به گزارش ایراف، به نقل از نشریه بیرمنگهام لایو، الکس، پس از مجروحیت، وارد مرحلهای از بحران روحی و اجتماعی شد که بسیاری از سربازان جنگی با آن دست و پنجه نرم میکنند، از فروپاشی خانواده و طلاق گرفته تا بیخانمانی و حتی تلاش برای خودکشی.
آنچه این روایت را تلختر میکند، اظهارات او درباره میزان بالای خودکشیها میان سربازان پیشین است؛ جایی که شمار افرادی که جان خود را گرفتهاند، بیشتر از کشتهشدگان در میدان جنگ میباشد.
این معضل نشاندهنده بحران جدی در حمایت از سلامت روانی سربازان بازگشته از جنگ است، مسالهای که نه تنها به آسیبهای فردی منجر میشود، بلکه پیامدهای گستردهتری برای خانوادهها و جامعه به دنبال دارد.
در این میان، برنامههایی مانند «مسیر نیروهای مسلح» شرکت گاز انگلیس که الکس از طریق آن وارد کارآموزی و تحولی تازه در زندگیاش شد، نمونهای امیدوارکننده از تلاشها برای بازتوانی سربازان است.
این گونه روایتها تلنگری است به مسئولان و سیاستگذاران که موضوع سلامت روانی نظامیان و بازگشت آنان به جامعه را بهعنوان یک اولویت جدی دنبال کنند و منابع لازم را برای مقابله با این بحران اختصاص دهند، چرا که به گفته خود الکس، آسیبهای جنگ تنها در میدانهای جنگ متوقف نمیشود، بلکه در دل و ذهن بازماندگان آن تا سالها ادامه مییابد.
قابل ذکر است که براساس گزارشات رسمی وزارت دفاع انگلستان، تقریباً ۲۰ درصد از سربازان بازگشته از مناطق جنگی مانند افغانستان، با مشکلات روانی جدی مانند اختلال استرسی پس از سانحه دست و پنجه نرم میکنند و آمار خودکشی میان این گروه تا سه برابر بالاتر از میانگین جمعیت عمومی است.
این در حالیاست که پیش از این در ۱۳ مه بیبیسی گزارش داده است که اعضای سابق نیروهای ویژه انگلیس در برنامه «پانوراما» شهادتهایی بیسابقه درباره جنایات جنگی توسط همرزمانشان در افغانستان ارائه کردند.
جنایت جنگی سربازان انگلیس در افغانستان یکی از مباحث داغ در رسانههای دو کشور طی سالهای اخیر بوده و اما افشاگریهای اخیر ابعاد جدیدی از اقدامات غیرقانونی نیروهای واحد ویژه ارتش انگلیس (SAS) و واحد نیروهای دریایی (SBS) این کشور را روشن میکند.
این شهادتها اتهامات را به بیش از یک دهه گسترش داده و برای اولین بار، اتهام قتل عمد غیرنظامیان افغان فراتر از دوره سهسالهای است که در تحقیقات عمومی انگلیس بررسی میشود.
کهنهسربازان نیروی ویژه انگلیس در اظهاراتشان از قتل غیرنظامیان بیگناه، از جمله کودکان و اعدام زندانیان دستبسته سخن گفتند.
یکی از آنها در مجموعه مستند پانوراما گفته است: «پسری جوان را دستبند زدند و به او شلیک کردند. او کودک بود، نه در سن جنگیدن.»
او افزود که کشتن زندانیان «عادی» شده بود. سربازان پس از دستبند زدن، افراد را اعدام کرده و با قرار دادن اسلحه کنار جسد، صحنهسازی میکردند.
همچنین برای اولین بار، سرویس دریایی ویژه واحد نیروهای ویژه ارتش انگلیس (SBS) نیز به اعدام غیرنظامیان و زخمیها متهم شد.
یکی از اعضای سابق این واحد نظامی رفتار برخی نیروها را «وحشیانه» و دارای «ذهنیت اوباشگونه» توصیف کرد و گفت: «آرامترین افراد، ویژگیهای روانپریشانه نشان میدادند و خود را فراتر از قانون میدیدند.»
این افشاگریها در حالی مطرح میشود که جنگ افغانستان برای انگلیس پرهزینه بود و ۴۵۷ سرباز کشته و هزاران نفر زخمی شدند.
پرونده جنایات جنگی نیروهای انگلستان در افغانستان سالهاست که بحثبرانگیز است، اما یافتههای جدید نشاندهنده عمق و گستردگی این اقدامات است.
وزارت دفاع انگلستان اعلام کرد که از تحقیقات عمومی حمایت میکند و از کهنهسربازان خواست اطلاعات خود را ارائه دهند، اما از اظهارنظر درباره اتهامات خودداری کرد.