به گزارش ایراف، براساس بیانیه دفتر یوناما که امروز (سهشنبه، ۲۴ تیرماه) منتشر شد، رزا اوتنبایوا بهتازگی از گذرگاه اسلامقلعه، جایی که روزانه دهها هزار مهاجر از ایران وارد افغانستان میشوند، بازدید کرده است.
او گفت که خانوادههای مهاجر بهجای تجربه لحظه مثبت بهخاطر برگشت به کشورشان، با ملال، آسیبهای روانی و بیسرنوشتی گسترده روبهرو میشوند.
وی افزود: افغانستان که از گذشته با خشکسالی و بحران انسانی مواجه است، توانایی تحمل تلاطم ناشی از موج تازه برگشت مهاجران را ندارد.
نماینده سازمان ملل متحد اضافه کرد: «سطح گسترده بازگشت مهاجران باید زنگ خطری را در جامعه بینالمللی به صدا درآورد. این وضعیت ما را در برابر آزمونی برای ایفای مسئولیتهای انسانیمان قرار میدهد.»
او اشاره کرد که بیش از ۱.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۵ به افغانستان بازگشتهاند و این امر باعث ایجاد فشار مضاعف در این کشور شده است.
در همین حال، بهگفته نماینده سازمان ملل متحد، فعالیتهای بشردوستانه بهگونه مخاطرهآمیزی با کمبود بودجه مواجه است. بهگفته او، این امر نهادهای امدادرسان را در برابر انتخاب دشوار قرار داده که آیا برای برگشتکنندگان غذا فراهم کنند یا سرپناه و مسیر بازگشت مصون.
او بر اهمیت کمکهای فوری برای ادغام مجدد بازگشتکنندگان تأکید کرد و گفت که شواهد ابتدایی حاکی از آن است که ثبات جامعه برگشتکننده مستلزم طرح و تطبیق برنامههای فوری معیشتی و سرمایهگذاری روی زیربناهای اجتماعی است.
اوتونبایوا هشدار داد که عدم اتخاذ اقدامات فوری، ضایعشدن پول بهجامانده از برگشتکنندگان در کشور میزبان و فشار روی بازار کار، آوارگی مجدد و خطر بیثباتی بیشتری را بهدنبال خواهد داشت.
او از کمککنندگان و دولتهای منطقه خواست: «از این وضعیت روبرنگردانید. بازگشتکنندگان نباید به حال خود رها شوند. آنچه اکنون شاهد آن هستیم، بیانگر پیامدهای مستقیم مسئولیتهای انجامنشده جهانی میباشد. با منابع، هماهنگی و تصمیم باید هماکنون وارد عمل شویم.»
او گفته است که سازمان ملل متحد خواستار یک رویکرد واحدی است که در کنار تأمین نیازهای بشری، میزان کمکها در محلات پذیرش برگشتکنندگان نیز افزایش یابد.
همچنین رئیس یوناما گفته است که گفتوگوها در سطح کشورهای منطقه، از جمله ایران، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی در اولویت قرار گیرد تا روند برگشت غیرمنظم مهاجران متوقف و اصل بازگشت داوطلبانه حفظ شود.
او تأکید کرد که ثبات افغانستان منوط به انجام مسئولیتهای مشترک است و عدم این اقدام به بهای جان افراد و برافروختهشدن دوباره منازعات تمام خواهد شد.
این در حالیاست که اخیرا نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل از اختصاص مبلغ ۱۰ میلیون دلار کمک نقدی برای حمایت از بازگشتکنندگان افغانستان خبر داد و از ادامه این حمایتها در آینده نیز اطمینان داده است.
بیشتر بخوانید:
کمک ۱٠ میلیون دلاری سازمان ملل به مهاجران بازگشته به افغانستان