به گزارش ایراف، زک نون و جیسون کرو، دو عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده، در نامهای به رئیس این مجلس، اعضای دو حزبی و کمیته فرعی امنیت ملی و وزارت خارجه و کمیتهای که برنامههای مرتبط را در کنگرهی آمریکا آماده میسازد، خواستهاند که ۲۰ هزار ویزای اضافه در برنامه ویزای ویژه مهاجرت (SIV) برای پناهجویان افغانستان را تصویب و آن را در لایحه سال مالی ۲۰۲۶ میلادی در نظر بگیرند.
در این نامه آمده است: «دارندگان SIV افغانستان در طول سالهای حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان به دموکراسیسازی و تلاشهای نظامی تحت رهبری ایالات متحده خدمت کردند و خدمات قابل توجهی را به امنیت و قدرت ما ارائه دادند. حصول اطمینان از وجود ویزاهای کافی برای برنامه SIV افغانستان برای عملیاتی نگهداشتن این برنامه به منظور تأمین امنیت این متحدان زمان جنگ ضروری است.»
این اعضای مجلس آمریکا میگویند که متحدان ایالات متحده در افغانستان «استاندارد طلایی» بازرسی انجام شده توسط آمریکا را تأیید کردهاند.
در بخشی از این نامه آمده است: «دولت آمریکا متعهد به عمل به وعدههای ما بود و در سالهای اخیر گامهای بلندی برای تقویت و تسریع پردازش و اسکان مجدد برداشت. به طور مشابه، مردم آمریکا هرگز در حمایت خود از نزدیکترین متحدان افغان ما کوتاه نیامدهاند – از تخلیه شرکای ما در سال ۲۰۲۱، استقبال از متحدان افغان به عنوان همسایگان در سراسر کشور، تا امن کردن دارندگان SIV واجد شرایط در سال ۲۰۲۵. ایمنی آنان برای تکمیل مأموریت به مشارکت پایدار ما نیاز دارند.»
در همین حال، یک نهاد حامی پناهجویان افغانستان در ایالات متحده موسوم به «افغان ایوک» با انتشار این نامه در ایکس، از ۱۰۶ عضو دو حزبی مجلس خواسته است که آن را امضا کنند و خواستار ۲۰ هزار ویزای اضافه در بسته اختصاصی سال ۲۰۲۶ میلادی مالی شوند.
گفتنی است که برنامه ویزای ویژه مهاجرت (SIV) برای شهروندان افغانستان، برای اولین بار از طریق قانون «حفاظت از متحدان افغان آمریکا» در سال ۲۰۰۹ میلادی به تصویب رسید تا یک راه نجات جان برای پناهجویان افغانستان متحد ایالات متحده که در نتیجه کار خود در کنار سربازان، دیپلماتها و قراردادیهای این کشور با مجازات مرگبار روبهرو میشوند، فراهم کند. از آن زمان، این برنامه چندین بار بهبود یافته است و هر بار با حمایت قابل توجه دو حزبی و دو مجلس مورد استقبال قرار گرفته است.
افغانستان با ۴.۲ میلیون آواره داخلی، در میان ۵ کشور نخست جهان قرار دارد
از سوی دیگر، علاوه بر مهاجران افغانستانی که در کشورهای دیگر به سر میبرند، رقم آوارگان داخلی در این کشور نیز بالاست. مرکز نظارت بر آوارگان داخلی میگوید افغانستان با ۴.۲ میلیون آواره داخلی، پنجمین رقم بالای آوارگان داخلی را در سطح جهان دارد.
این مرکز در تازهترین گزارش خود گفته است که تنها در سال ۲۰۲۴، یکمیلیون و ۳۰۰ هزار نفر در نتیجه رویدادهای طبیعی در افغانستان آواره شدهاند که بالاترین رقم در سطح جهان است و بیشتر آوارگان داخلی به دلیل سیلابها در ولایتهای بدخشان، تخار و بغلان، خانههایشان را ترک کردهاند.
در این گزارش آمده است: «پس از خروج نیروهای خارجی و به قدرت رسیدن طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، درگیریها و آوارگیهای مرتبط با آن در افغانستان بهطور قابل توجهی کاهش یافت. با این حال، این کشور میزبان ۴.۲ میلیون آواره داخلی است که پنجمین رقم بزرگ در جهان در پایان سال ۲۰۲۴ محسوب میشود. در پایان سال ۲۰۲۴، حدود ۱.۳ میلیون نفر در افغانستان در نتیجه رویدادهای طبیعی آواره شدهاند که بالاترین رقم در سطح جهان است.»