به گزارش ایراف، محسن روحی صفت، سفیر سابق ایران در افغانستان در نشست «نقش اتباع غیرقانونی در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل» اظهار داشت: وضعیت فعلی نتیجه سیاستهای غلط سالهای گذشته است و این یک واقعیت تلخ است که باید آن را بپذیریم. برخی هم سو برداشتهایی از شعار امت اسلامی کردند که منجر به حضور بیضابطه و غیرسازماندهی اتباع شد.
وی افزود: در طول این سالها و به خصوص از سال 1400 به بعد تعداد زیادی جلسه کارشناسی برگزار شده است که در آنها هشدارهای زیادی به مسئولان داده شده، اما مسئولان ذیربط ما متأسفانه هیچ توجهی به این هشدارها نمیکنند، امروز نتیجه این بی توجهیها هزینههای سنگینی است که کشور متحمل میشود. خروج هر تبعه مشمول هزینههای بسیار سنگین است،
این دیپلمات سابق ایرانی گفت: مشکل اصلی ورود اتباع نیست بلکه بی برنامهگی و بیقانونی ما است که مشکلی اصلی است، ما نه قانونی داشتیم و نه سازوکاری برای ساماندهی اتباع، بنابراین خود اتباع کمترین تقصیر را در وضعیت فعلی دارند.
روحی صفت گفت: آقای مهدی پور عنوان میکند مواجهه با اتباع افغان باید یک پروژه چند ساله داشته باشد، خب این پروژه باید از یک مبدأ زمانی آغاز شود، ما نمینوانیم که پروژه چند سال را به بهانه مدت دار بودن آن کلا آغاز نکنیم. اینکه گفته میشود برخورد ناگهانی با افغانها صورت می گیرد درست نیست زیرا دو سوم اتباع به صرف اطلاع دادن دولت خودشان از کشور خارج شدند.
وی افزود: در سال 1400 که آقای وحیدی وزیر کشور بودند به ایشان هشدار داده شده بود که جمعیتی قریب به 3 میلیون نفر تبعه وارد کشور خواهند شد، اما در آن زمان توجهی به این مسئله نشد. در کل معتقدم حضور اتباع بدون مدرک هویتی بسیار خطرناک است و هرچه سریع تر مهاجران غیرقانونی باید اخراج شوند.
دیپلمات سابق کشور تصریح کرد: قرار است نهایتا 3 میلیون تبعه افغان اخراج شوند، یعنی 3 میلیون تبعه دیگر نیز حضور خواهند داشت. باید به شما عرض کنم که آلمان فقط برای مواجهه 300 هزار مهاجر آن همه تنش داشت این در حالی است که ما بیش از 7 میلیون مهاجر را در کشور باید ساماندهی کنیم.
روحی صفت تصریح کرد: ما چند بار از یک سوراخ باید گزیده شویم؟ در جنگ با عراق شاهد موج مهاجرین بیشماری بودیم و از سوی دیگر در مرزهای شرقی نیز به دلیل ناامنیهای گسترده شاهد ورود سیل مهاجران قانونی و غیرقانونی شود ما به رغم اطلاع قبلی هیچ آمادگی برای مواجهه با اتباع نداشتیم.
بیشتر بخوانید:
پژوهشگر ارشد موسسه کارداس: از نگاه توام با حب و بغض نسبت به مسئله افغانها پرهیز کنیم