به گزارش ایراف، بر بنیاد خبرنامهای از دفتر معاون اداری نخستوزیر طالبان که امروز (یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت) منتشر شد، این دیدار با هدف تقویت روابط و توسعه همکاریها میان افغانستان و چین انجام پذیرفت و در آن، ژائوشینگ از روابط دوستانهی دو کشور یاد کرد.
او گفت که در طول سالهای متمادی روابط طرفین در عرصههای مختلف در بهترین شکل قرار داشته و همواره در حال توسعه و گسترش بوده است.
سفیر چین همچنین از روند مدیریت مهاجران افغانستانی که از کشورهای همسایه بازگشتهاند، یاد کرد و از کمک ۱۶۰ واحد مسکونی آماده و نیز از کمک نقدی به مبلغ ۳۰ میلیون یوان از سوی کشورش به این مهاجران خبر داد.
ژائوشینگ همچنین به علاقهمندی تاجران و شرکتهای چینی به سرمایهگذاری در افغانستان اشاره کرد و بیان داشت که با سرمایهگذاری تاجران و سرمایهگذاران چینی، فرصتهای شغلی بسیاری برای مردم افغانستان ایجاد خواهد شد.
از سوی دیگر، عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخستوزیر طالبان، با ابراز خرسندی از دیدار با سفیر چین و هیأت همراه، از کمکهای این کشور به مهاجران افغانستانیِ بازگشته قدردانی کرد و اظهار داشت که روابط افغانستان و چین مستحکم و دوستانه بوده و حکومت طالبان خواهان تحکیم و تقویت این روابط در عرصههای مختلف است.
حنفی با اشاره به ذخایر طبیعی و معادن افغانستان خاطرنشان کرد که فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری در افغانستان وجود دارد و حکومت طالبان از هرگونه سرمایهگذاری خارجی در این کشور حمایت و استقبال میکند.
معاون اداری نخستوزیر طالبان، در پایان تأکید کرد که حکومت طالبان خواهان روابط و تعامل نیک با همه کشورها، بهویژه چین، است.
لازم به ذکر است که سفیر چین در این نشست، از طرف دولت این کشور، از معاون اداری نخستوزیر طالبان دعوت کرد تا در نهمین نمایشگاه چین-آسیای جنوبی (CSA) شرکت و در آن سخنرانی کند.
این در حالیاست که اسکات وردن، پژوهشگر آمریکایی، گفته که چین در حال تقویت نفوذ خود در افغانستان، به ویژه در زمینه فلزات کمیاب، است.
او در مقالهای که ۲۱ اردیبهشت، در واشنگتن تایمز منتشر شد، گفت که این تلاشها با سرمایهگذاریهای عظیم چین در پروژه «یک کمربند، یک جاده» و توسعه زیرساختها در آسیای مرکزی و پاکستان همراه است.
وردن همچنین اشاره کرد که چین به دنبال بهرهبرداری از منابع نادر خاکی افغانستان است که هنوز استخراج نشدهاند.
این پژوهشگر آمریکایی در ادامه تصریح کرد: «چین نهتنها به دنبال منابع طبیعی است، بلکه با استفاده از خلأ قدرت در افغانستان پس از خروج غرب، حضور خود را در سطوح سیاسی و اقتصادی منطقه گسترش داده است.»
با این همه، تلاش چین برای گسترش نفوذ در افغانستان پس از حاکمیت طالبان ملموس است.
مقامهای چینی بارها با طالبان گفتوگو کردهاند و هماکنون اغلب معادن افغانستان برای استخراج به چینیها واگذار شده است.