به گزارش ایراف، مقام عالی صلیب سرخ در سخنرانی خود در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «افغانستان امروز در یک دوراهی قرار دارد. بحران انسانی نهتنها کاهش نیافته بلکه در حال تعمیق است.»
به گفته او، میلیونها نفر در افغانستان با از بین رفتن معیشت، فروپاشی اقتصادی، بلایای طبیعی و کاهش شدید خدمات اولیه مواجه هستند و از آغاز سال ۲۰۲۵ تاکنون بیش از یک میلیون نفر از پاکستان و ایران به کشور بازگشتهاند.
نماینده فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر تأکید کرد که سالها درگیری، آثار روانی شدیدی بر مردم افغانستان، بهویژه کودکان و جوانان برجای گذاشته و نبود یک رویکرد بلندمدت و استراتژیک برای مقابله با بحران، باعث پراکندگی کمکها شده است.
او خواستار بازنگری فوری در استراتژیهای بینالمللی شد و گفت: «ما به یک دیدگاه جامع نیاز داریم که نهتنها نیازهای فوری بشردوستانه بلکه ساختارهای معیشتی، ذخیرهسازی آب، اشتغال و تابآوری را نیز پوشش دهد. این تنها راهی است که میتوان با موج بازگشتکنندگان بدون ایجاد بحران انسانی جدید مقابله کرد.»
در ادامه این سخنرانی، نماینده صلیب سرخ بینالمللی از فعالیتهای گسترده جمعیت هلال احمر افغانستان یاد کرد که با ۳۰ هزار کارمند و داوطلب در حال ارائه خدمات درمانی، روانی و واکسیناسیون به میلیونها نفر است.
با اینحال، هشدار داد که کاهش شدید بودجه، این فعالیتها را با خطر مواجه کرده است و گفت: «هلال احمر مجبور به اخراج کارمندان آموزشدیدهای شده که در بسیاری از خانوادهها تنها نانآور هستند.»
او همچنین به برنامه ویژه حمایت از زنان آسیبپذیر اشاره کرد و افزود: «در حالی که تنها دوهزار زن از برنامه ماریستون بهرهمند شدهاند، بیش از ۵۰۰ هزار زن در لیست انتظار باقی ماندهاند.»
نماینده صلیب سرخ با اشاره به کاهش توجه جهانی از سال ۲۰۲۱ گفت: «نمیتوانیم اجازه دهیم سیاست، مسیر کمک به مردم افغانستان را مسدود کند. باید سازمانهای محلی مانند هلال احمر افغانستان را در جایگاه تصمیمگیری قرار دهیم و از استراتژی بلندمدتی برای بازسازی کشور حمایت کنیم.»
او در سخنانش قطعنامه تصویبشده مجمع عمومی را یک نقطه آغاز دانست و از همه کشورهای عضو خواست که از افغانستان روی نگردانند و کمک به مردم آن را اولویت دهند.
هشدار نماینده ترکیه از فعالیت داعش در افغانستان
در همین حال، نماینده ترکیه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تأکید بر شکنندگی اوضاع افغانستان گفت: «وضعیت کنونی نیازمند حمایت و کمک مستمر جامعه جهانی است. بدون همکاری بینالمللی، نمیتوان به بهبود پایدار در این کشور امیدوار بود.»
او حضور گروه داعش در افغانستان را «یک نگرانی ویژه» برای ترکیه و منطقه دانست و هشدار داد که فعالیت این گروه میتواند تهدیدی جدی برای امنیت منطقهای و فراتر از آن باشد.
نماینده ترکیه همچنین روند دوحه را بهعنوان ساختاری منظم برای گفتوگو با طالبان مهم ارزیابی کرد و افزود: «این روند فرصتی برای تعامل سازنده و دستیابی به یک راهحل سیاسی جامع فراهم میکند؛ گفتگویی که باید حقوق اساسی مردم افغانستان، بهویژه زنان و دختران، در آن حفظ شود.»
هشتادوسومین جلسه عمومی مجمع عمومی سازمان ملل برای بررسی وضعیت افغانستان روز دوشنبه آغاز شد و انتظار میرود در این نشست، قطعنامهای در حمایت از مردم افغانستان بهویژه زنان تصویب شود.
از سویی هم، نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد در نشست مجمع عمومی این سازمان درباره افغانستان گفت که سیاستهای طالبان، افغانستان را به یکی از بدترین بحرانهای بشری و حقوقبشری جهان مواجه کرده است.
او از جمله به ممنوعیت آموزش زنان و دختران از سوی طالبان اشاره کرد و گفت که این نه تنها نقض شدید حقوق بشر، بلکه یک «فاجعه استراتژیک» است و ثبات و امنیت افغانستان را تضعیف میکند.
سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد افزود که طالبان همچنین خواستهای مشروع مردم افغانستان و جامعه جهانی را نادیده میگیرند و به اجرای سیاستهای تبعیضآمیز از جمله قانون امر به معروف و نهی از منکر ادامه میدهند.
او خواستار تقویت نظارت و بازرسی بینالمللی از وضعیت افغانستان و ایجاد مکانیزمی برای پاسخگویی تحت قوانین بینالمللی شد.
فایق به صورت مشخص خواستار اجرای کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان، فعالشدن دادگاه کیفری بینالمللی و جرمانگاری آپارتاید جنسیتی در قوانین بینالمللی شد.
سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد در سخنرانی خود با اشاره به تلاشها برای حل بحران افغانستان گفت که طالبان اگر بخواهند میتوانند «بخشی از راهحل» بحران افغانستان باشند، اما نه تنها راه حل این بحران.
او تأکید کرد که طالبان به هیچ وجه از مردم افغانستان، فرهنگ این کشور و ارزشهای اسلامی نمایندگی نمیکنند.
فایق خواستار ادامه حمایت جامعه جهانی از مردم افغانستان و تعیین یک نماینده ویژه از سوی سازمان ملل متحد برای این کشور شد.