به گزارش ایراف، شاهین در مورد تماس تلفنی اخیر میان امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان و جایشانکار، وزیر امور خارجه هند، گفته است که کابل و دهلینو روابط تاریخی دارند که اکنون نیاز به بازسازی و عادیسازی دارند.
او تاکید کرده است که طالبان سیاست متوازن دارد و از همه کشورها میخواهد که در افغانستان سرمایهگذاری و در بخشهای مختلف همکاری کنند.
این در حالی است که تازهترین گفتوگوی تلفنی میان جایشانکار، وزیر امور خارجه هند، و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، نشانهای روشن از تغییر آشکار در سیاست خارجی هند در قبال افغانستان است؛ تغییری که از سوی منابع رسمی در دهلی نو با واژگانی چون «اقدامات جسورانه» و «هر آنچه لازم باشد» توصیف شده است.
این تحولات نشان میدهد که هند در آستانه ورود به مرحلهای جدید از تعامل با طالبان قرار دارد، مرحلهای که میتواند هم مزایا و هم مخاطرات راهبردی در پی داشته باشد.
هند تا مدتها یکی از مخالفان سرسخت به رسمیت شناختن طالبان بود و همواره بر تشکیل حکومتی فراگیر، رعایت حقوق بشر و مشارکت همه اقوام در افغانستان تأکید داشت.
با این حال، به نظر میرسد واقعیتهای زمینی از جمله تداوم حاکمیت طالبان، خروج غرب از افغانستان و تلاش قدرتهای منطقهای مانند چین، روسیه و ایران برای ایجاد روابط با کابل، دهلی نو را به بازنگری در سیاستهای سنتیاش واداشته است.
افزایش نقش پاکستان در روند اخراج اجباری پناهجویان افغان نیز فرصتی برای هند ایجاد کرده تا از روزنههای انسانی برای بازیابی نفوذ خود در افغانستان بهره گیرد.
اظهارات جایشانکار درباره کمکهای بشردوستانه مستقیم و احتمالی به افغانهای اخراج شده از پاکستان، تلاشی است برای بازسازی تصویر مثبت هند در میان مردم افغانستان.
برای هند، تعامل با طالبان بیش از آن که نشانهای از پذیرش ایدئولوژیک باشد، اقدامی در جهت حفظ منافع ژئوپولیتیکی در منطقه است.
دهلی نو نگران است که خلأ حضورش در افغانستان موجب گسترش نفوذ چین و پاکستان شود و راه را برای محاصره راهبردی آن توسط بازیگران رقیب هموار سازد.
دیدار پیشین میان متقی و ویکرام میسری در دوبی و گفتوگوی اخیر جایشانکار با متقی حاکی از آن است که گفتوگوهای پشت پرده میان دو طرف از ماهها پیش در جریان بوده و اکنون به مرحلهای علنیتر رسیده است.
قابل یادآوری است که پیشتر منابع معتبر از سفر محرمانه هیئت طالبان به دستور ملا هبتالله به دهلی نو نیز خبر دادهاند.
این هیئت که شامل افراد نزدیک رهبر طالبان میشوند در اوج تنشها میان هند و پاکستان به دهلینو رفته است.
پاکستان: تماس هند و طالبان موضوع دوجانبه است، خاک افغانستان نباید تهدیدی برای ما باشد
با این حال، شفقت علی خان سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در یک نشست خبری، درباره تماس تلفنی سرپرست وزارت خارجه طالبان و وزیر خارجه هند گفته که این یک موضوع دوجانبه میان دو کشور [هند و افغانستان] است؛ اما خاک افغانستان نباید در برابر پاکستان استفاده شود.
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره نشست سهجانبه افغانستان، چین و پاکستان در کابل، گفته که این نشست زمینه خوبی را برای گفتوگو در مورد امنیت و ثبات منطقه فراهم کرد.