به گزارش ایراف؛ الکسی اورچوک، معاون نخستوزیر روسیه در مصاحبهای اختصاصی در حاشیه مجمع «روسیه – جهان اسلام» در کازان این مسیر را بخشی از کریدور بینالمللی حملونقل «شمال – جنوب» معرفی کرد، پروژهای که بهگفته او، «بازتابی از واقعیتهای اقتصادی تازه جهان» است.
اورچوک تأکید کرد که مرکز ثقل اقتصاد جهانی از شمال اقیانوس اطلس بهسمت جنوب شرق و کشورهای جنوب جهانی از جمله چین حرکت کرده و این جابهجایی نیازمند باز تعریف مسیرهای ترانزیتی است.
به گفته او، راه آهنی که از افغانستان میگذرد، هرچند از نظر جغرافیایی و توپوگرافی دشوار است، اما از نظر راهبردی جایگزینی ندارد: «ما به این مسیر نیاز داریم. باید شمال و جنوب قاره را به هم وصل کنیم و راهی جز این نداریم.»
او همچنین تصریح کرد که این مسیر نه تنها برای روسیه، بلکه برای مناطقی چون اورال، سیبری و خاور دور نیز حیاتی است.
به گفته او، این مناطق از طریق مسیر افغان_ ترانس میتوانند به بازارهای جنوب آسیا و فراتر از آن متصل شوند.
از نظر اورچوک، مسیر افغانستانی کریدور شمال – جنوب یک نقطه تلاقی مهم در آسیای میانه ایجاد میکند که میتواند حرکت کالا را در سراسر قاره آسان و مقرون به صرفه کند.
اهمیت این پروژه به همین جا محدود نمیشود، اورچوک به نقش سایر کشورها مانند قزاقستان و قرقیزستان نیز اشاره کرد و گفت که این کشورها نیز در مسیرهایی موازی فعال هستند.
او با اشاره به خطآهنی که قرار است چین را از طریق قرقیزستان به ازبکستان متصل کند افزود که در صورت تکمیل این پروژه ما شاهد هم افزایی آن با پروژه افغان_ترانس خواهیم بود که موجب ایجاد یک چهارراه واقعی در مرکز اوراسیا میشود.
از دیدگاه روسیه، توسعه این کریدور نه فقط یک انتخاب، بلکه یک ضرورت استراتژیک برای آینده اقتصادی کشور است.
اورچوک با لحنی قاطع گفت: «ما در حال ساختن زیربنایی هستیم که آینده تجارت اوراسیایی بر آن استوار خواهد بود.»
او بر نبود گزینههای جایگزین برای این مسیر تأکید کرد و گفت که مسیرهای فعلی دیگر پاسخگوی نیازهای متغیر تجارت جهانی نیستند.
در مجموع، گفتگو با معاون نخست وزیر روسیه نشان میدهد که مسکو با درک عمیق از تحولات آینده، در پی تثبیت جایگاه خود بهعنوان بازیگری مرکزی در نظم اقتصادی نوظهور اوراسیاست – نظمی که محور آن، نه غرب بلکه جنوب و شرق جهانی خواهد بود، و افغانستان در آن نه یک منطقه بحران زده، بلکه یک گذرگاه حیاتی محسوب می شود.