به گزارش ایراف؛ جعفر سیدآبادی، مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی استانداری خراسان رضوی امروز ۱۴ تیرماه در نشست خبری که در مرز دوغارون برگزار شد، اظهارداشت: در سال ۱۴۰۴، شعار محوری اداره کل امور اتباع «تبیین الگوی میزبانی جمهوری اسلامی ایران در حوزه مهاجرین و پناهندگان» تعیین شده و هدف آن تبیین این الگو برای مردم ایران و جامعه جهانی است.
وی ادامه داد: آنچه اکنون باید بهصورت ویژه مورد توجه رسانهها قرار گیرد، روند خروج و ساماندهی اتباع در مرز دوغارون و استان خراسان رضوی است. در حال حاضر، دو اردوگاه اصلی در استان فعال هستند؛ اردوگاه سفیدسنگ فریمان که اتباع از ۱۱ استان کشور به آنجا اعزام میشوند و اردوگاه حسنآباد شاندیز که محل مراجعه اتباع بهصورت خودمعرف است.
سیدآبادی تصریح کرد: پس از موج مهاجرتی سال ۱۴۰۰، بسیاری از اتباع بهصورت موقت در کشور ساماندهی شدند و با اجرای طرح تعیین تکلیف برگههای سرشماری، اکنون فرآیند بازگشت داوطلبانه این افراد به کشورشان آغاز شده است. بر اساس زمانبندی انجامشده، اتباع بهصورت مرحلهای به مرز دوغارون مراجعه کرده و از کشور خارج میشوند.
وی ادامه داد: جنگ ۱۲ روزه اخیر روند خروج اتباع را تسریع کرد. در برخی روزها، اردوگاه حسنآباد با ظرفیت اسمی ۴ هزار نفر، میزبان بیش از ۱۲ هزار نفر بود. این تراکم بالا باعث کندی خدماترسانی در برخی بخشها شد، اما با استفاده از ظرفیت گروههای جهادی و نهادهای خدمترسان، خدمات به شکل قابل توجهی تقویت شد.
مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی افزود: بهطور روزانه، بیش از ۵ هزار قرص نان و ۳۰ هزار وعده غذای گرم در اردوگاه توزیع میشود. بهدلیل توقف شبانه برخی افراد، خدمات اسکان و تغذیه در اختیار آنان قرار گرفته و تلاش شده است تا مدت زمان ماندگاری در اردوگاه به حداقل برسد. با تدابیر اتخاذشده، فرآیند حملونقل نیز با سرعت بیشتری درحال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران طی بیش از چهار دهه، براساس مبانی دینی و انسانی، میزبان میلیونها پناهنده بوده است. امروز نیز با فراهمشدن شرایط و افزایش تمایل افراد برای بازگشت به کشور خود، امید داریم که با عزت و کرامت، بازگشت داوطلبانه این عزیزان را محقق کنیم.
امکانات رفاهی کامل برای اتباع در مرز دوغارون فراهم شده است
در ادامه این نشست حسین جمشیدی با اشاره به وضعیت خدماترسانی به اتباع خارجی اظهار کرد: پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، یکی از مهمترین مسائل، مراجعه افراد خودمختار از نقاط مختلف به مرز دوغارون بود. با همکاری همهجانبه دستگاهها و تیپ مستقر در منطقه، مدیریت مناسبی صورت گرفت و در طول ۴۶ سال گذشته، خدمات مطلوبی به این افراد ارائه شده است.
وی با بیان اینکه در سه روز اخیر خروج اتباع به صورت میدانی ساماندهی شده است، گفت: تلاش شده تا روند تردد اتباع با کمترین مشکل صورت گیرد. هماکنون فرآیند حملونقل ساماندهی شده و خروج افراد از محوطه پایانه با نظم انجام میشود. در شرایط آبوهوایی گرم، پذیرایی مناسبی در حال انجام است و تجهیزات و امکانات لازم بهطور کامل فراهم شده است.
جمشیدی درباره ارائه خدمات در مرز افزود: از روز نخست، اقلامی نظیر آب، نان، پنیر و خامه بین اتباع توزیع شده و قرارگاه انصار نیز همکاری گستردهای در این زمینه داشته است. در سه نقطه از شهرستان نیز پخت غذا انجام میشود و امکانات لازم تا رسیدن اتباع به خاک افغانستان فراهم شده است.
وی ادامه داد: با توجه به گرمای هوا، دارو به میزان کافی تهیه و خدمات بهداشتی و درمانی در منطقه مستقر شده است. هر روز تیمهایی از دانشکده علوم پزشکی و شبکه بهداشت و درمان در محل حضور دارند و خدمات درمانی لازم را ارائه میدهند.
فرماندار تایباد با اشاره به نتایج سفر استاندار خراسان رضوی و مذاکرات با والی هرات گفت: بر اساس توافقات صورتگرفته، وسایل همراه اتباع که متعلق به زندگی شخصی آنهاست، از مرز عبور کرده و در آنسوی مرز توسط طالبان تحویل گرفته میشود تا هیچ فردی در انتظار بار خود نماند.
وی تصریح کرد: کامیونها پس از تخلیه بار و تحویل آن به طرف مقابل، به کشور بازمیگردند تا بارهای جدید را منتقل کنند. از ساعت ۹ صبح تا ۱۳، مسئولان به صورت میدانی در مرز حضور دارند تا نظارت لازم بر روند تردد انجام شود. با توجه به حجم بالای تردد، هماهنگیهای لازم برای ایجاد رفاه و ساماندهی بیشتر انجام شده است.