به گزارش ایراف، امید اوزداغ، رهبر حزب مخالف ظفر ترکیه، با بیان اینکه پناهندگان افغان و سوری «تهدیدی امنیتی» برای کشور محسوب میشوند، خواستار اخراج سریع آنها از ترکیه شد.
اوزداغ که از منتقدان سرسخت دولت اردوغان است، با اشاره به اقدام اخیر ایران در اخراج صدها هزار پناهجوی افغان، گفت: «ایران بیش از ۵۰۰ هزار افغان را از خاک خود خارج کرده و ترکیه نیز باید همین رویکرد را در پیش بگیرد.»
وی افزود، حضور پناهندگان در ترکیه موجب افزایش ناامنی و فشار بر اقتصاد کشور شده و خواستار بازگرداندن فوری آنها به کشورهای مبدأ شد. این اظهارات در حالی مطرح میشود که ترکیه میزبان میلیونها پناهنده از جمله ۳.۶ میلیون سوری و دهها هزار افغان است.
حزب ظفر به رهبری اوزداغ، از مخالفان سرسخت سیاستهای مهاجرتی دولت ترکیه محسوب میشود و همواره بر اخراج پناهندگان تاکید داشته است. این موضعگیریها در آستانه انتخابات محلی ترکیه شدت گرفته است.
ترکیه در ماههای اخیر روند اخراج پناهجویان افغانستانی را تشدید کرده است. بر اساس گزارشها، تنها در سه ماه نخست سال ۲۰۲۵ میلادی، نزدیک به ۹ هزار پناهجوی افغانستانی از این کشور اخراج شدهاند. این در حالی است که صدها نفر دیگر در بازداشتگاههای مهاجرت ترکیه به سر میبرند و انتظار میرود به زودی به افغانستان بازگردانده شوند.
در هفتههای اخیر، حدود ۵۰۰ پناهجوی افغانستانی از ترکیه اخراج شدهاند و بیش از ۵ هزار نفر دیگر در بازداشت هستند؛ در یک مورد، پلیس ترکیه حدود ۶۰۰ پناهجوی افغان را در استانبول بازداشت و به مراکز اخراج منتقل کرد.
بر اساس دادههای رسمی، در سال ۲۰۲۲ حدود ۶۸ هزار افغانستانی از میان ۱۲۴ هزار پناهجوی غیرقانونی اخراج شدهاند.
برخی از پناهجویان اخراجشده از ضرب و شتم و شرایط نامناسب در بازداشتگاههای ترکیه خبر دادهاند؛ یک دانشجوی افغانستانی ادعا کرد که پس از بازداشت، مورد ضرب و شتم قرار گرفته و بدون محاکمه به افغانستان بازگردانده شده است.
پناهجوی دیگری گزارش داده که آنها را دستوپابسته به مرز ایران منتقل کرده و با غذای ناکافی رها کردهاند.
دولت ترکیه شرایط اقامت برای پناهجویان افغانستانی را به شدت سختگیرانه کرده است، به طوری که بسیاری حتی با مدارک معتبر نیز قادر به تمدید اقامت خود نیستند.
بیشتر بخوانید:
بگرام در قبضه چین؟ روایتها، واقعیتها و انگیزهها
دیپلمات انگلیسی: به رسمیت شناختن طالبان توسط روسیه رویکرد غرب را تغییر نخواهد داد
هشدار درباره تمرکز بر کمکهای غذایی و نادیده گرفتن نیازهای حیاتی در افغانستان