به گزارش ایراف، فایق گفته است، ایران باید در اخراج مهاجران، اصل کرامت انسانی، اصول بنیادین روابط همسایگی، ارزشهای دینی مشترک و تعهدات بینالمللی را در نظر گیرد.
او در ایکس نگاشته است: «امیدواریم در تصمیمگیریهای مقامهای آن کشور (ایران) پیرامون بازگشت مهاجران افغان، اصل کرامت انسانی و اصول بنیادین روابط همسایگی، ارزشهای دینی مشترک و تعهدات بینالمللی، سیاستهای مدبرانه و مسئولانه اتخاذ شود.»
فایق همچنین از دولت ایران خواسته است که در سیاست خود در قبال مهاجران، از جمله نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین این کشور که در معرض خطر جدی «پیگرد، مجازات و انتقام» از سوی طالبان قرار دارند، بازنگری کند.
سرپرست کرسی نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد تاکید کرد که اتخاذ رویکردی عادلانه و انسانی در قبال مهاجران افغانستان، نقش تعیینکنندهای در جلوگیری از بروز بحرانهای جدید انسانی و امنیتی در منطقه خواهد داشت.
این در حالی است که شورای هماهنگی و نمایندگیهای سیاسی و کنسولی افغانستان با ابراز نگرانی عمیق از روند اخراج مهاجران افغان از ایران، در بیانیه ای گفت که این اقدام از سوی دولت ایران در حالی روی کار گرفته شده است که مردم افغانستان با یکی از بزرگترین بحرانهای انسانی معاصر مواجه هستند؛ بحرانی که ریشه در «اشغال نظامی کشور توسط طالبان، فروپاشی ساختارهای سیاسی، فقدان امنیت، محرومیت از آموزش بهویژه برای دختران و محدودیتهای گسترده معیشتی» دارد.
در این بیانیه آمده است که مهاجرت شهروندان افغان انتخاب آزادانه نیست؛ بلکه ضرورتی از روی ناگزیری در جهتی «حفظ جان، کرامت و آینده فرزندانشان» است.
شورای هماهنگی نمایندگیهای سیاسی و کنسولی افغانستان میگوید با درک شرایط کنونی، از دولت ایران انتظار دارد که مدیریت این «وضعیت حساس» را در چارچوب اصول کرامت انسانی، ارزشهای اسلامی، معیارهای حسنهمجواری و موازین حقوق بینالمللی انجام دهد.
این شورا میگوید: «اتخاذ رویکرد عادلانه و انسانی در قبال مهاجران افغان نقش تعیینکنندهای در جلوگیری از بروز بحرانهای شدید انسانی و امنیتی در منطقه خواهد داشت.»
در این بیانیه از دولت ایران خواسته شده که در اخراج اجباری مهاجران افغانستان، بهویژه نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین کشور که در معرض «خطر جدی» قرار دارند، تجدید نظر کند.
دولت ایران در روزهای اخیر و پس از جنگ دوازده روزه با رژیم صهیونیستی و آمریکا، روند اخراج مهاجران افغانستان را به صورت بی سابقه ای شدت بخشیده است.
بر اساس گزارشهای نهادهای سازمان ملل متحد، به طور میانگین، روزانه حدود ۳۰ هزار مهاجر افغان از ایران به گونه اجباری و اختیاری به افغانستان باز میگردند؛ مهاجرانی که با آینده نامعلوم روبهرو هستند و نمیدانند «به کجا بروند».
بیشتر بخوانید:
جامعهشناس ایرانی: اگر از مهاجران در برابر هجمهها دفاع نمیکنیم باید شرمنده باشیم
واکنش دیپلماتهای افغان به اخراج مهاجران از ایران: کرامت انسانی و روابط همسایگی را در نظر بگیرید
مهدیپور: اخراج بیبرنامه مهاجران پروژه تفرقهافکنانه دشمن در دل ایران بزرگ است