به گزارش ایراف، این نهاد امروز، یکشنبه، ۴ خرداد، اعلام کرد که محدودیتها، از جمله مداخلات طالبان در عملیاتهای بشردوستانه در افغانستان، در ماه آوریل ۱۱ درصد نسبت به ماههای قبل افزایش یافته است. این موضوع همچنان محیط عملیاتی در این کشور را چالشبرانگیز کرده است.
اوچا در گزارش خود آورده است که طی ماه گذشته ۶۰ مورد محدودیت و مداخله در فعالیتهای بشردوستانه ثبت شده است. از این تعداد، ۱۶ مورد در مناطق مرکزی، ۱۲ مورد در مناطق جنوبی و ۱۰ مورد در ولایات غربی افغانستان گزارش شده است.
با این حال، دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) اعلام کرده است که این رویدادها در مقایسه با آوریل ۲۰۲۴، ۵۲ درصد کاهش یافته است. اما این کاهش لزوماً به معنای بهبود کلی دسترسی نیازمندان به خدمات نیست. این موضوع عمدتاً به دلیل تعلیق کمکهای مالی ایالات متحده است که منجر به کاهش یا توقف فعالیتهای بسیاری از شرکای بشردوستانه شده است؛ در نتیجه، چالشهای دسترسی نیز کمتر مشاهده یا گزارش شدهاند.
در این گزارش آمده است که این محدودیتها همچنان باعث تضعیف تحویل موثر و به موقع کمکهای بشردوستانه میشود.
اوچا در گزارش خود برای ماه آوریل، مداخله در فعالیتهای بشردوستانه، چالشهای مربوط به محیط فیزیکی، محدودیت در حرکت، و خشونت علیه کارمندان، داراییها و امکانات بشردوستانه را به عنوان موانع اصلی دسترسی معرفی کرده است.
در این گزارش همچنین تاکید شده است: «مداخله مقامهای حاکم (طالبان) مهمترین محدودیت باقی مانده است که ۷۳ درصد از کل حوادث گزارش شده در آوریل را تشکیل میدهد؛ یعنی افزایشی ۱۶ درصدی نسبت به ماه قبل. در مجموع ۴۴ حادثه مرتبط با مداخله مستقیماً بر عملیات بشردوستانه تأثیر گذاشته است.
این موارد شامل مداخله در برنامهریزی، انحراف کمکها، تأخیر یا پیچیدگی در امضای یادداشت تفاهم، تداخل در فرآیندهای تدارکات و استخدام، مشارکت در انتخاب ذینفعان، درخواست برای فهرست کارکنان و سایر دادههای حساس، و محدودیت برای مشارکت کارکنان زن در فعالیتهای بشردوستانه بوده است.
اوچا درباره محدودیتهای اعمالشده بر مشارکت زنان در روند کمکرسانی گفته است که این موارد نسبت به ماه گذشته ۳۸ درصد افزایش یافته که نشاندهنده رشد خطرات و موانعی است که زنان شاغل در بخش بشردوستانه با آن مواجهاند.
تاکنون مقامهای طالبان به گزارش اوچا واکنشی نشان ندادهاند، اما در گذشته ادعای مداخله در روند کمکرسانی را رد کرده بودند.