به گزارش ایراف، براساس این تصمیم تازه، تنها ۱۶۰ تن که برنامه سفر آنها تا تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ نهایی شده، همچنان از حفاظت برخوردار خواهند بود اما بیش از ۱۲ هزار تن دیگر در وضعیت بلاتکلیفی قرار گرفتهاند.
دادگاه مقرر کرده است که پرونده این افراد باید بهصورت موردی و با نظارت یک بازرس ویژه — که هنوز منصوب نشده — بررسی شود؛ روندی که میتواند ماهها یا حتی سالها به تعویق بیفتد و خانوادهها را از هم جدا نگه دارد.
ائتلاف «افغانایوک»، که یک گروه مدافع حقوق پناهجویان افغانستان در ایالات متحده است، این تصمیم را «ضربهای ویرانگر» و «خیانتی به وعدههای امریکا» توصیف کرده است.
در بیانیه این نهاد آمده است: «این پناهجویان در کنار نیروهای نظامی آمریکا خدمت کردهاند. آنها از دیپلماتها، مأموران اطلاعاتی و کارمندان بشردوستانه امریکا محافظت کردهاند. بسیاری از آنها اعضای خانواده نیروهای فعال ارتش ایالات متحده هستند. آنها بیگانه نیستند — آنها متحدان ما هستند.»
افغانایوک از کنگره آمریکا خواسته است که فوراً از طریق نظارت و قانونگذاری مداخله کند و از دولت ترامپ نیز خواسته تا با استفاده از تمامی ابزارهای در اختیار، روند بررسی را تسریع و تعهدات آمریکا را حفظ کند.
این در حالی است که دادگاه عالی ایالات متحده هفته گذشته دستور داده بود که از تاریخ ۱۲ ماه می دولت آمریکا بهطور رسمی بررسی پروندههای پناهجویان افغان را از سر بگیرد.
از سوی دیگر وزارت امنیت داخلی ایالات متحده نیز اعلام کرده که برنامه وضعیت حمایت موقت (TPS) برای شهروندان افغانستان در تاریخ ۲۰ می پایان مییابد و این تصمیم تا ۱۲ جولای اجرایی خواهد شد.
این برنامه پس از سقوط دولت پیشین افغانستان در سال ۲۰۲۱، به هزاران افغان اجازه اقامت موقت، اجازه کار، و محافظت از اخراج را فراهم کرده بود.
اکنون، مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که وضعیت افغانستان بهبود یافته و دیگر دلیلی برای ادامه حمایت موقت وجود ندارد.