به گزارش ایراف، خبرگزاری ایسنا دفتر خراسان رضوی در روز 28 اردیبهشت ماه 1404 در ساعت 14:27 دقیقه در سرویس اجتماعی خود خبری با تیتر «خودسوزی مرد ۴۰ ساله در مشهد» را منتشر کرده است. این خبرگزاری به نقل از حمیدرضا کافینیا، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد نوشته است: «ساعت۱۲:۵۲ ظهر امروز (یکشنبه 28 اردیبهشت) آتشسوزی منزل مسکونی واقع در محله گلشهر مشهد گزارش شد.»
وی افزود: «طی اعلام فرمانده شیفت حاضر در محل، علت آتشسوزی منزل مسکونی، خودسوزی مردی ۴۰ ساله اعلام شده است. قبل از رسیدن همکاران عملیاتی و نجات، حریق خاموش شده اما مرد ۴۰ ساله به دلیل سوختگی شدید فوت کرد.»
پس از انتشار این خبر در فضای مجازی اخبار ضدونقیضی مبنی بر اینکه فردی که اقدام به خودسوزی کرده «محمدامیر توسلی» نام داشته و خلبان پیشین نیروی هوایی افغانستان بوده، منتشر و با سرعت زیادی دست به دست شد.
سکوت مراجع ذیصلاح و بازار گرم شایعات بیاساس
عدم وجود اطلاعات دقیق از سوی مراجع ذیصلاح در ایران باعث شد که رسانههای فارسی زبان فعال در غرب از این فرصت برای به کرسی نشاندن ادعاهای بیاساس خود استفاده کنند.
شماری از فعالان اجتماعی محله گلشهر که بزرگترین محله مهاجرنشین ایران است، در حسابهای کاربری خود در شبکههای اجتماعی ادعا کردند که مرحوم توسلی بعد از مراجعه به دفتر کفالت برای تمدید برگه سرشماری (نوعی مدرک اقامتی موقت که از سوی دولت ایران به اتباع خارجی که در طول سالهای گذشته در ایران اقامت داشتهاند، صادر میشد) خود با صدور برگه خروج از کشور مواجه شده که براساس آن باید در زمان مشخصی کشور را ترک کند.
این افراد مدعی هستند که همین موضوع باعث شده که «محمدامیر توسلی» اقدام به خودسوزی کند.
تاکنون هیچ مدرک مستندی در رابطه با ادعای مطرح شده درباره اینکه آقای توسلی خلبان پیشین نیروی هوایی افغانستان بوده منتشر نشده است و تنها تصویری که وجود دارد، عکسی از برگه خروج از کشور آقای توسلی است.
از محمدامیر توسلی چه میدانیم؟
اطلاعاتی که در ادامه میخوانید، اظهارات هم محلیها و افرادی است که مرحوم توسلی را میشناختند:
«امیر متولد افغانستان بود و در چهارسالگی همراه با خانوادهاش به ایران مهاجرت میکند. او در ایران دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه را به پایان رساند و پس از اخذ مدرک دیپلم به افغانستان رفت و در دانشگاه نظامی این کشور مشغول به تحصیل میشود. او در دانشگاه نظامی در رشته خلبانی درس میخواند و فارغ التحصیل میشود.»
«امیر توسلی در طرح سرمایهگذاری با واریز 100 میلیون تومان شرکت کرده بود تا بتواند از این راه اقامت ایران به دست آورد.»
«او از کشور استرالیا پذیرش گرفته بوده و در انتظار ویزای استرالیا بوده است. اما وقتی از سوی دفتر کفالت به او 15 روز فرصت داده شده است تا کشور را ترک کند روحیهاش به هم ریخته است.»
«پیکر امیر در یکی از قبرستانهای اطراف مشهد به خاک سپرده شده است.»
«محمدامیر توسلی در سالهای گذشته در اردوگاه مهمانشهر تربت جام معلم بوده و به بچههای مهاجر افغانستانی درس میداده. او مجرد بوده است و ازدواج نکرده بود.»
«او همه زندگیاش به جز چندسالی که در افغانستان به دانشگاه نظامی رفت در گلشهر بود و در روزهای آخر در خانهای که متعلق به خود او بوده است به تنهایی زندگی میکرد.»
«پس از این حادثه خانوادهاش روحیه خوبی ندارند و از اخبار و اطلاعاتی که از سوی رسانههای خارجی منتشر میشود ناراحت هستند.»
اهالی گلشهر میگویند که پس از انتشار خبر خودسوزی امیر در رسانهها هر کسی یک چیزی میگوید و هر روز شایعات جدیدی درباره زندگی شخصی او بیشتر میشود. اقدامی که مطلوب هیچ کس نیست و وجهه خوبی ندارد.
اما چیزی که مشخص است، نبودن محمدامیر توسلی است. فردی که حالا با نبودنش سئوالات زیادی در ذهن دیگران ایجاد کرده است. مراجع ذیصلاح میتوانند با اطلاع رسانی شفاف و به موقع در رابطه با چنین رویدادهایی زمینه شکلگیری شایعات و فرصت سودجویی رسانههای فارسی زبان غرب نشین را از آنها بگیرد.
بیشتر بخوانید:
توضیح وزارت خارجه درباره سفرهای اخیر نمایندگان طالبان و مخالفان آن به ایران
جنگ تریاک در بدخشان؛ مقامات پیشین، مردم را به شورش علیه طالبان فراخواندند
آبگیری پاشدان، خشکیدن «دوستی»؛ تاثیر سدسازیهای طالبان بر ذخایر آب مشهد