هشدار اتمر درباره پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی «اقدام مخاطره‌آمیز» روسیه

به گزارش ایراف، محمد حنیف اتمر، مشاور اسبق امنیت ملی افغانستان در دوره جمهوریت گفت که تصمیم مسکو برای تبدیل شدن به اولین کشور به رسمیت‌شناسنده حکومت طالبان، به احتمال زیاد به اهداف مورد نظر روسیه در افغانستان نخواهد انجامید.

اتمر گفت با این حال، این اقدام بی‌تردید اجماع شکننده جهانی و فشارهای بین‌المللی بر طالبان برای پایبندی به تعهداتشان در قبال مردم افغانستان و جامعه جهانی را تضعیف خواهد کرد.

اتمر در پیامش نوشت: از زمان تسلط طالبان در اوت ۲۰۲۱، اصلی‌ترین خواسته‌های این گروه کسب مشروعیت بین‌المللی و رفع تحریم‌ها بوده است – دو عاملی که برای بقای رژیم و حکمرانی آن حیاتی محسوب می‌شوند. در واکنش به وضعیت بحرانی مردم افغانستان و نگرانی‌های مشترک جهانی، شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۷۲۱ (۲۰۲۳) عادی‌سازی روابط با طالبان، از جمله به رسمیت‌شناسی و لغو تحریم‌ها، را منوط به پایبندی این گروه به تعهدات بین‌المللی افغانستان کرد. قابل توجه اینکه روسیه و چین در رأی‌گیری این قطعنامه ممتنع بودند.

اتمر افزود: اقدام یکجانبه کنونی روسیه تهدیدی جدی برای فروپاشی این اجماع جهانی محسوب شده و ممکن است فصل جدیدی از رقابت‌های ژئوپلیتیکی بر سر افغانستان را آغاز کند.

اتمر در این باره گفت: تجربه تاریخی، به ویژه در چهار دهه گذشته، نشان داده که تحقق ثبات در افغانستان و مبارزه با تروریسم در تمام اشکال آن بدون همکاری بین‌المللی و منطقه‌ای امکان‌پذیر نیست. این همان منطق حاکم بر فرآیند کنونی دوحه است که با مشارکت بیش از ۲۰ کشور و بر اساس همان قطعنامه شورای امنیت در جریان است.

پیشنهاد:  توزیع کمک‌های زمستانی در ۱۵ ولایت افغانستان

مشاور اسبق امنیت ملی افغانستان افزود نکته حائز اهمیت این است که منافع مسکو در حوزه امنیت، ثبات، تجارت و رشد اقتصادی افغانستان بدون همکاری با غرب محقق نخواهد شد – همان‌گونه که غرب نیز در ۲۵ سال گذشته بدون حمایت کشورهای منطقه نتوانست به اهداف خود در افغانستان دست یابد.

اتمر با اشاره به اقدام روسیه در برسمیت شناختن حکومت طالبان گفت متأسفانه یکجانبه‌گرایی و ساده‌انگاری در سیاست‌گذاری‌ها، به ویژه در حوزه مبارزه با تروریسم، فرصت نادر همکاری مشترک در افغانستان را تضعیف می‌کند. تهدیدهای امنیتی پیش روی منطقه – از جمله برای خود روسیه – فراتر از خطر داعش خراسان است.

این تهدیدها شامل شبکه‌های پیچیده گروه‌های مسلح غیردولتی با ارتباطات پنهان با دولت‌ها و شبکه‌های جنایت سازمان‌یافته فراملی می‌شود. نگران‌کننده‌تر از همه، خطر احیای رقابت‌های ژئوپلیتیکی میان قدرت‌های بزرگ است که امنیت و رفاه جمعی ما را تهدید می‌کند.

اتمر در پایان گفت افسوس که به نظر می‌رسد افغانستان، منطقه و جامعه جهانی باید خود را برای مواجهه با این چالش‌های جدید آماده کنند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=70114
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x