به گزارش ایراف، عبدالرشید دوستم در نشستی با اتباع افغان در آنکارا از بیتفاوتی کشورهای ترکزبان نسبت به سیاستهای طالبان علیه ترکهای افغانستان انتقاد کرد.
او گفت که بهجز ترکیه، دیگر کشورهای آسیای مرکزی در برابر فشارها و سیاستهایی که بر ترکها در افغانستان اعمال میشود، سکوت اختیار کردهاند.
دوستم مدعی شد که طالبان با اسکان مهاجران پاکستانی در مناطق ترکنشین در حال اجرای «طرحهای فاشیستی» است.
او در سخنرانیاش افزود که اشرف غنی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، نگاه منفی نسبت به ترکهای افغانستان داشت و همین موضوع یکی از دلایل نزدیکی او به طالبان بود.
دوستم گفت: «اشرف غنی با شبکه حقانی دیدار کرد و به آنها گفت که در جای دیگری تجمع نکنند، بلکه جوزجان را تصرف کنند. زیرا اگر آنجا را بگیرند، به معنای تسلط بر کل افغانستان است، چون ترکها خواهان نظام فدرالی هستند.»
عبدالرشید دوستم پس از تسلط طالبان بر افغانستان به ترکیه پناه برد. او پیشینهای از رقابت و درگیریهای شدید با طالبان دارد و اکنون عضو جبهه ضد طالبان است، اما در چهار سال گذشته فعالیت چشمگیری نداشته است.
در همین حال، باتور دوستم، فرزند عبدالرشید دوستم میگوید که سیاست تصرف غیرقانونی اموال و زمینهای مردم و همچنین جابهجایی جمعیت در شمال افغانستان به صورت جدی ادامه دارد.
او در یک نشست تحت عنوان «ترکان افغانستان» در آنکارا از «این روند» تحت حاکمیت طالبان انتقاد کرد.
باتور دوستم در این نشست از طالبان خواست که برای پایان دادن به «کشمکشها»، سر میز مذاکره حاضر شوند.
این در حالیاست که پیشتر سازمان دولتهای ترک در بیانیهای خواستار تشکیل حکومتی فراگیر در افغانستان شد که بازتابدهنده تنوع قومی و اجتماعی این کشور باشد.
این بیانیه پس از نشست غیررسمی این سازمان در ۲ خردادماه در بوداپست، پایتخت مجارستان منتشر شد.
در پی بیانیه سازمان دولتهای ترک، نقیبالله فایق والی پیشین فاریاب، آن را یک آغاز خوب خواند.
او افزود: موجوديت ترکها در افغانستان مايه دلگرمى براى كشورهاى ترکزبان است تا با افغانستان تعامل و همكارى داشته باشند.
فایق در ادامه گفت: ما در گام بعدى از دولتهاى ترکزبان ميخواهيم در مورد حذف ترکها از ساختار حكومت فعلى، توزيع زمين های متعلق به ترکها به بهانه شهرکسازى به مهاجرين بيگانه و حذف سيستماتيک زبان و فرهنگ ترک ها حرف بزنند و فشارهاى دیپلماتيک را افزايش دهند.
از سوی دیگر، ذبیحالله مجاهد سخنگوی ارشد حکومت طالبان در واکنش به بیانیه سازمان دولتهای ترک مبنی بر تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان گفت: به مسائل داخلی افغانستان مداخله نکنید. مجاهد در این راستا تصریح کرد: ما خودمان به موضوعات داخلیمان رسیدگی میکنیم.
او همچنین خاطرنشان کرد: «ما میخواهیم با این کشورها روابط خوب داشته باشیم و همکاری این کشورها را در موارد مختلف نیاز داریم.»