به گزارش ایراف، محمد اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه پاکستان، روز پنجشنبه (۱ خرداد) سفر سه روزه اخیر خود به چین را «بسیار موفق» توصیف کرد و گفت که پاکستان در جریان این دیدارها در پکن، در زمینههای دیپلماتیک، استراتژیک و اقتصادی پیشرفتهای چشمگیری به دست آورده است.
اسحاق دار در یک نشست خبری اظهار داشت که این سفر، صرفا یک تعامل دیپلماتیک معمولی نبود بلکه اهدافی روشن و فوری را دنبال میکرده است، از جمله دیدارهای دوجانبه با رهبری چین و گفتگوهای سه جانبه با مشارکت طالبان افغانستان.
او به خبرنگاران حاضر اظهار داشت که توافق روشنی میان پاکستان، چین و افغانستان حاصل شد، مبنی بر این که هیچگروه تروریستی – از جمله تحریک طالبان پاکستان، ارتش آزادیبخش بلوچستان یا گروههای دیگر – اجازه نخواهد داشت از خاک هیچ یک از این کشورها علیه کشور دیگر استفاده کند.
اسحاق دار اعلام کرد که گفتوگوها درباره نسخه دوم پروژه CPEC (کریدور اقتصادی چین – پاکستان) مفصل و امیدوارکننده بوده است. او تصریح کرد: «ما موفق شدیم زمینه همکاریهای گستردهتر تحت چارچوب طرح کمربند – جاده را فراهم کنیم.»
این مقام پاکستان همچنین تأیید کرد که چین تمایل خود را برای تأمین مالی پروژه راهآهن پاکستان – افغانستان – ازبکستان اعلام کرده و آن را گامی تحول آفرین برای اتصال منطقهای توصیف کرد.
او در این راستا گفت: «ما پیشنویس چارچوب این پروژه را به ازبکستان و افغانستان ارسال کردهایم. قرار است نشست مربوط به این پروژه در تاریخ ۲۹ تا ۳۰ مه برگزار شود، و من متعهد هستم که آن را تا اوایل ماه ژوئن نهایی کنم.»
وی گفت که این سفر همچنین تصمیم گیریهای مهمی را با چین و اطالبان به ویژه در زمینه امور پناهندگان و مبارزه با تروریسم، در پی داشت.
دار افزود که تمامی تصمیماتی که در نشست ۱۷ آوریل در کابل اتخاذ شد، ظرف ۷۲ ساعت و به صورت کامل اجرا گردید.
در خصوص همکاریهای امنیتی، دار گفت: «چین نسبت به حملات علیه اتباعش در پاکستان نگرانیهای جدی دارد. من به آنها اطمینان دادم که این تهدیدات را به طور جدی دنبال میکنیم. همچنین درباره ایجاد یک سازوکار دائمی برای جلوگیری از تروریسم فرامرزی گفتوگو شد، و من از هم سوی چین و افغانستان قدردانی میکنم.»
او تأکید کرد که در دوره قبلی دولت پاکستان (۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷) بیش از ۴ میلیارد دلار هزینه عملیات «ضرب عضب» شد که موجب سرکوب مؤثر تروریسم شد.
اسحاق دار ادامه داد: «متأسفانه، وضعیت به دلیل سیاستهای سست دولت قبلی در مرزها و آزادی تروریستها وخیم گردید. اکنون عزم ما روشن است: ما همانند گذشته با مشت آهنین تروریسم را درهم خواهیم شکست.»
معاون نخست وزیر پاکستان همچنین تأیید کرد که توافق آتش بسی (آتشبس با هند) که پس از تماس وزیر امور خارجه آمریکا، روبیو، حاصل شد، پابرجاست و تعاملات نظامی بین دو کشور از طریق رؤسای عملیات نظامی بهخوبی پیش میرود.
او در این مورد افزود: «بازدارندگی ما دفاعی است، نه تهاجمی. ما سلاحهای هستهای و موشکهای خود را نه برای حمله به دیگران، بلکه برای حفظ صلح ساختهایم.»
اسحاق دار اظهارات اخیر وزیر دفاع هند را «تأسف بار» خواند و گفت: «پاکستان خواهان صلح است. اما هرگاه حاکمیت ما به چالش کشیده شود، با تمام قوا از آن دفاع خواهیم کرد.»
او همچنین بر تعهد دولت خود به بهبود روابط با طالبان افغانستان تأکید کرد و از تمدید اعتبار اسناد ترانزیتی برای رانندگان و وسایل نقلیه افغانستان تا ۳۰ ژوئن خبر داد. وی افزود که روند سند واحد به صورت ویزای چندبار ورود ۱۰۰ دلاری برای شهروندان افغان نیز اجرا خواهد شد. او گفت: «این ابتکارات از سوی مقامات طالبان بسیار مورد استقبال قرار گرفت.»
این در حالیاست که پیشتر وانگیی، محمد اسحاقدار و امیرخان متقی، وزرای خارجه چین، پاکستان و طالبان در پکن دیدار و درباره امنیت منطقه و همکاریهای اقتصادی گفتوگو و بر سر گسترش کریدور اقتصادی چین و پاکستان(سیپک) به افغانستان توافق کردند. قرار شد نشست بعدی وزرای خارجه سه کشور در تاریخ مناسب و زودهنگام در کابل برگزار شود.
از سوی دیگر؛ در پی این نشست، روزنامه «دِ نیشن» گزارش داد که در نشست پکن توافق شده است تا پاکستان و طالبان روابط دیپلماتیک خود را به صورت کامل و در سطح سفیر از سر بگیرند.
گفتنیاست که در ۲۰ اردیبهشت سال جاری، نشست سهجانبه میان طالبان، پاکستان و چین در کابل نیز برگزار شده بود.