرقانونی وارد کشور میشود و حاضر است به نصف حقوق یک ایرانی پر مشقتترین کارها را انجام دهد در مواجهه با یک پیشنهاد مالی هنگفت نمیتواند علیه کشوری که به آن علقهای ندارد اقدام کند؟ البته ما معتقد به این نیستیم که بد رفتاری با اتباع صورت بگیرد بلکه معتقدیم که مواجهه با اتباع نباید منجر به کینه آنها نسبت به مردم ایران شود.
بیشتر بخوانید:
سفیر سابق ایران در کابل: مشکل اصلی ورود اتباع نیست، بلکه بیقانونی ما است