به گزارش ایراف، دیلی میل در گزارش امروز سهشنبه، ۱۰ تیرماه نوشته است که این تصمیم باعث شوک و نگرانی صدها نفر از شهروندان افغانستان شده که در انتظار فرصتی برای زندگی امن در انگلستان بودند.
این رسانه نوشته است که این افراد به دلیل همکاری با نیروهای انگلستان امید داشتند از حمایت لندن برخوردار شوند، اما حالا در خطر انتقام طالبان هستند.
بسیاری از این افراد سالها منتظر جواب درخواست پناهندگیشان بودند و این تصمیم ناگهانی امیدشان را به آیندهای بهتر از بین برده است.
این گزارش میافزاید که کمپین «خیانت به شجاعان» که پیشتر با ابتکار دیلیمیل به راه افتاده بود، توانست توجه جهانی را به وضعیت این همکاران جلب کند و راه را برای اسکان هزاران نفر باز کند. اما حالا دولت انگلستان بهطور ناگهانی این طرح را متوقف کرده، بدون اینکه اطلاعرسانی شفاف یا هشدار قبلی داده باشد.
رفیع هوتک، مترجم پیشین نیروهای انگلستان در هلمند، به دیلیمیل گفته است: «از توقف ناگهانی طرح آرپ بسیار ناراحت و شوکه شدم. این برنامه قرار بود نشاندهنده تعهد اخلاقی انگلستان به افغانهای شجاعی باشد که در کنار ما ایستادند. بسیاری از آنها جانشان را برای مأموریت انگلیس به خطر انداختند و حالا با خطر شکنجه و مرگ روبهرو هستند.»
کالین داوسون، سرباز پیشین انگلیسی، هم گفت: «اگر این افراد را رها کنیم، اشتباه بزرگی مرتکب شدهایم. ما وظیفه داریم از کسانی که با ما همکاری کردند حمایت کنیم.»
در همین حال، سارا دی جونگ، یکی از بنیانگذاران گروه «اتحاد صلحا» که از مترجمان افغانستان حمایت میکند، گفت: «این توقف ناگهانی و بیاطلاع واقعاً شوکآور است. حتی وبسایت رسمی آرپ هنوز نوشته که برنامه فعال است، در حالی که متقاضیان باید درخواستهایشان را تا ساعت ۱۵ روز اول جولای میفرستادند. این تصمیم شفافیت لازم را نداشت و بسیاری از افغانها هنوز منتظر جواب هستند.»
به نوشته دیلیمیل، وزارت دفاع انگلستان تاکنون درباره این تصمیم واکنشی نشان نداده است.
این در حالی است که اخیرا دولت آمریکا نیز با لغو وضعیت حفاظت موقت (TPS)، بسیاری از پناهجویان افغان در این کشور را با خطر اخراج مواجه کرده است.
پس از خروج آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، حدود ۹۶۰۰ افغان که با نیروهای آمریکایی همکاری داشتند، با ویزای موقت وارد این کشور شدند، اما اکنون با لغو وضعیت حفاظت موقت (TPS)، بسیاری از آنها در خطر اخراج قرار گرفتهاند. حتی کسانی که در انتظار بررسی پرونده پناهندگی خود هستند، در صورت تصویب این لایحه، مجبور به پرداخت هزینههای سنگین سالانه خواهند بود، در حالی که اکثر آنها در مشاغل کمدرآمد مشغول به کارند.
در کنار این، از ۱۸ خردادماه، فرمان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر ممنوعیت سفر اتباع افغانستان و ۱۱ کشور دیگر به ایالات متحده اجرایی شد. این تصمیم ترس، سردرگمی و احساس خیانتی را که برخی از افغانهای آسیبپذیر از پیش تجربه میکردند، افزایش داد.
راههای مهاجرتی مختلفی برای افغانها جهت ورود به آمریکا وجود دارد، اما تقریباً همهٔ آنها در دوران ریاست جمهوری ترامپ تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
هزاران افغان بهسبب کاهش خدمات و بسته شدن دفاتر مرتبط که برای کمک به آنان در درخواست ویزا ایجاد شده بودند، در وضعیت بلاتکلیف رها شدهاند.