به گزارش ایراف، بر اساس گزارش روز پنجشنبه برنامه جهانی غذا که تغییرات هفتگی قیمتها را رصد کرده، بیشتر قیمتهای مواد غذایی اساسی تقریباً بلافاصله افزایش یافتهاند.
این گزارش از تنگناهای موجود در گذرگاههای منطقهای به عنوان عامل اصلی افزایش هزینههای حمل و نقل یاد کرده و ابراز نگرانی کرده است که قیمتها ممکن است قبل از بازگشت ثبات، بیشتر نیز افزایش یابند.
قیمت بنزین با افزایش ۱۴.۷ درصدی به میانگین ۶۷.۱ افغانی در هر لیتر رسیده که باعث افزایش تورم در سراسر زنجیره تأمین مواد غذایی شده است. برنامه جهانی غذا اشاره کرده است که اختلالات در تأمین سوخت و کالاهای وارداتی باعث شده است که عمدهفروشان و تجار رفتارهای سفتهبازی داشته باشند که فشار بیشتری بر بازارهای محلی وارد میکند.
گزارش اعلام کرده است: «بازارها همچنان شکننده باقی ماندهاند» و افزود که افزایش هزینههای سوخت و محدودیت واردات، ریسکهای ناامنی غذایی را تشدید میکند.
قیمت برخی سبزیجات روندی متفاوت داشتهاند: قیمت بادمجان و سیبزمینی نسبت به هفته قبل کمی کاهش یافته، در حالی که قیمت پیاز ۲.۸ درصد افزایش یافته است. مقایسه قیمتها نسبت به سال گذشته نشاندهنده نرخهای فصلی پایینتر برای بیشتر محصولات کشاورزی است.
برنامه جهانی غذا همچنین دریافت که علیرغم افزایش اندک در تعداد روزهای کاری فصلی، دستمزدهای روزانه ثابت مانده است که باعث کاهش شدید قدرت خرید کارگران روزمزد شده است.
تغییرات قیمت در اقلام غیرغذایی مانند کود و بذرهای اصلاحشده اندک بوده است، اما گزارش هشدار داده است که کاهش واردات از ایران میتواند باعث تورم در آینده شود.
برنامه جهانی غذا نتیجهگیری کرده است: «افزایش هزینهها و نوسانات بازار امنیت غذایی و مقاومت اقتصادی افغانستان را تهدید میکند و نیازمند توجه فوری جهانی است.»
با این حال، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت طالبان میگوید که جنگ ایران و اسرائيل هیچ تاثيری بر تجارت و نرخ کالاها در بازارهای افغانستان نداشته است. عبدالسلام جواد گفت: «روند واردات، ترانزیت و عرضه کالا در بازارهای داخلی بهصورت عادی در جریان است.»
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت طالبان در گفتوگو با رادیو ملی، تحت کنترل طالبان که امروز دوشنبه، ۲ تیرماه، منتشر شده است، میگوید در سراسر افغانستان نرخ کالاهای اساسی تغییر نکرده و نرخها بر اساس شاخصهای تعیینشده میباشند.
او تاکید کرد که گزارشهای منتشر شده در مورد کمبود مواد غذایی اولیه در افغانستان «نظر شخصی» مردم است.
این در حالیاست که پیشتر وزیر کشاورزی طالبان اعلام کرده بود که این حکومت در حال مذاکره با روسیه برای واردات برخی مواد غذایی است.
عطاءالله عمری در کنفرانس اقتصادی ۲۰۲۵ روسیه در سنتپترزبورگ از پیامدهای تشدید درگیریها بر تجارت با ایران و واردات از این کشور ابراز نگرانی کرده بود.
وزیر کشاورزی طالبان به رویترز گفته بود: «ما هنوز به برخی از اقلام غذایی که از ایران وارد میشود، متکی هستیم و اگر در آنجا مشکلات ایجاد شود، بدون شک تاثیرات خود را خواهد داشت.»
ایران برخی از محصولات لبنی و سایر کالاهای افغانستان را تامین میکند و نگرانی گستردهای وجود دارد که تداوم تنش نظامی این کشور با اسرائیل جریان تجارت را مختل کند.
بیشتر بخوانید:
بیانیه تروئیکای اروپایی در شورای حکام آژانس با تاکید برحفظ رژیم صهیونیستی
عواقب جنگ هند و پاکستان؛ بندر واگه همچنان به روی کالاهای تجاری افغانستان مسدود است