به گزارش ایراف؛ وزیر خارجه روسیه گفت در این نشست بر دستیابی به اجماع ملی، تضمین فراگیر بودن دولت در افغانستان از لحاظ مشارکت قومی و سیاسی تأکید شده که از اولویتهای کلیدی است.
لاوروف همچنین افزوده است: «ما همچنین درباره راههای تقویت امنیت منطقهای با تمرکز ویژه بر افغانستان گفتگو کردیم. تقریباً تمامی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در حال گسترش روابط دوجانبه خود با کابل هستند. ما درک مشترکی از اهمیت حمایت از بازسازی افغانستان و تضمین توسعه پایدار آن بهعنوان کشوری مستقل، بیطرف و صلحجو داریم.»
وزیر خارجه روسیه در حالی این سخنان را مطرح کرد که مسکو هفته گذشته طالبان را در اقدامی تازه به رسمیت شناخت.
این تصمیم مسکو در ابتدا این احتمال را ایجاد کرده بود که دیگر کشورهای منطقه نیز از این سیاست مسکو پیروی کنند، اما به نظر میرسد که گزینه شناسایی طالبان نهتنها هنوز برای بسیاری از کشورهای منطقه نیازمند بررسی بیشتر است، بلکه نگرانیهای امنیتی همچنان بر همکاریها غلبه دارد، حتی از سوی متحدین نزدیک مسکو.
با اعلام شناسایی از سوی مسکو، در میان بخشی از طالبان این امیدواری به وجود آمده که دیگر کشورهای منطقه سیاست مشابه مسکو را در پیش بگیرند. چنانچه که این گروه از قزاقستان خواسته بود که حکومت آنها را به رسمیت بشناسد. همچنین باکتیبک بکبولوتوف، دبیر شورای امنیت قرقیزستان، هرچند تصمیم روسیه مبنی بر به رسمیت شناختن طالبان را منطقی خواند، اما تأکید کرد که این اقدام به معنای آن نیست که دیگر کشورها هم اقدام مشابهی را انجام دهند.
اعضای سازمان همکاری شانگهای در حالی بار دیگر در میان جای خالی طالبان بر پاکسازی افغانستان از تهدیدات امنیتی و قاچاق مواد مخدر تأکید دارند و نگران تهدیدات امنیتی هستند که حکومت سرپرست انتظار دارد که در نتیجه تلاشهای دیپلماتیک چهار سال گذشته خود، متحدان منطقهای این گروه زنجیره شناسایی طالبان را ادامه دهند.
باید گفت که هنوز تلاش های دیپلماتیک طالبان نتوانسته تاثیر قابلتوجهی داشته باشد. کشورهای منطقه فعلاً به رویکرد «عملگرایانه» با طالبان بسنده کردهاند تا اطمینان لازم را کسب کنند. هرچند طالبان توانسته در حوزه اقتصادی و تجاری و تعاملات سیاسی دستاوردهایی داشته باشد، اما تهدیدات امنیتی ناشی از افغانستان نتوانسته توانایی طالبان در غلبه بر آنها را نشان دهد: موضوعی که اولویت اصلی کشورها برای شناسایی طالبان است.
شکست طالبان در رفع این نگرانیهای امنیتی همچنان مانع بزرگی در مسیر تعمیق روابط است. بهطوریکه تکرار نگرانیهای امنیتی از افغانستان حتی از جانب نماینده مسکو نشان میدهد که برخلاف تلاش طالبان برای ارائه تضمینهای امنیتی برای کشورهای همسایه و نشان دادن تصویری مطلوب بهعنوان «متحد خوب»، علیرغم حفظ کانالهای دیپلماتیک از سوی کشورهای منطقه، اما این تلاشها گویا در این زمینه نتیجهبخش نبوده است.
بهعبارت دیگر، به قدرت رسیدن طالبان در آگوست ۲۰۲۱، شوکی به پویاییهای امنیتی منطقه وارد کرد. چنانچه کشورهای منطقه از سرایت فعالیت گروههای تروریستی از قلمرو افغانستان به کشورهای خود هراس داشتند. این در حالی است که طالبان با برخی از این گروهها روابط عمیق و زیستی مسالمتآمیز دارند. بنابراین، سیاست دوگانه اطمینانبخشی به همسایگان برای رفع نگرانیهای امنیتی و در عین حال حفظ ارتباط با گروههای افراطی، کشورهای منطقه را نگران وضعیت افغانستان کرده است.
بنابراین، برخلاف ایجاد کانالهای دیپلماتیک و تعاملات اقتصادی، طالبان هنوز در بخش امنیت و دیپلماسی، نمره قابل قبولی کسب نکرده است.
بیشتر بخوانید:
«روند سبز»: داعش در کنر فعال است، طالبان تسلط کامل ندارد
لاوروف: تقریبا همه کشورهای عضو شانگهای فعالانه در حال تعمیق رابطه با کابل هستند