به گزارش ایراف، در این نشست که به همت دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری با همکاری میز سیاستپژوهی زبان فارسی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و اندیشکده برآ، روز دوشنبه، ۵ خرداد با حضور علاقمندان به حوزه زبان و ادبیات فارسی در حوزه هنری برگزار شد، دکتر مجتبی نوروزی، کارشناس مسائل افغانستان، بر اهمیت زبان فارسی و نقش آن در تمدن و هویت فرهنگی افغانستان تأکید کرد.
دکتر نوروزی بیان داشت که افغانستان در سه دوره تاریخی، نقش اساسی در حفظ و شکوفایی زبان فارسی داشته است، از جمله شهرهای مهم مانند بلخ که به تعبیری زادگاه زبان فارسی است، هرات و غزنی.
وی افزود: که این شهرهای بزرگ بار اصلی زبان فارسی را در طول تاریخ بر دوش کشیدهاند و افغانستان همواره به عنوان یکی از کانونهای تمدنساز باقی مانده است.
این پژوهشگر مسائل افغانستان به وضعیت کنونی زبان فارسی در افغانستان و اهمیت آن اشاره کرد، جایی که پس از ایران، این کشور دومین جمعیت فارسیزبان جهان را دارد و حداقل بیش از ۲۰ میلیون نفر در آن به زبان فارسی صحبت میکنند.
او بر اهمیت حفظ و تقویت این زبان در مقابل فشارهای سیاسی و فرهنگی تأکید کرد و افزود که زبان فارسی در این کشور نابود نمیشود زیرا مقاومت شدید مدنی و فرهنگی در برابر تضعیف زبان فارسی در افغانستان وجود دارد.
در ادامه، دکتر نوروزی به نقش رسانهها، کتابها و تولید محتوا در حفظ زبان و فرهنگ فارسی اشاره کرد. او از تلاشهایی که در زمینه نشر و توزیع آثار ادبی و فرهنگی در افغانستان انجام شده، یاد کرد و بر اهمیت تولید محتوا و ارتباط فرهنگی تأکید کرد.
این کارشناس مسائل افغانستان بر این باور است که برای حفظ و توسعه زبان فارسی در افغانستان، باید اقداماتی انجام داد که به تقویت دیپلماسی زبانی کمک کند. او بر ضرورت استمرار فعالیتها و حمایت از تولید محتوا و برگزاری جشنوارههای ادبی تأکید دارد، چرا که شعر و ادبیات ابزارهای قدرتمندی در انتقال مفاهیم فرهنگی و حفظ هویت ملی هستند.
این نخستین نشست از سلسله نشستهای دیپلماسی زبان و ادبیات فارسی بود و قرار است جلسات بعدی در هفتههای آتی نیز در سالن طاهره صفارزاده حوزه هنری تهران برگزار شود.