به گزارش ایراف، در این نامه آمده است که با وجود حمایت گسترده دو حزبی و نیت آشکار کنگره، اما دولت ترامپ اقدام به ایجاد تغییرات عمده و احتمالاً غیرقابل بازگشت در سیاست خود نسبت شهروندان افغانستان متحد آمریکا کرده است و تاکنون در این زمینه وضاحتی نداده است.
کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا میگوید که پناهجویان افغان متحد آمریکا، آسیبپذیر و شایسته دریافت تضمینهای روشن و برنامهای مشخص از سوی دولت و کنگره هستند.
در این نامه آمده است: «ما با فوریت این نامه را برای درخواست برگزاری یک جلسه توجیهی عمومی با حضور شاهدانی از دولت ترامپ به منظور بررسی سیاستهای آن دولت در قبال افغانستان و چشمپوشی از تعهد دوحزبی نسبت به متحدان افغان خود، ارسال میکنیم.»
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده میگوید که دولت ترامپ به صورت یکجانبه، با وجود ابلاغیه رسمی کنگره در تاریخ ۲۹ مه، تعطیلی دفتر «کییر» و توقف برنامه «استقبال پایدار یا اندورینگ ویلکم» برای انتقال پناهجویان افغانستان که متحد آمریکا و واجد شرایط اسکان در خاک ایالات متحده هستند را اعلام کرد و از ارائه اطلاعات بیشتر درباره ساختار جاگزین این برنامهها تا کنون خودداری کرده است.
دولت ترامپ همچنین در تاریخ ۱۲ مه سال جاری میلادی، اعلام کرد که وضعیت حفاظتی موقت (تیپیاس) برای پناهجویان افغانستان را در تاریخ ۱۲ جولای پایان خواهد داد. اما کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا در این نامه گفته است که این تصمیم، بسیاری از افغانهایی را که آمریکا به آنان تعهد داده بود در معرض خطر بازگردانده شدن به افغانستان قرار میدهد؛ در حالی که آنان همچنان با تهدیدات جدی علیه جان و حقوق انسانی خود مواجه هستند.
برایان مست، رئيس این کمیته در ماه ژانویه در میزگردی اظهار داشت: «برای متحدان ما که به ما وابسته بودند و رها شدند، این جنگ برای آنان هر روز بهصورت کاملاً شخصی ادامه دارد.»
در این نامه آمده است، با وجود تلاشهای مکرر این کمیته برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این تحولات مهم، از جمله در تاریخهای ۴، ۱۸ و ۲۴ فوریه، ۱۰ و ۲۵ مارس، ۳ آوریل، ۲۸ مه، ۹، ۱۷ و ۲۰ ژوئن، اما وزارت خارجه آمریکا از ارائه اطلاعات بیشتر درباره سیاست فعلی در قبال پناهجویان افغانستان خودداری کرده است.
این کمیته توضیح داده که هرچند پاسخهای کتبی سطحی دریافت شده و ممکن برخی از اطلاعات بهصورت خصوصی دریافت شده باشند؛ اما مقامهای سیاستگذار دولت ترامپ به درخواستهای متعدد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کنگره پاسخگو نبودهاند.
این کمیته تاکید کرده است که از این رو، برگزاری یک جلسه توجیهی علنی با حضور مقامهای دولت ترامپ، ضروری است.
در این نامه بر اظهارات پیشین برایان مست که در میزگرد سال گذشته بیان کرد تاکید شده و او آن زمان گفت: «باید این انتظار از همه ما وجود داشته باشد که وزارت خارجه با چنین سطحی از فوریت، تا زمان انجام مأموریت، به این موضوع رسیدگی کند.»
این کمیته همچنین تاکید کرده که آماده همکاری دوحزبی جهت حمایت از پناهجویان افغانستان و حفظ اختیارات نظارتی این کمیته است.
گفتنیاست که کنگره آمریکا در سال ۲۰۰۶ میلادی برای نخستین بار ویزای ویژه مهاجرت را برای پناهجویان در معرض خطر افغانستان که با نیروهای آمریکایی کار کردند، تصویب کرد.
از زمان تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، هزاران افغان مقیم کشورهای دیگر منتظر انتقال به آمریکا هستند.
آنها میخواهند از طریق برنامه دولت آمریکا برای کمک به افغانهای در معرض خطر به دلیل کار آنها با دولت ایالات متحده، رسانهها، سازمانهای امدادی و گروههای حقوق بشری، در آمریکا اسکان مجدد کنند.
دونالد ترامپ در نخستین روز دور دوم ریاست جمهوری خود با امضای فرمانی اجرایی اعلام کرد که برنامه پذیرش پناهندگان به آمریکا از ۲۷ ژانویه برای حداقل سه ماه به حالت تعلیق در خواهد آمد.
از سوی هم، وزارت امنیت داخلی دولت آمریکا ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴، اعلام کرد که برنامه حفاظت موقت برای شهروندان افغان که پس از سقوط دولت پیشین به آمریکا پناه آوردهاند، از تاریخ ۱۲ جولای به پایان خواهد رسید.
وزیر امنیت داخلی آمریکا، علت این تصمیم را «بهبود شرایط امنیتی» در افغانستان عنوان کرد.
برنامه حفاظت موقت، در دوره جو بایدن راهاندازی شد تا از اخراج شهروندان افغان که به دلیل بحران سیاسی و امنیتی کشورشان به آمریکا پناه برده بودند، جلوگیری کند.