به گزارش ایراف، کارت پیاوآر که از سوی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای دستکم ۱.۴ میلیون مهاجر افغانستان صادر شده است، امروز منقضی خواهد شد.
به رغم آنکه مقامهای پاکستانی پیشنهادی برای تمدید این کارتها تهیه کردهاند، اما تاکنون این پیشنهاد توسط کابینه فدرال این کشور تایید نشده است.
عفو بینالملل گفت که از زمان اعلام «طرح بازگرداندن شهروندان خارجی غیرقانونی» توسط دولت پاکستان در اکتبر ۲۰۲۳، بیش از یک میلیون و ۸۰ هزار مهاجر و پناهجوی افغانستان اخراج شدهاند.
این طرح در سه مرحله تنظیم شده است.
در مرحله نخست مهاجران فاقد مدرک اخراج شدند.
در مرحله دوم دارندگان کارت شهروندی افغانستان بازگردانده شدند و مرحلهی نهایی نیز قرار است دارندگان کارت ثبتنام (پیاوآر) را هدف بگیرد.
عفو بینالملل اخراج مهاجران افغانستان را خلاف قوانین بینالمللی، بهویژه اصل عدم بازگرداندن اجباری خواند.
در آوریل ۲۰۲۵، شماری از گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد، از دولت پاکستان خواستند تا فوراً روند اخراج مهاجران را متوقف کند.
رسانههای پاکستان به نقل از منابع دولتی و امنیتی گزارش دادهاند که کابینه این کشور قرار است فردا احتمال تمدید مهلت اقامت دارندگان کارت پیاوآر را بررسی کند.
شبکه خبری سما، امروز (دوشنبه، ۹ تیرماه)، به نقل از منابع رسمی دولت پاکستان، گزارش داد که پیشنهادی برای تمدید سه تا ششماهه مهلت اقامت مهاجران افغانستان که دارای کارت ثبتنام (پیاوآر) اند، روی دست است.
با این حال، تا کنون وزارت امور ایالتی و مناطق مرزی و وزارت کشور پاکستان، پیشنهاد تمدید اقامت را برای تصویب به کابینه فدرال ارسال نکردهاند.
مهلت اقامت بیش از ۱.۴ میلیون مهاجر افغانستان دارای کارت ثبتنام، امروز به پایان میرسد و هنوز چشمانداز مشخصی برای تمدید مهلت اقامت آنها وجود ندارد.
سال گذشته، دولت پاکستان به دارندگان کارت ثبتنام (پیاوآر) یک سال مهلت اقامت داد؛ تصمیمی که با استقبال گسترده جامعهی جهانی و سازمانهای بشردوستانه روبرو شد.
اما این مهلت امروز ودر شرایطی به پایان میرسد که هنوز تصمیم رسمی برای تمدید مجدد گرفته نشده است.
یک مقام بلندپایه دولت پاکستان که نخواست نامش فاش شود، به شبکه خبری سما تایید کرد که رایزنیها در جریان است، اما تا کنون هیچ مکاتبه رسمی با کابینه صورت نگرفته است. او هشدار داد: «مهلت رو به پایان است و بدون تصویب کابینه، اقامت دارندگان کارت پیاوآر پس از امروز فاقد پشتوانه قانونی خواهد بود.»
این کارت بهعنوان سند شناسایی رسمی، اقامت موقت قانونی را برای مهاجرا فراهم میکند، اما به معنای اعطای شهروندی یا حقوق دایمی نیست.
پاکستان بیش از چهار دهه است که میزبان میلیونها مهاجر افغانستان بوده و در این مدت، چندین موج مهاجرت ناشی از تحولات این کشور را تجربه کرده است.
پاکستان از سال ۲۰۲۳، روند اخراج مهاجران افغانستان را آغاز کرد. در نخست، مهاجران فاقد مدرک و سپس مهاجران دارای کارت شهروندی افغانستان (ایسیسی) شدند.
با این وجود، در روزهای اخیر، روند اخراج و بازگشت مهاجران افغان از ایران نیز بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
مسئولان محلی طالبان در هرات میگویند، روزانه بیش از ۳۰ هزار نفر تنها از مرز اسلامقلعه وارد افغانستان میشوند.
با افزایش شمار بازگشت مهاجران افغان از ایران، شماری از نهادهای امدادرسان نسبت به احتمال بروز بحران انسانی در مرز اسلامقلعه هشدار دادهاند.