به گزارش ایراف، وزارت خارجه پاکستان امروز (چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت) اعلام کرد که وزرای خارجه چین، پاکستان و طالبان در نشست سهجانبهای در پکن توافق کردند که همکاریهای مربوط به ابتکار کمربند و جاده را تعمیق بخشیده و کریدور اقتصادی چین و پاکستان موسوم به «سیپک» را به افغانستان گسترش دهند.
بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه پاکستان، همچنین قرار شد ششمین نشست وزرای خارجه سه کشور در تاریخ مناسب و زودهنگام در کابل برگزار شود.
این در حالیاست که محمد صادق نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان با نشر خبر دیدار وزرای خارجه این سه کشور در ایکس نوشت: نشست بسیار پرباری میان وزرای امور خارجه پاکستان، چین و افغانستان در پکن به پایان رسید؛ این نشست گامی مهم در راستای تقویت همکاریهای منطقهای به شمار میرود.
دو روز پیش رسانههای پاکستان گزارش دادند که نشست سهجانبه میان وزرای خارجه چین، پاکستان و طالبان در پکن برای بحث درباره صلح و امنیت منطقهای در پی بنبست نظامی میان پاکستان و هند برگزار میشود.
براساس گزارش، روزنامه دان، وزیران امور خارجه سه کشور برای بحث در مورد موضوعات مورد علاقه دوجانبه از جمله ثبات و همکاری منطقهای دیدار خواهند کرد.
گفتنیاست که در ۲۰ اردیبهشت سال جاری، نشست سهجانبه میان طالبان، پاکستان و چین در کابل نیز برگزار شده بود.
کریدور سیپک چیست؟
سی پک مخفف نام انگلیسی راهرو اقتصادی چین – پاکستان است که در سراسر پاکستان در حال ساخت است.
اين راهرو كه به انگليسی (China-Pakistan Economic Corridor- CPEC) و به اردو «پاكستان-چین اقتصادی راهداری» ناميده ميشود مجموعهای از طرحهای زيربنایی است كه در حال حاضر با سرمايهگذاری چين در پاكستان درحال ساخت میباشد.
ارزش اوليه پروژههای سیپک در ابتدا ۴۶ ميليارد دلار بود كه اكنون به ۶۲ ميليارد دلار افزايش يافته است. اين طرح كه در واقع يک شبكه ارتباطی منطقهای است میتواند ارتباطات بين كشورهای منطقه را گسترش دهد.
وبسايت راهرو سیپک در بخش چشم انداز و ماموريتهای آن به موارد زير اشاره كرده است:
شبكههای همبسته حملونقل و فناوری اطلاعات شامل جاده، راه آهن، بندر و كانالهای ارتباط هوايی و دادهها و فيبر نوری، همكاری انرژی، مناطق عملياتی، پارکهای صنعتی، توسعه صنعتی و ريشهكنی فقر، همكاری توريستی و ارتباطات مردم با مردم، و همكاری در عرصههای مرتبط با زندگی مردم.
راهرو سیپک در ۱۳ نوامبر ۲۰۱۶ همزمان با انتقال يک محموله چينی از طريق خشكی به بندر گوادر پاكستان برای ارسال از طريق دريا به افريقا و غرب آسيا تا حدودی عملياتی شد.
بقيه پروژههای اين طرح هم سال ۲۰۱۷ شروع شد؛ احداث شبكههای حمل و نقل ريلی و جادهای از شمال شرق پاكستان هم مرز با چين تا جنوبی غربی اين كشور در بندر گوادر ار مهمترين طرحهای طرح راهرو سیپک است. همچنين توسعه بندر گوادر پاكستان نيز جزو اين طرح است.