به گزارش ایراف، این موسسه امروز (سهشنبه،۱۰ تیرماه) همچنین هشدار داده که چنین روندی میتواند به تشدید ناامنی و افزایش درگیریها بینجامد.
این نهاد در گزارشی با عنوان «اقلیم، ثبات و تابآوری زیستمحیطی در منطقه آسیا-اقیانوسیه»، به بررسی وضعیت مناطق آسیبپذیر از نظر تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن بر ثبات اجتماعی و اقتصادی پرداخت.
در بخش مربوط به بررسی وضعیت «افغانستان و آسیای مرکزی» آمده است که تغییرات اقلیمی و تخریب محیط زیست باعث افزایش رقابت بر سر منابع آبی فرامرزی شده و به بروز درگیریها میانجامد.
موسسه آدلفی نوشته است: «تاثیرات اقلیمی و زیستمحیطی بر زندگی مردم، ممکن است کشاورزان را به سوی اقتصادهای غیرقانونی سوق میدهد که این خود موجب تشدید ناامنی و درگیری میشود.»
در این مطلب همچنین آمده است که تغییر جریان رودخانهها، خشکسالی و سایر خطرات اقلیمی احتمالا بخشهای کشاورزی را به شدت تحت تاثیر قرار داده، زندگی، امنیت غذایی و مهاجرت را افزایش میدهد.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که رهبر طالبان در فروردین ماه سال ۱۴۰۱، کشت و تولید مواد مخدر را در سراسر افغانستان ممنوع اعلام کرد. با این حال، نگرانیها در مورد کشت مواد مخدر در این کشور همچنان باقی است.
اخیرا دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمانیافته سازمان ملل متحد گزارش داده که تا سال ۲۰۲۳، حدود ۲۷ هزار نفر در افغانستان در اماکن عمومی به دلیل مصرف پرخطر مواد مخدر شناسایی شدهاند.
از سوی دیگر، طالبان در راستای تطبیق فرمان رهبرشان مبنی بر منع کشت مواد مخدر با چالشهای جدی مواجه شده است.
در ولایت شمال افغانستان به ویژه بدخشان همه ساله در این فصل، ساکنان محلی در اعتراض به عملکرد تیم مبارزه با مواد مخدر طالبان به خیابانها آمدند که در مواردی این اعتراضها به خشونت نیز کشانیده است.
همین امروز منابع محلی از بدخشان گزارش دادهاند که در ادامه ناآرامیها در شهرستان خاش این ولایت، شمار تلفات «حمله طالبان بر معترضان» به ۱۵ نفر رسیده است.
منابع میگویند که در میان جان باختگان یک زن نیز شامل است و ۲۰ نفر دیگر در این درگیریها زخمی شدهاند.
بدخشان پیش از این نیز گواه چنین ناآرامیها بوده و ساکنان برخی شهرستانهای این ولایت به دلیل تخریب کشتزارهای خشخاششان از سوی طالبان دست به اعتراض زدند. پیش از این در شهرستان جرم بدخشان چنین درگیریهایی میان ساکنان محل و نیروهای مبارزه با مواد مخدر طالبان رخ داده است. این ساکنان گفتهاند که در کارزار محو کشتزارهای کوکنار به گونه دوگانه برخورد میشود.