حضور نیروهای چینی در بگرام؛ انکار طالبان، اصرار مخالفان

به گزارش ایراف، علی‌ میثم نظری، رئیس روابط خارجی جبهه مقاومت ملی، با انتشار یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس، مدعی شد «گزارش‌های موثقی» از حضور چین در پایگاه هوایی بگرام وجود دارد. او طالبان را متهم کرد که برخلاف ادعای مخالفت با نیروهای خارجی، ابزاری برای مداخله کشورهای دیگر بوده و از طریق شبکه‌های تروریستی، نقش نیابتی برای قدرت‌های خارجی ایفا کرده است.

نظری تاکید کرد طالبان نه برای استقلال افغانستان، بلکه برای ایدئولوژی افراطی و منافع شخصی جنگیده و هشدار داد استفاده خارجی‌ها از منابع افغانستان بدون رضایت مردم، تحمل نخواهد شد.

این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، بارها از حضور چین در بگرام سخن گفته است. طالبان پیشتر این موضوع را تکذیب کرده و ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی آن‌ها، سال گذشته تاکید کرد افغانستان خاک خود را در اختیار هیچ کشوری قرار نمی‌دهد.

با این حال، گزارش‌های اخیر رسانه‌هایی مانند تلگراف و bne IntelliNews حاکی از آن است که چین اداره این پایگاه را برعهده گرفته و مشغول بازسازی آن است. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد، رادارهای جدید، دیوارهای تقویت‌شده و باند نوسازی‌شده برای هواپیماهای سنگین در حال ساخت است.

زلمی خلیلزاد، نماینده سابق آمریکا در امور افغانستان، این گزارش‌ها را تکذیب کرده، اما یک مقام سابق ناتو به رویترز گفته استفاده هر قدرت خارجی از بگرام پیامدهای منطقه‌ای خواهد داشت.

در همین حال، روابط طالبان با کشورهایی مانند روسیه و چین در حال گسترش است. روسیه اخیراً طالبان را به‌عنوان حکومت مشروع به رسمیت شناخت، و چین نیز اگرچه آن‌ها را رسمی نپذیرفته، اما قراردادهای اقتصادی بزرگی مانند استخراج نفت و معادن لیتیوم امضا کرده است.

پیشنهاد:  گذرگاه مرزی افغانستان و چین؛ واخان احیاگر جاده ابریشم

وزارت خارجه چین تاکید دارد به رسمیت شناختن طالبان منوط به تشکیل دولت فراگیر و رعایت حقوق زنان است. از سوی دیگر، پنتاگون از گزارش‌های حضور چین در بگرام ابراز نگرانی کرده و آن را بخشی از گسترش نفوذ پکن در منطقه دانسته است.

پایگاه بگرام که در دهه ۱۹۵۰ توسط شوروی ساخته و در دوران آمریکا گسترش یافت، یکی از استراتژیک‌ترین پایگاه‌های نظامی افغانستان محسوب می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بارها ادعا کرده است که چین در پایگاه هوایی بگرام افغانستان حضور دارد و این پایگاه را تحت کنترل گرفته است. او در سخنرانی‌های خود، از جمله در پایگاه نظامی آمریکا در قطر، مدعی شد چین موشک‌های هسته ای خود را در فاصله یک ساعتی بگرام تولید میکند و خروج آمریکا از این پایگاه را غم انگیز توصیف کرد. ترامپ حتی درباره امکان بازپس گیری پایگاه بگرام و جنگ‌افزارهای باقیمانده در افغانستان صحبت کرده است.

در مقابل، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، این ادعاها را به شدت تکذیب و آنها را خواب و خیال خوانده است.

او تأکید کرد که پایگاه بگرام تحت کنترل نیروهای طالبان است و افغانستان خاک خود را در اختیار هیچ کشوری قرار نمی‌دهد. مجاهد همچنین ادعای ترامپ درباره بازپس گیری بگرام و سلاح‌های آمریکایی را بی‌اساس دانست و گفت طالبان از این سلاح‌ها به عنوان غنیمت جنگی برای دفاع از استقلال افغانستان استفاده خواهند کرد.

مجاهد با اشاره به دوران حکومت اشرف غنی هشدار داد که طالبان مانند دولت قبلی نیستند که به دستورات خارجی عمل کنند و ادعاهای ترامپ را بخشی از تبلیغات غرب برای تأثیرگذاری روانی خواند.

پیشنهاد:  انتقاد شدید حزب التحریر به یوناما: این نهاد تامین کننده منافع آمریکا است

او گفت غرب هنوز شکست خود در افغانستان را فراموش نکرده و این ادعاها بیشتر جنبه سیاسی و انتخاباتی دارد. طالبان بارها بر کنترل کامل خود بر بگرام و عدم حضور نیروهای خارجی تأکید کرده اند.

لارا لوگان، روزنامه‌نگار سرشناس آمریکایی و مدیر سابق روابط خارجی شبکه CBS، در اظهاراتی تند به تحلیل پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان پرداخت. وی حضور فزاینده حزب کمونیست چین در افغانستان را نتیجه مستقیم این خروج دانست.

لوگان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «برای ما که تحولات افغانستان را از نزدیک دنبال می‌کنیم، نقش روزافزون چین در این کشور مدت‌هاست آشکار بوده است. این وضعیت پس از خیانت فاجعه‌بار دولت بایدن تشدید شد؛ زمانی که مقامات وقت، منافع آمریکا را به چین، ایران و گروه‌های تروریستی فروختند.»

این خبرنگار پیشین CBS بدون ارائه مدارک مستند مدعی شد: «این رویداد محکومیتی است علیه هر کسی که خود را آمریکایی می‌نامد و بار دیگر دشمنان داخلی این کشور را افشا می‌کند. آن‌ها حاضرند برای تضعیف آمریکا دست به هر کاری بزنند.»

لوگان که از منتقدان سرسخت دولت بایدن است، در ادامه از افکار عمومی آمریکا خواست از مقامات دولتی درباره انگیزه‌های این تصمیم‌گیری‌ها سؤال کنند. وی گفت: «از من نپرسید چرا این اتفاق افتاد، از خود آن‌ها بپرسید.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که تحلیلگران روابط بین‌الملل، گسترش نفوذ چین در افغانستان را بیشتر ناشی از خلأ قدرت ایجاد شده پس از خروج نیروهای آمریکایی می‌دانند تا نتیجه یک برنامه‌ریزی قبلی از سوی واشنگتن.


بیشتر بخوانید:

گزارش‌ها از انزوای رهبر طالبان: ممنوعیت گوشی‌های هوشمند و بازگشت به نامه‌های دست‌نویس

پیشنهاد:  وزیر امور خارجه چین: تجاوز اسرائیل و آمریکا به ایران پیامی برای ترویج زور است

حضور نیروهای چینی در بگرام؛ پکن جای واشنگتن را می‌گیرد؟

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=71246
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x