برنامه بلندپروازانه روسیه برای سرمایه‌گذاری ۱٠ میلیارد دلاری در افغانستان

به گزارش ایراف، رستم خبیبولین، رییس مرکز تجاری روسیه در افغانستان، در گفت‌وگوی اختصاصی با رسانه‌های روسی از برنامه‌های گسترده سرمایه‌گذاری مسکو در این کشور خبر داد.

بر اساس این اعلام، روسیه تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۰ میلیارد دالر در پروژه‌های کلان زیربنایی افغانستان از جمله خط لوله انتقال آب پنجشیر به کابل، توسعه شبکه راه‌آهن، پروژه‌های انرژی و مدرنیزاسیون بخش کشاورزی سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

خبیبولین همچنین از برنامه‌ریزی مسکو برای ایجاد «شورای ویژه سرمایه‌گذاری مشترک» با مقامات افغانستان تا پایان سال ۲۰۲۵ خبر داد. این شورا به عنوان نهاد هماهنگ‌کننده پروژه‌های مشترک عمل خواهد کرد.

با برگزاری نشست کازان و سفرهای متقابل مقامات دو طرف، همکاری‌های اقتصادی روسیه و طالبان به مرحله جدیدی وارد شده است.

روابط اقتصادی میان روسیه و طالبان در ماه‌های اخیر با شتابی بی‌سابقه گسترش یافته و نشانه‌هایی از شکل‌گیری یک شراکت راهبردی میان دو طرف دیده می‌شود.

یکی از نقاط عطف این روند، نشست کازان در سپتامبر ۲۰۲۳ بود؛ نخستین اجلاس اقتصادی رسمی با حضور هیئت طالبان که در آن ۱۵ تفاهم‌نامه در حوزه‌های انرژی، کشاورزی و حمل‌ونقل به امضا رسید. همچنین، روسیه پیشنهاد عضویت افغانستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را مطرح کرد.

در نوامبر ۲۰۲۳، عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان، طی سفر به روسیه با مقامات بلندپایه از جمله نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت، دیدار کرد. در این سفر، توافق بر سر پروژه‌های مشترک معدنی به ارزش اولیه ۵۰۰ میلیون دلار و پیشرفت در مذاکرات پروژه خط لوله گاز «پنجشیر–کابل» با شرکت گازپروم حاصل شد.

هم‌اکنون بیش از ۳۰ شرکت روسی در حوزه‌های معدن، انرژی و زیرساخت در افغانستان فعال هستند. از جمله سرمایه‌گذاری‌های کلیدی می‌توان به ۲۰۰ میلیون دلار در معدن سرب و روی ولایت فراه و برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی خط اعتباری یک میلیارد دلاری از سوی بانک VEB روسیه اشاره کرد.

پیشنهاد:  پرونده جنگ افغانستان روی میز دولت ترامپ؛ چه کسی «قربانی» می‌شود؟

اگر این روند ادامه یابد، روسیه می‌تواند تا سال ۲۰۲۵ به بزرگ‌ترین شریک اقتصادی افغانستان تبدیل شود؛ به‌ویژه در حوزه‌هایی چون استخراج معادن (لیتیم، مس و آهن)، پروژه‌های انرژی (نیروگاه‌های برق‌آبی) و توسعه کریدور حمل‌ونقل شمال–جنوب.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که افغانستان پس از تغییر حکومت در سال ۲۰۲۱ با بحران مشروعیت بین‌المللی و رکود سرمایه‌گذاری خارجی مواجه بوده است. در همین حال، روسیه اخیراً در اقدامی یک‌جانبه، طالبان را به رسمیت شناخته و زمینه را برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با کابل فراهم کرده است.


بیشتر بخوانید:

دیپلمات انگلیسی: به رسمیت شناختن طالبان توسط روسیه رویکرد غرب را تغییر نخواهد داد

رسانه روسی: طالبان خواستار خرید تسلیحات از روسیه شده است

مک‌کال: به رسمیت‌شناسی طالبان توسط روسیه مهر تأییدی بر حاکمیت خشونت‌بار این گروه است

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=71666
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x