سفر وزرای اردوغان به پاکستان: از توسعه‌طلبی آنکارا تا امنیت منطقه‌ای

هاکان فیدان و یاشار گولر؛ وزرای خارجه و دفاع ترکیه روز پنجشنبه به پاکستان سفر کردند.رسانه های ترکی هدف از این سفر را تقویت مشارکت استراتژیک بین دو کشور و تعمیق همکاری های دوجانبه برای صلح منطقه ای عنوان کرده اند.به همچنین به گزارش این رسانه ها ترکیه و پاکستان از روابط دو جانبه نزدیکی در زمینه های اقتصادی، تجاری و دفاعی برخوردارند. انتظار می رود این سفر سطح بالا همکاری های دو جانبه در زمینه های امنیتی و مبارزه با تروریسم را ارتقا  دهد.

اسحاق دار، وزیر امور خارجه ترکیه در جریان دیدار با مقامات ترکی گفت که پاکستان مایل است از تخصص و تجربیات ترکیه در این زمینه بهره مند شود.او همچنین افزود که هر دو کشور همکاری خود را برای ارتقای صلح و ثبات در کل منطقه تقویت خواهندکرد. وزیر خارجه پاکستان با توصیف ترکیه به عنوان «دوستی قابل اعتماد» تصریح کرد که ما به طور فعال در فعالیت های مختلفی ازجمله ظرفیت سازی و مبارزه با تروریسم مشارکت داریم.» وزیر خارجه ترکیه نیز همکاری در حوزه صنایع دفاعی را «گامی استراتژیک» خواند و گفت که این همکاری در روزهای آینده تقویت خواهد شد.

سیاست اتحاد نظامی در میانه فضای ملتهب منطقه

تعمیق روابط ترکیه با پاکستان درحالی به روزرسانی می شود که ترکیه اولین کشوری بود که با اسلام آباد تماس گرفت و حملات هوایی فرامرزی هند را که در آغاز جنگ چهار روزه بین دو کشور آسیای جنوبی در ماه مه منجر به کشته شدن 31 غیرنظامی شد، محکوم کرد.آنکارا از آن زمان بر عزم خود برای کمک به حمایت از صلح و ثبات در منطقه تاکید کرده است. حالا اکنون سفر مقامات ترکی به پاکستان درحالی صورت گرفته است که منطقه در شرایط ملتهبی قرار دارد. روابط هند و پاکستان تیره تر شده است. افغانستان تحت حاکمیت طالبان هنوز نگرانی های امنیتی خود را دارد و ایران درگیر جنگ و آتش بس شکننده ای است که هرلحظه ممکن است نقض شود.

پیشنهاد:  درگیری طالبان با مرزبانان پاکستانی؛ دو عضو طالبان کشته شدند

در این بین سیاست اتحادهای نظامی برای مقابله با هرنوع تهدید در فرآیندهای ژئوپلتیکی کنونی درحال فعال شدن است.از سوی دیگر، دو کشور حالا به سمت گسترش به یک اتحاد نظامی و مشارکت اقتصادی است که در شرایط کنونی از سوی طرفین ضروری احساس شده است.مشارکتی به مسبوق به سابقه نیز بوده است و احتمالا روند تصاعدی به خود می گیرد. چنانچه که شهباز شریف پس از اعلام حمایت ترکیه از پاکستان در جنگ چهار روزه این کشور با هند از ترکیه به دلیل «حمایت بی دریغ» تشکر کرد.همچنین گزارش هایی تایید نشده وجود دارد که ترکیه مقدار زیادی تجهیزات نظامی به پاکستان در جریان این جنگ ارسال کرده است.

سایه محور ترکی-پاکستانی بر سر افغانستان تحت حاکمیت طالبان

اما حالا آنکارا و اسلام آباد درحالی در گام های جدی تری برای تعمیق روابط و اتحاد های دفاعی برداشته اند که موضوع تنها به هند خلاصه نمی شود. افغانستان و مسائل آن یکی از مهم ترین محورهای این اتحاد خواهد بود. پس از سقوط کابل برخلاف انتظارها و پیش بینی ها اسلام آباد در میان طالبان از محبوبیت افتاد و رویای عمق استراتژیک را که با حاکمیت طالبان انتظار داشت برآورده شود، محقق نشد.افزون بر این، روابط دو طرف در مداری از درگیری های نظامی و تنش های لفظی دیپلماتیک چرخید. پاکستان که حالا در شرایطی خود را بازنده جنگ افغانستان می داند که دیگر صحبت هایش درمیان طالبان خریدار ندارد. از همین رو، این کشور بیش از هرزمان دیگری در تحولات منطقه به دنبال حمایت منطقه ای و بین المللی است تا تعادل را حفظ و حتی به نفع خود تغییر دهد.

پیشنهاد:  طلای بلوچستان در دستان عربستان؛ سرمایه‌گذاری ۵۴۰ میلیون دلاری سعودی‌ها در معدن «ریکو دیک»

از سوی دیگر، آنکارا که به موازات خروج آمریکا از افغانستان انتظار داشت با مدیریت فرودگاه کابل، نفوذ در افغانستان را تقویت به بازیگری کلیدی تبدیل شود حالا کشوری دست چندم است که تا رسیدن به نفوذ قابل توجه در افغانستان راه درازی دارد.در نتیجه این ائتلاف می تواند به دو طرف در دستیابی به اهداف کمک کند.

آینده روابط؟

در نتیجه دو طرف ضمن تلاش برای نقش موثرتر در منطقه از طریق تعمیق روابط به دنبال اثرگذاری بیشتر است.پاکستان و ترکیه حالا بیش از هرزمان دیگری تمایل به ایفای نقش موثرتر در منطقه به عنوان حامیان صلح و ثبات هستند.اکنون زمان مناسبی برای دو کشور جهت تعمیق روابط و ایجاد ائتلاف است به ویژه حالا که هرگوشه از منطقه ازجمله ایران درگیری های خاص خود را دارند.به عبارت دیگر، ترکیه اکنون زمان را مغتنم شمارده تا رویای بزرگ توسعه طلبی و امپریالیستی اردوغان برای نفوذ بیشتر و وجهه بیشتر ترکیه در جهان اسلام را فراهم کند. این درحالی است که به گفته ناظران طرفین پارامترهای مشترک زیادی در سیاست بین الملل دارند که به این همکاری کمک می کند. در همین رابطه نشریه مدرن دیپلماسی در یادداشتی نوشته است که نیروهای ترکیه و پاکستان تجربه گسترده ای در همکاری و هماهنگی گروه های مختلف اسلام گرای رادیکال دارند. ترکیه به طور فعال و موثر مخالفان سوری و گروه های اسلام گرای رادیکال را حمایت کرد و پاکستان نیز کار مشابهی در حمایت از طالبان افغان انجام داده است.»


بیشتر بخوانید:

سفر وزرای اردوغان به پاکستان: از توسعه‌طلبی آنکارا تا امنیت منطقه‌ای

پیشنهاد:  تاکید بر ثبات در افغانستان در دیدار کاظمی قمی با همتای چینی اش

ایران و پاکستان درباره تحولات افغانستان و چالش تروریسم گفت‌وگو کردند 

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=71185
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x