به گزارش ایراف، مسکو در اقدامی بیسابقه، حکومت طالبان را به رسمیت شناخت. این تصمیم که پس از سومین دور نشست دوحه و در پی اظهارات نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان اعلام شد، نشانگر تغییر استراتژیک کرملین در قبال کابل است.
نشریه دیپلمات این اقدام روسیه را نه اقدامی ناگهانی بلکه با اهداف مهم و استراتژیک می داند.
نشریه دیپلمات در این باره نوشت روز سهشنبه سوم جولای، وزارت خارجه روسیه با پذیرش اعتبارنامه سفیر جدید افغانستان، رسماً حکومت طالبان را به رسمیت شناخت. این اقدام پس از تصویب قانونی در دسامبر ۲۰۲۴ امکانپذیر شد که به مسکو اجازه میداد نام گروهها را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف کند.
دیپلمات درباره انگیزه های اصلی این اقدام گفته است ضدیت مشترک با داعش عامل کلیدی این چرخش دیپلماتیک است. پس از حمله خونین به تالار کرکوس در مارس ۲۰۲۴ که بیش از ۱۵۰ کشته برجای گذاشت، مقامات روسی معتقدند شاخه خراسان داعش – که در افغانستان فعال است – تهدید اصلی امنیت ملی آنها محسوب میشود.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور افغانستان، در نشست دوحه گفت: «طالبان متحد واقعی ما در مبارزه با تروریسم است و باید از آنها حمایت کنیم.» وی حتی از امکان ارسال تسلیحات به طالبان سخن گفت.
این تصمیم روسیه در حالی صورت میگیرد که جامعه بینالمللی هنوز طالبان را به رسمیت نشناخته است. تحلیلگران معتقدند مسکو با این اقدام میکوشد همزمان با تأمین منافع امنیتی خود، نفوذش در منطقه را افزایش دهد.
به گفته دیپلمات به نظر میرسد همکاری امنیتی روسیه و طالبان در ماههای آینده گسترش یابد. با این حال، پرسشهای جدی درباره تأثیر این همکاری بر ثبات منطقه و مبارزه با تروریسم باقی است. ناظران بینالمللی هشدار میدهند این روابط ممکن است به تشدید فعالیت گروههای تکفیری در آسیای مرکزی بینجامد.
بیشتر بخوانید:
به رسمیتشناختن طالبان توسط روسیه | آمریکا: مسکو به همکاری با بازیگران شرور ادامه میدهد
رونق تورهای گردشگری روسیه به افغانستان پس از به رسمیت شناختن طالبان