طالبان علیه طالبان؛ تغییری تازه در روابط افغانستان و پاکستان

به گزارش ایراف، به نقل از روزنامه اکسپرس تریبون، در ماه مارس، هیئتی از مقام‌ های سیاسی، نظامی و اطلاعاتی پاکستان به ریاست محمد صادق خان، نماینده ویژه اسلام‌ آباد در امور افغانستان، به کابل سفر کرد و از اقدامات طالبان برای مهار حملات مرزی آگاه شد.

منابع آگاه گزارش داده‌اند که این دیدار برای اولین بار، جدیت طالبان را در برخورد با تهدیدات برخاسته از خاک افغانستان به مقامات پاکستانی نشان داده است.

این روزنامه افزود: در این مدت، افراد طالبان تعدادی از اتباع افغانستانی را که برای تحریک طالبان پاکستان نیرو جذب می‌کردند، بازداشت و محاکمه کرده‌اند. این اقدام طالبان باعث کاهش چشمگیر حملات انتحاری در خیبرپختونخوا و بهبود نسبی روابط دوجانبه شده است.

روزنامه اکسپرس تربیون در ادامه نوشت: همچنین، سفر اسحاق دار، معاون نخست‌ وزیر پاکستان، به کابل در ۱۹ آوریل که نخستین دیدار رسمی در سطح عالی از سال ۲۰۲۱ تاکنون بود، بر این روند تنش‌ زدایی مهر تأیید زد. در این دیدار، کابل بار دیگر متعهد شد که از خاک افغانستان برای حمله به پاکستان استفاده نخواهد شد و در مقابل، اسلام‌ آباد برخی محدودیت‌ های تجاری از جمله الزام ضمانت‌ نامه‌ های بانکی برای واردکنندگان افغانستانی را لغو کرد.

یکی از دلایل اصلی این تحولات، دستگیری گروهی از افغان‌ ها بود که قصد داشتند بیش از ۷۰ فرد مسلح را برای نفوذ به خاک پاکستان پس از حمله پهلگام هدایت کنند، اقدامی که درگیری سنگینی را در وزیرستان شمالی به دنبال داشت و تمامی مهاجمان کشته شدند.

این روزنامه اضافه کرد: با این حال، مقامات پاکستانی معتقدند که طالبان باید گام‌های «غیرقابل بازگشت» در مقابله با تروریسم بردارند. به باور برخی تحلیلگران، چین نقش پشت‌پرده‌ای در نزدیک‌تر کردن دو طرف ایفا کرده است.

پیشنهاد:  مجاهد حذف تشکیلات معاونت سیاسی نخست‌وزیر طالبان را تایید کرد

نشست سه‌جانبه ۲۱ مه در پکن میان وزرای خارجه افغانستان، پاکستان و چین نیز نشانه‌ای از همین رویکرد میانجی‌گرایانه پکن بود. در این نشست، توافق اولیه‌ای برای تبادل سفرا میان کابل و اسلام‌آباد حاصل شد، اقدامی که در صورت تحقق، نقطه عطفی در به رسمیت شناخته شدن طالبان از سوی منطقه خواهد بود.

اکسپرس تربیون نوشت: همزمان، در حالی‌که تنش‌ ها میان پاکستان و هند افزایش یافته، اسلام‌ آباد ترجیح می‌ دهد در جبهه غربی با طالبان به تفاهم برسد.

به‌ویژه که هند نیز در حال گرم‌کردن روابط با کابل است. تماس اخیر وزیر خارجه هند با همتای افغانش، نشان‌دهنده تغییری در سیاست دو دهه گذشته دهلی‌نو در قبال طالبان است. به نظر می‌رسد چین در نشست پکن، پیامی به دهلی‌نو فرستاد مبنی بر اینکه طالبان باید در محور همکاری با چین و پاکستان قرار گیرد.

در مجموع، گرچه تحولات اخیر نشانه‌ای مثبت در روابط کابل و اسلام‌آباد است، اما استمرار این روند در گرو تعهد عملی طالبان به مقابله با گروه‌های مسلح فرامرزی و ایفای نقش مسئولانه‌تر در سطح منطقه‌ای خواهد بود.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=64632
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x