به گزارش ایراف، حسین اسماعیلیان، مدیر شرکت آب و فاضلاب مشهد در این باره میگوید: هم اکنون وضعیت آبی سدهای تامین کننده آب مشهد شامل دوستی، کارده، ارداک و طرق بسیار نامناسب است و کمتر از ۱۰ درصد حجم ذخیره این سدها آب دارد.
وی بیان کرد: هم اینک فقط سدهای دوستی و ارداک در مدار برداشت آب هستند و آب موجود در مخزن ۲ سد دیگر برای ایام اوج مصرف ذخیره شده است.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه داد: اکنون مخزن یک میلیارد مترمکعبی سد دوستی نیز حدود ۱۰۵ میلیون متر مکعب آب دارد که بسیار کم است.
وی تاکید کرد: با شرایط سختی مواجه هستیم و تابستان کم آبی پیش رو داریم، وضعیت خشکسالی در مشهد از دیگر مناطق استان خراسان رضوی بدتر و حادتر است و باید نگاه جدی تر به این موضوع داشته باشیم.
اسماعیلیان گفت: شهروندان باید با مدیریت مصرف و استفاده از روش های مختلف کاهش مصرف نظیر لوازم کاهنده آب، بیشتر از همیشه در کاهش مصرف آب همراهی داشته باشند.
این در حالیاست که مهمترین منبع آب شرب مشهد به دلیل انحراف و مسدود کردن مسیر رودخانه هریرود از سوی طالبان خشک شد.
به گزارش رسانهها، اقدامات طالبان در انحراف مسیر رودخانه منجر به آن شده که سد دوستی در پایین دست این رودخانه تقریبا خشک شود.
سد دوستی که در مرز ایران و ترکمنستان قرار گرفته از آب رودخانههای افغانستان تغذیه میشد. اما طالبان در اردیبهشت سال گذشته با آبگیری سدی به نام “پاشدان” اقدام به تغییر مسیر طبیعی جریان آب به سد دوستی کردند.
سد پاشدان افغانستان در حال حاضر پر آب گزارش شده و اخیرا خبری از غرق شدن ۵ زن و یک کودک در جریان یک حادثه در این سد منتشر شده است.
با این حال کمی پایینتر در مسیر رودخانه هریرود، گفته میشود که ۹۲ درصد از حجم آب سد دوستی خشک شده است.
با وجودی اینکه مقامهای طالبان همواره از پایبند بودن به معاهده آبی سال ۱۳۵۱ خورشیدی بین ایران و افغانستان سخن گفتند اما در عمل در طول نزدیک به چهار سال گذشته بر روند پرشتاب سدسازی در افغانستان ادامه دادهاند.