به گزارش ایراف، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) امروز، یکشنبه، ۴ خرداد، در یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس نسبت به افزایش شیوع بیماری تب برفکی هشدار داد و نوشت: «این ویروس بهسرعت گسترش مییابد و دامداران در حال از دست دادن معیشت خود هستند.»
به گفته این نهاد وابسته به سازمان ملل، تغییرات اقلیمی، پوشش ناکافی واکسیناسیون، ضعف خدمات دامپزشکی، مرزهای باز و جابهجایی مکرر دامها از عوامل کلیدی گسترش تب برفکی در افغانستان بودهاند.
فائو همچنین اعلام کرده است که در سال گذشته ۸۰۰ هزار راس گاو را واکسینه کرده و تلاش دارد تا این رقم را در سال جاری افزایش دهد.
به گفته این نهاد شیوع گسترده تب برفکی در افغانستان، علاوه بر تهدید جدی برای سلامت دامها، خطری برای امنیت غذایی و معیشت هزاران خانواده دامدار در این کشور به شمار میرود.
بیماری تب برفکی چیست؟
تب برفکی نوعی بیماری ویروسی رایج در میان دامهاست که عمدتاً توسط انواع خاصی از ویروسها ایجاد میشود. زمانی که ذرات این ویروس وارد بدن دام میشوند، به سرعت و با حجم زیاد در سراسر بدن تکثیر مییابند. از آنجا که منشأ این بیماری ویروسی است، به راحتی بین دامها منتقل میشود.
بنابراین، بهتر است دامی را که مشکوک به تب برفکی است، از سایر دامها جدا کنیم. این بیماری خصوصاً در میان دامهای اهلی بسیار شایع است و تقریباً در اکثر مناطق جهان وجود دارد.
مهمترین و اصلیترین راه انتقال این بیماری، قطرات آب بینی دفع شده از دامهای آلوده است. این قطرهها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم میتوانند باعث درگیر شدن تمامی دامها شوند. منظور از انتقال غیرمستقیم، وجود این قطرهها بر روی غذا، تجهیزات دامداری، محیط نگهداری، وسایل حملونقل و لباس کارکنان است که میتواند دام را به صورت غیرمستقیم مبتلا کند.