ایراف، این اقدام داعش نگرانیهایی را در زمینه امنیت دیجیتال و تأثیر آن بر جامعه برانگیخته است.
سرگئی زوبکوف، معاون رئیس مرکز مبارزه با تروریسم کشورهای عضو مستقل مشترکالمنافع اعلام کرده است که داعش از تکنولوژیهای جدید در تبلیغات خود استفاده میکند.
به گفته او، داعش برای تبلیغات خود از هوش مصنوعی استفاده میکنند.
او همچنین میگوید که داعش شاخه خراسان در افغانستان در زمینه اطلاعات بسیار فعال است.
خبرگزاری تاس به نقل از این مقام نوشته است که داعش از یک گروه تروریستی منطقهای به سازمانی با قابلیتهای اطلاعاتی گسترده، عمدتاً به دلیل رویکردش در استفاده از فناوریهای اطلاعاتی و مخابراتی در جهت منافع خود، تبدیل شده است.
نقش تکنولوژی در خلق روایتها در جنگ
باید گفت که فضای دیجیتالی و استفاده از فناوری، شبکههای اجتماعی و اینترنت همواره به ابزاری مهم برای خلق روایت جهت پیروزی در جهان و از جمله در افغانستان مورد استفاده طرفین درگیری قرار گرفته است.
به طوری که این مسئله نقشی بنیادین در پیشروی جنگ و حتی پیروزی طالبان داشته است و بعدتر، به موازات حاکمیت طالبان بر افغانستان، لابیگران این گروه در فضای مجازی به تبلیغ طالبان در قامت حاکمان جدید افغانستان پرداختند. امری که به مرور جریان «اینفلوئنسرهای طالب» را به ویژه در کشورهای غربی ایجاد کرد.
از سوی دیگر، استفاده از شبکههای مجازی پس از پیروزی طالبان به صحنه اصلی نبرد میان طالبان و مخالفان این گروه و دیگر جریانهای سیاسی و اجتماعی افغانستان مبدل شده است.
در این بین، گروههای جهادی که زمانی از مدارس دینی «جهاد» خود را آغاز میکردند، به موازات پیشرفت فناوری خود را بهروزرسانی میکردند. داعش و به ویژه شاخه خراسان نیز به موازات تجهیز جهان با تکنولوژی جدید، برای ترویج ایدئولوژی جهاد و افراطیت مذهبی، از کاربران اصلی و پروپاقرص این تکنولوژی هستند.
امری که تأثیر مستقیم آن «افزایش خطر تروریسم دیجیتال» در افغانستان و به موازات آن در منطقه را ایجاد کرده است.
این در حالی است که در حملات سالهای اخیر داعش به کشورهای منطقه، ردپای شاخه خراسان از جغرافیای افغانستان وجود داشته است.
از سوی دیگر، به موازات افزایش نگرانیهای جهانی از تهدیدات امنیتی از سوی داعش، گزارشها حاکی از مجهزسازی این گروه به قابلیتهای مختلف، از تولید محتوای چندزبانه تا استفاده از هوش مصنوعی است.
هوش مصنوعی در خدمت تروریسم
همزمان با پیشرفت تکنولوژی و بهرهبرداری بشر از آن برای زندگی راحتتر، گروههای تروریستی مانند داعش خراسان نیز خود را متعهد به جهاد رسانهای کرده و قابلیتهای تبلیغاتی خود را به شدت گسترش دادهاند.
فناوریهای جدید و نوظهور مانند هوش مصنوعی به طور گستردهتری در دسترس این گروه قرار گرفته و استفاده از آنها آسانتر از هر زمان دیگری شده است.
از سوی دیگر، این گروه روشهای بیشماری از هوش مصنوعی برای اهداف سازمانی و عملیاتی استفاده میکنند و خواهند کرد: ازجمله تبلیغات، استخدام و دریافت کمکهای مالی.
به طوری که این گروه در سال ۲۰۲۳ راهنمایی در مورد نحوه استفاده ایمن از هوش مصنوعی مولد منتشر کرد و بعد در سال ۲۰۲۴، حامیان داعش علاقه خود را به استفاده بیشتر از هوش مصنوعی برای افزایش مقیاس و دامنه محتوای عمومی خود ابراز میکنند.
در ماه آوریل ۲۰۲۴، شواهد نشان میداد که حامیان داعش علاقه خود را به استفاده بیشتر از هوش مصنوعی برای افزایش مقیاس و دامنه محتوای عمومی خود نشان دادهاند.
این گروه با یک بولتن خبری در قالب ویدئویی که گفتههای داعش را با صدای بلند میخواند، آزمایش کرد که توسط یک آواتار تولیدشده هوش مصنوعی ارائه میشد.
پس از حمله داعش خراسان به تالار شهر کرکوس در مسکو در اواخر ماه مارس، یکی از حامیان داعش از یک پلتفرم رمزگذاری شده برای انتشار یک بولتن خبری ویدیویی که با یک کمپین تبلیغاتی گستردهتر علیه روسیه همراه بود، استفاده کرد.
برنامه به اصطلاح «برداشت اخبار» این گروه نیز یک پخش خبری ویدیویی تولیدشده توسط هوش مصنوعی متنبهگفتار برای ترجمه اطلاعات نوشتاری به گفتار و صدا با صدای انسانی قابل قبول تولید شده است.
اما همانطور که آمد، در حالی که مولدهای ویدئو به تولید جلوههای واقعگرایانه برای این گروهها کمک میکند، تنها بخش رسانهای و تبلیغاتی هوش مصنوعی نیست که میتواند توسط سازمانهای تروریستی مورد استفاده قرار گیرد. استراتژی و تاکتیکهای عملیاتی نیز به ناچار تغییر خواهند کرد: زیرا این گروهها به دنبال به حداکثر رساندن تأثیر حملات خود و به حداقل رساندن احتمال شناسایی و دستگیری هستند.
در این بین افغانستان جامعه هدفی است که داعش از آنجا استفاده خود از هوش مصنوعی در اکوسیستم رسانهای را برای پیشروی در منطقه و دیگر نقاط جهان به کار خواهد برد.
افغانستان از جمله کشورهایی است که جمعیت قابل توجهی از آن را جوانان تشکیل میدهند. این در حالی است که این کشور با مشکلات شدید اقتصادی و بحران فقر و بیکاری رنج میبرد.
نهادهای بینالمللی در گزارشهای مختلف، خطر بحران شدید اقتصادی، فقر و کمبود بودجه در این کشور را گوشزد کرده و خطر وقوع یک بحران اقتصادی را هشدار دادهاند.
از سوی دیگر، برخلاف تقویت جایگاه خارجی طالبان، دورنمای مشروعیت حکومت طالبان از سوی بخش جوان جامعه چندان روشن نیست.
در این بین، تجهیز داعش به هوش مصنوعی میتواند ضمن تقویت این گروه در افغانستان، بخش زیادی از این جوانان را از طریق ارائه تصاویر جذاب جلب کند.
این امر در بلندمدت منجر به تشدید روحیه افراطگرایی و بازتولید چرخه جدیدی از درگیری در افغانستان، که به خودیِ خود شدیداً مستعد آن است، میشود که طبعاً پیامدهایی برای منطقه دارد؛ جایی که هنوز تا ثبات فاصله بسیاری وجود دارد.